ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό

Από παλιότερη αποστολή της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη
Από παλιότερη αποστολή της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη
Μεγάλη διεθνή τηλεδιάσκεψη συνδικάτων για αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησε στις 29 Νοέμβρη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή 100 συνδικαλιστών από 40 χώρες από όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, αφού αναφέρθηκε στην πολύμορφη δράση που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στηρίζοντας όλες τις δράσεις αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ανέφερε: «Τον Σεπτέμβρη του 2003 ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάκης Τσιόγκας, επισκέφτηκε την Παλαιστίνη συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, όπου έγινε και συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ.

Αυτό ήταν η αρχή, καθώς ακολούθησε η αδελφοποίηση με τη Γενική Ενωση Εργατών Χεβρώνας τον Νοέμβρη του 2010, σε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις στη Δυτική Οχθη, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση. Στην ίδια κατεύθυνση, έγινε νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Γενικής Ενωσης Εργατών Χεβρώνας τον Απρίλη του 2016».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Η πανδημία που ξέσπασε τα τελευταία δύο χρόνια σίγουρα δημιούργησε πρόσθετες δυσκολίες, όμως δεν σιωπήσαμε (...)

Η απόφαση για την αδελφοποίηση των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Χεβρώνας εκφράζει αυτό το συναίσθημα, αυτήν τη στάση. Είχε ως σκοπό να στείλει μήνυμα προς τους ιμπεριαλιστές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνευση στην Παλαιστίνη.

Καταγγέλλουμε τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στηρίζουν το Ισραήλ και προσπαθούν να ταυτίσουν τον θύτη με το θύμα. Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια αναβάθμισαν τις σχέσεις με το ισραηλινό κράτος και δεν υλοποίησαν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη του 2015, για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση της χώρας μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, παρέχοντας τη γη μας, τη θάλασσα και κάθε είδους διευκόλυνση για την υλοποίησή τους. Η περιοχή μας εδώ μετατρέπεται σε κανονικό ορμητήριο για να εφορμούν οι φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στην πόλη μας υπάρχει πια μια βάση - αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ, εδρεύει το στρατηγείο της ΕΕ. Ολη η χώρα μετατρέπεται σε μια τεράστια βάση για τους ΝΑΤΟικούς. Ολο αυτό βάζει τον λαό μας σε τεράστιους κινδύνους. Δεν θα το δεχτούμε και γι' αυτό απαιτούμε να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν οι βάσεις σε όλη τη χώρα, να επιστρέψουν οι φαντάροι μας από τις ΝΑΤΟικές αποστολές.

Σίγουρα δεν είναι ένας εύκολος αγώνας, είναι όμως ένας αγώνας δίκαιος, επιβεβλημένος. Οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο».

Ανακοίνωση για τη μέρα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό εξέδωσε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο πλευρό του λαού και των γυναικών της Παλαιστίνης και στον αγώνα μέχρι να τερματιστούν η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί. Μέχρι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Μέχρι να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Παλεύουμε ανυποχώρητα για Παλαιστίνη ελεύθερη, στα όρια του 1967, με τον λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη τη Δευτέρα, ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και απεσταλμένους των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας (των χωρών δηλαδή που συμμετέχουν στη διεθνή συμφωνία του 2015), ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε το βράδυ της ίδιας μέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Ιμπραΐμ Ραϊσί. Κατά τη συνομιλία ο Μακρόν προέτρεψε την ιρανική πλευρά να συμμετάσχει «εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση», ενώ ο Ραϊσί ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνησή του οι συζητήσεις πρέπει να οδηγήσουν σε άρση των δυτικών κυρώσεων και να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ, που αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και έχουν εντείνει τις κυρώσεις.

Η κατάργηση των κυρώσεων των ΗΠΑ, με ποιο ρυθμό θα γίνει αυτή, χωρίς να αλλάξουν οι όροι της υπάρχουσας συμφωνίας, είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει η ιρανική πλευρά και συζητούνται στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη που συνεχίζονται από ομάδες εργασίας.

Να σημειώσουμε ότι οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Κίνας, της ΕΕ δηλώνουν σχετικά αισιόδοξες από την πορεία των συζητήσεων, στις οποίες δεν συμμετέχει άμεσα η αμερικανική αντιπροσωπεία παρά μόνο μέσω μεσαζόντων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση για τους ξεριζωμένους

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να είναι στο επίκεντρο και να βιώνουν την ένταση της καταστολής, όπως άλλωστε αποφάσισε η συνάντηση που έγινε την Κυριακή στο Καλαί από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, και τους ομολόγους του, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και αξιωματούχους της ΕΕ και της Frontex (της αστυνομίας συνόρων), όπου δεν προσκλήθηκε η Βρετανίδα υπουργός.

Ο Ντερμανέν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αποστείλει και γραπτά τα αιτήματά της στη Βρετανία και σε συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές αν δεν υπάρχει πια διγλωσσία», ότι θέλει συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για την «παράτυπη μετανάστευση», αλλά σημείωσε σκωπτικά: «Μπορείτε να φανταστείτε Γάλλους αστυνομικούς στις βρετανικές παραλίες; Δεν είμαστε υπεργολάβοι της βρετανικής κυβέρνησης».

Χτες πάντως η γαλλική αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό των προσφύγων στο βόρειο γαλλικό λιμάνι του Ντανκίρκ. Στο σημείο εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας και βαρβαρότητας ενάντια σε ανυπεράσπιστους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στη Γαλλία και επιχειρούν με όποιο τρόπο μπορούν να περάσουν στη Βρετανία, ακόμα και διασχίζοντας τη Θάλασσα της Μάγχης με βάρκες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να πνίγονται στην προσπάθεια αυτή, όπως συνέβη στις 24 Νοέμβρη με 27 πρόσφυγες από το Ιράκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται, το 2021 έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός όσων διασχίζουν το στενό της Μάγχης. Το γεγονός αυτό εντείνει την αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν κάνει τίποτε για να αποτρέψει το πέρασμα και τη Γαλλία να ανταπαντάει ότι η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί συνθήκες που ελκύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, που εργάζονται χωρίς να έχουν χαρτιά.

ΓΑΛΛΙΑ
Επισημοποιήθηκε η υποψηφιότητα του Ζεμούρ

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Μάη ανακοίνωσε χτες επίσημα ο Γάλλος δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που πολλοί χαρακτηρίζουν «Γάλλο Τραμπ».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι αποφάσισε να είναι υποψήφιος γιατί «ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να σώσουμε τη Γαλλία». Μεταξύ άλλων ο Ζεμούρ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ και υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Μια σειρά δημοσκοπήσεων εμφάνιζαν μέχρι πρότινος τον Ζεμούρ να προκρίνεται μαζί με τον Εμ. Μακρόν στον β' γύρο. Δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο εμφάνιζε τον Ζεμούρ να συγκεντρώνει 14 - 15% της πρόθεσης ψήφου, πίσω από την Μαρίν Λεπέν (19%) και τον σημερινό Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν (25%).

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητα Μακρόν αναμένεται να στηρίξει ένα πολυκομματικό σχήμα με τον τίτλο «Μαζί Πολίτες», που αναμενόταν χτες να παρουσιάσει άξονες των θέσεών του. Σε αυτό ΜΜΕ μετέδιδαν ότι θα συμμετάσχει το κόμμα «Εμπρός!» του Μακρόν, το κεντρώο MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού (που συμπορεύτηκε με το LREM από την αρχή), το νεοσύστατο HORIZONS του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, αλλά και κάποια μικρότερα κόμματα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΒΟΡΝΟ.-- Εκρηξη σε διυλιστήριο του ενεργειακού κολοσσού «Eni», στο Λιβόρνο της Κεντρικής Ιταλίας, σημειώθηκε χτες το απόγευμα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Πυροσβεστική είχε θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες, ωστόσο υπήρχε μεγάλη ανησυχία για τον τοξικό καπνό που είχε απελευθερωθεί.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. Ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν αργότερα ανακοίνωση της Εισαγγελίας, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι της έρευνας «απέκλειαν εξωτερικούς παράγοντες» ως αιτία της συντριβής και ότι «διαφορετικές εκδοχές εξετάζονται, περιλαμβανομένων αμέλειας του πιλότου, τεχνικού προβλήματος και κλιματικών συνθηκών».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο υπόγειο του πλημμυρισμένου σπιτιού της στη βόρεια Γαλλία, που επλήγη από πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στην περιοχή πέταξαν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για την καταγραφή ζημιών, ενώ μεταξύ άλλων εκκενώθηκαν προληπτικά και σχολεία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αποχαρακτηρισμός Κολομβιανών πρώην ανταρτών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε την Τρίτη τον χαρακτηρισμό της «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» για τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕP), εννοώντας το κόμμα Comunes, που προέκυψε από τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» του 2016 για τον αφοπλισμό της αντάρτικης οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1964.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «δεν αλλάζει στάση σχετικά με τυχόν κατηγορίες στις ΗΠA εναντίον πρώην ηγετών των FARC, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών», κατά το γνωστό πρόσχημα που αξιοποιήθηκε επί δεκαετίες.

Προσθέτει δε ότι συνεχίζει να χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τις FARC - EP Segunta Marquetalia, με επικεφαλής τον Ιβάν Μάρκες, και διάφορες ομάδες άλλων ανταρτών που χρησιμοποιούν την επωνυμία FARC. Πρόκειται για όσους από τους αντάρτες αρνήθηκαν να ανεχτούν τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας και συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα.

Η απόφαση χαιρετίστηκε τόσο από την κυβέρνηση της Κολομβίας όσο και από την ηγεσία του Comunes.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών από το κράτος και το παρακράτος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz), στα 5 χρόνια της «ειρηνευτικής συμφωνίας» έχουν σκοτωθεί 1.273 λαϊκοί ηγέτες, με τελευταίο θύμα τον αγροτοσυνδικαλιστή Αλμπερ Πορτίγιο την περασμένη Πέμπτη στην επαρχία Σέσαρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ