Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αποχαρακτηρισμός Κολομβιανών πρώην ανταρτών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε την Τρίτη τον χαρακτηρισμό της «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» για τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - ΕP), εννοώντας το κόμμα Comunes, που προέκυψε από τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» του 2016 για τον αφοπλισμό της αντάρτικης οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1964.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «δεν αλλάζει στάση σχετικά με τυχόν κατηγορίες στις ΗΠA εναντίον πρώην ηγετών των FARC, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών», κατά το γνωστό πρόσχημα που αξιοποιήθηκε επί δεκαετίες.

Προσθέτει δε ότι συνεχίζει να χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τις FARC - EP Segunta Marquetalia, με επικεφαλής τον Ιβάν Μάρκες, και διάφορες ομάδες άλλων ανταρτών που χρησιμοποιούν την επωνυμία FARC. Πρόκειται για όσους από τους αντάρτες αρνήθηκαν να ανεχτούν τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας και συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα.

Η απόφαση χαιρετίστηκε τόσο από την κυβέρνηση της Κολομβίας όσο και από την ηγεσία του Comunes.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών από το κράτος και το παρακράτος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz), στα 5 χρόνια της «ειρηνευτικής συμφωνίας» έχουν σκοτωθεί 1.273 λαϊκοί ηγέτες, με τελευταίο θύμα τον αγροτοσυνδικαλιστή Αλμπερ Πορτίγιο την περασμένη Πέμπτη στην επαρχία Σέσαρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ