Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» για τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης γύρω από τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι στην περιοχή, ο πρέσβης της Κροατίας στα Τίρανα, Ζλ. Κράμαριτς, δήλωσε σε αλβανικά ΜΜΕ ότι η περιοχή των Βαλκανίων «παραμένει πυριτιδαποθήκη» και εξέφρασε «ανησυχία» για τις προσπάθειες νομιμοποίησης του λεγόμενου «σερβικού κόσμου» (ο οποίος παρουσιάζεται από το Βελιγράδι ως απάντηση στα σχέδια για «μεγάλη Αλβανία»).

Ο Κράμαριτς υποστήριξε ότι «η πολιτική κατάσταση στην περιοχή δεν είναι καλή» και στήριξε την άποψή του στην «έλλειψη συνέχειας του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου», την «παράσταση του Ντόντικ στη Βοσνία» (κινήσεις για ενίσχυση της «αυτονομίας» των Σερβοβόσνιων), τη «συγκεχυμένη κατάσταση στο Μαυροβούνιο, το οποίο έχει μολυνθεί περαιτέρω από τις πολιτικές δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», την «παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας», τις χαμηλές επιδόσεις που είχε στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα στο Κόσοβο.

Αναφερόμενος δε σε ιμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς όπως η Συμφωνία του Ντέιτον, αναγνώρισε ότι «δεν έλυσαν το θεμελιώδες πρόβλημα που οδήγησε στη σύγκρουση, αλλά το άφησαν ανοιχτό. Ολες αυτές οι συμφωνίες πρόσφεραν μόνο μερικές λύσεις στο πρόβλημα, σταματώντας τις στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά όλα τα άλλα προβλήματα συνεχίστηκαν, από άλυτες διεθνείς σχέσεις μέχρι απροσδιόριστες κοινωνικοπολιτικές σχέσεις. Επέτρεψαν σε όλους τους εμπλεκόμενους να τα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο».

Αμερικανική στήριξη σε ένα «κυρίαρχο Κόσοβο»

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Τζέφρι Χόβενιερ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Πρίστινα, με τον ίδιο να τονίζει ότι θα δώσει προτεραιότητα στην έκφραση της συνεχιζόμενης αμερικανικής στήριξης «για ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό Κόσοβο, καθώς παραμένει ουσιαστικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και "κλειδί" για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας στόχο μιας Ευρώπης, ενιαίας, ελεύθερης και ειρηνικής»...

Πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει την Πρίστινα να επιδείξει «εποικοδομητική ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι. Σημειωτέον, ο Χόβενιερ έχει θητεύσει στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε Αγκυρα, Βερολίνο, Αθήνα, Ζάγκρεμπ κ.α. Συμμετείχε επίσης στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» που άρχισαν μετά τον πόλεμο και τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999.

Να καταγραφεί τέλος ότι το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την περιοχή επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη που έκανε στο Σαράγεβο ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Φ. Καϊμακτσί, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του «πάντα υποστήριζε τη σταθερότητα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και «κάνει σημαντικές επενδύσεις» σε αυτή. Ο Καϊμακτσί μεταξύ άλλων συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Τουρκία, Βαλκάνια και ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ