ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ
Μια διαφορετική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821

Σε δύο χώρους στην Αθήνα μεταφέρεται η έκθεση

Βολονάκη Ουρανία: «… Και εχύθη καταχθόνια μια βοή, και του Ρήγα σου απεκρίθη πολεμόκραχτη η φωνή», 2021. Μεικτή τεχνική, 138x116 εκ.
Βολονάκη Ουρανία: «… Και εχύθη καταχθόνια μια βοή, και του Ρήγα σου απεκρίθη πολεμόκραχτη η φωνή», 2021. Μεικτή τεχνική, 138x116 εκ.
Σε δύο χώρους στην Αθήνα μεταφέρεται η έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα», που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, από 17 Δεκέμβρη 2021 έως 16 Γενάρη η έκθεση θα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους: Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66) στο Θησείο και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8).

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 117 εικαστικοί καλλιτέχνες, με 151 έργα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ, περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, video, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, κ.λπ.) και έχει ως στόχο την αποτύπωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με άξονα την Επανάσταση.

«Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε στο φως, να αποτυπώσουμε όσα αποσιωπήθηκαν, στρεβλώθηκαν, καταδικάστηκαν στη λήθη. Να συμπληρώσουμε την εικόνα απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την Επανάσταση του '21, και τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα. Να αποτυπώσουμε, στα γενικά πλαίσια του εισαγωγικού σημειώματος, μιαν αληθινή εικόνα - εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές, έλεγε ο Δ. Σολωμός για τους αγώνες του ελληνικού λαού στη διαχρονία, πάντοτε με πρόταγμα την ελευθερία», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΕΕΤΕ.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11.00 - 19.00. Σάββατο & Κυριακή: 10.00 - 15.00. Δευτέρα κλειστά.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να του προσφέρει τον δίσκο της «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον Κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη». Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ο δίσκος, με ερμηνεύτρια την Μπέττυ Χαρλαύτη - επιλεγμένη από τον ίδιο τον συνθέτη - είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με συμφωνικό ήχο.

Ο δίσκος περιλαμβάνει ηχηρές συμμετοχές και δύο ανέκδοτα τραγούδια που ακούγονται για πρώτη φορά από την Μπέττυ Χαρλαύτη, την μοναδική ερμηνεύτρια της γενιάς της που βρέθηκε κοντά στον συνθέτη και στη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» τα τελευταία χρόνια.

Την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και της ερμηνεύτριας τιμούν με τη συμμετοχή τους ο Ζιλφί Λιβανελί και η Μαρία Φαραντούρη, εμβληματικοί συνοδοιπόροι του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και ο Γιώργος Περρής, ταλαντούχος ερμηνευτής με διεθνή καριέρα.

Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στην παγκόσμια ειρήνη και πρόκειται να κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό, σε διεθνή πολύγλωσση εκδοχή.

«Υποχώρηση από τη Μόσχα» στο θέατρο «Αργώ»

Το έργο του διακεκριμένου θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και μυθιστοριογράφου Γουίλιαμ Νίκολσον, «Υποχώρηση από τη Μόσχα», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, ανεβαίνει στο θέατρο «Αργώ», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Την παράσταση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος.

Πρωταγωνιστές η Αιμιλία Υψηλάντη και ο Φίλιππος Σοφιανός και μαζί τους ο Θύμιος Κούκιος. Ολοι τους έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφορά έναν άντρα και μια γυναίκα, στη μέση ηλικία, τις συγκρούσεις και τα αδιέξοδα στον γάμο και τον χωρισμό τους και ανάμεσά τους τον γιο τους στον ρόλο του ισορροπιστή.

Συντελεστές: Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα. Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Διεύθυνση παραγωγής: Αρτεμις Υψηλάντη - Ναπολέων. Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας. Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μπιάγκης, Μαρίνα Σκούρα, Χριστίνα Σταματάτου.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Εισιτήρια: 17 ευρώ (γενική είσοδος), 15 ευρώ (εξώστης και άνω των 65), 12 ευρώ (φοιτητές), 10 ευρώ (άνεργοι και ΑμεΑ). Προπώληση στο viva.gr 13 ευρώ.

«Αναφορά σε μια Ακαδημία»

Η Ομάδα «Σημείο Μηδέν» ανεβάζει το έργο του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και μετάφραση Ιωάννας Μεϊτάνη. Η παράσταση παρουσιάζεται από σήμερα και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00 στο θέατρο «Αττις - Νέος Χώρος» (Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο).

Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας «Χάγκενμπεκ» τον πυροβολεί σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής. Τον αιχμαλωτίζουν, τον μεταφέρουν στο πλοίο τους και τον κλείνουν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της μέχρι τώρα ζωής του, πασχίζει να διαφύγει. Τότε αρχίζει να παρατηρεί τους γύρω του, τους εξαθλιωμένους και απανθρωποποιημένους σκλάβους - ναύτες της «Χάγκενμπεκ», και προσπαθεί να τους μιμηθεί. Οι ναύτες, έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται οι ίδιοι, την ασκούν με τη σειρά τους και στο ανήμπορο άγριο ζώο. Οταν το καράβι φτάνει στο Αμβούργο, ο Rotpeter μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στον ζωολογικό κήπο και το βαριετέ. Διαλέγει το βαριετέ. Ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως performance την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελλη Ιγγλίζ, Εβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Αννα Μαρκά - Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου.

Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr

«Οι Παλαιστές» στο θέατρο «Πρόβα»

Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, το έργο «Οι Παλαιστές» του Στρατή Καρρά, με πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ενα έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, με παραστάσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού, που πραγματεύεται με τρόπο μοναδικό και καταλυτικό το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά στην εξουσία και την ελευθερία.

«Ποιοι μας μεγαλώνουν με ένοχα παιχνίδια και αθώες επιλογές; Πώς γίνονται οι λέξεις σφαίρες και τα συναισθήματα βόμβες; Ποιοι και πώς εκμεταλλεύονται τις γνώσεις και τις πληροφορίες; Ποιοι καλλιεργούν προσδοκίες και εμπορεύονται ψευδαισθήσεις; Πώς κατασκευάζονται οι υπήκοοι; Ποιοι και πώς επιβάλλουν "πραγματικότητες" και "νοοτροπίες"; Ο Στρατής Καρράς με τους "Παλαιστές" του ανασηκώνει το παραβάν και μας αφήνει μόνους και αβοήθητους να κρυφοκοιτάξουμε στα άδυτα των μηχανισμών της εξουσίας, ίσως και στα άδυτα του εαυτού μας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Σωτήρης Τσόγκας.

Διανομή: Εγνάτης: Σωτήρης Τσόγκας. Αρχοντία: Μαίρη Ραζή. Καζανόβας: Κώστας Δαρλάσης. Ρόζα: Ιωάννα Μαλακατέ. Αμφορέας: Αντώνης Ζιώγας. Αντιγόνη: Ελένη Κερολάρη.

Εισιτήρια 8 και 15 ευρώ. Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/palestes-tou-strati-karra

Στάχτη στα μάτια...

Στάχτη στα μάτια αποτελούν οι εξαγγελίες των υπουργών Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης σχετικά με την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας. Μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2020 στις Μυκήνες, του φετινού καλοκαιριού στην Αρχαία Ολυμπία, τις δεκάδες πλημμύρες σε αρχαιολογικούς χώρους ύστερα από νεροποντές κ.ά., αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της χώρας.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόληψη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα αλλά, με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεχίζουν ακάθεκτες να θυσιάζουν την πολιτιστική κληρονομιά στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, βορά στα τεράστια κέρδη λίγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κατάλογος με τα μνημεία που πρέπει να «φύγουν από τη μέση» επειδή μπαίνουν εμπόδιο στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών «πράσινων» ομίλων, όλο και μακραίνει, με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να φέρει για εξέταση στο ΚΑΣ το αιολικό πάρκο στο Νημποριό Στύρων, ενώ εκκρεμεί η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ