Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση για τους ξεριζωμένους

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να είναι στο επίκεντρο και να βιώνουν την ένταση της καταστολής, όπως άλλωστε αποφάσισε η συνάντηση που έγινε την Κυριακή στο Καλαί από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, και τους ομολόγους του, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και αξιωματούχους της ΕΕ και της Frontex (της αστυνομίας συνόρων), όπου δεν προσκλήθηκε η Βρετανίδα υπουργός.

Ο Ντερμανέν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αποστείλει και γραπτά τα αιτήματά της στη Βρετανία και σε συνέντευξη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές αν δεν υπάρχει πια διγλωσσία», ότι θέλει συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για την «παράτυπη μετανάστευση», αλλά σημείωσε σκωπτικά: «Μπορείτε να φανταστείτε Γάλλους αστυνομικούς στις βρετανικές παραλίες; Δεν είμαστε υπεργολάβοι της βρετανικής κυβέρνησης».

Χτες πάντως η γαλλική αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό των προσφύγων στο βόρειο γαλλικό λιμάνι του Ντανκίρκ. Στο σημείο εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας και βαρβαρότητας ενάντια σε ανυπεράσπιστους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στη Γαλλία και επιχειρούν με όποιο τρόπο μπορούν να περάσουν στη Βρετανία, ακόμα και διασχίζοντας τη Θάλασσα της Μάγχης με βάρκες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς να πνίγονται στην προσπάθεια αυτή, όπως συνέβη στις 24 Νοέμβρη με 27 πρόσφυγες από το Ιράκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται, το 2021 έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός όσων διασχίζουν το στενό της Μάγχης. Το γεγονός αυτό εντείνει την αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν κάνει τίποτε για να αποτρέψει το πέρασμα και τη Γαλλία να ανταπαντάει ότι η Βρετανία πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί συνθήκες που ελκύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, που εργάζονται χωρίς να έχουν χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ