Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση Μητσοτάκη - Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόταση για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με «αντάλλαγμα» οι ελληνικές κυβερνήσεις να δίνουν στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα που δεν έχουν βρεθεί προηγουμένως εκτός Ελλάδας, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο Μπόρις Τζόνσον κατά τη χτεσινή συνάντησή τους.

Επί της ουσίας, αντί για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών που κατέχονται παράνομα από τη βρετανική κυβέρνηση και το Μουσείο (και για το οποίο παρά τις διακηρύξεις και τις «κορόνες» όλων των κυβερνήσεων καμιά τους δεν άσκησε ουσιαστική πίεση), η κυβερνητική πρόταση ανοίγει την πόρτα για ένα απαράδεκτο «δούναι και λαβείν» με τους πολιτιστικούς θησαυρούς, και με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε δείχνει και το σχετικό νομοσχέδιο που κατά «ευτυχή συγκυρία» συζητιέται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής (βλέπε δίπλα θέμα) και μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης προβλέπει ακόμα και τον «δανεισμό» αρχαιοτήτων για 50 χρόνια.

Σημειωτέον, σύμφωνα με τους «Times», ο Ελληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να παρουσιάσει στον Βρετανό ομόλογό του πρόταση για δανεισμό της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα και του χάλκινου αγάλματος του Ποσειδώνα (ή Δία) του Αρτεμισίου.

Ο Μπ. Τζόνσον, πάντως, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της βρετανικής κυβέρνησης, «επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου», και οι δυο τους - κατά την Ντ. Στριτ - «συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο την ισχύ της βρετανοελληνικής συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ