Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με το Πεκίνο

...και ενάντια στους ανταγωνιστικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε Ασία και Ειρηνικό

Από διαδικτυακή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας τον περασμένο Μάη

Sputnik

Από διαδικτυακή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας τον περασμένο Μάη
Σε ταυτόχρονες τοποθετήσεις υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας και εναντίον των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε Ασία και Ειρηνικό προχώρησαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αποτυπώνοντας την ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση Μόσχας - Πεκίνου, παρά τις υπαρκτές αντιθέσεις συμφερόντων μεταξύ τους, στο έδαφος της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σ. Λαβρόφ «φωτογράφισε» με δηλώσεις του τη συγκρότηση της AUKUS από ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, κάνοντας λόγο για χώρες που «εισάγουν ξεκάθαρα συγκρουσιακά σχήματα για την αποτροπή άλλων χωρών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού».

Στο φόντο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν και άλλες συμμαχίες τους στην περιοχή, όπως το σχήμα Quad, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι αντί αυτών των «συγκρουσιακών σχημάτων», στην περιοχή «μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν θετικές, εποικοδομητικές και ενοποιητικές τάσεις προς την οικοδόμηση συναίνεσης και συμβιβασμών».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μόσχα διαθέτει εταίρους με τους οποίους μοιράζεται κοινές προσεγγίσεις και συνέχισε: «Αυτοί είναι όχι μόνο η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (στην ίδρυση των οποίων πρωτοστάτησε η Ρωσία, έχοντας και τον "πρώτο ρόλο" σε αυτές), αλλά και ευρύτερες εταιρικές σχέσεις, πρωταρχικά, η βασικά ευρασιατική οργάνωση, η Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης και μια νέα ένωση, όπως η BRICS».

Ο Λαβρόφ επέλεξε επίσης να ξεχωρίσει την τρόικα Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας (RIC), της οποίας οι ΥΠΕΞ συνεδρίασαν πρόσφατα διαδικτυακά, αναφέροντας ότι «συνεχίζουμε να ευνοούμε τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέκρινε τη λεγόμενη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» που οργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν διαδικτυακά στις αρχές Δεκέμβρη (με πάνω από 100 προσκεκλημένες χώρες, όπως Ταϊβάν, Κόσοβο, αλλά όχι Ρωσία και Κίνα), λέγοντας ότι η λίστα των συμμετεχόντων «υπαινίσσεται το δικαίωμα των ΗΠΑ - που η Ουάσιγκτον μόνη της διεκδικεί - να αποφασίζει ποιος είναι δημοκρατία και ποιος όχι».

Σημειωτέον, οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ και Κιν Γκανγκ, συνυπέγραψαν κοινό άρθρο με τίτλο «Με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών», χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο «προϊόν της αμερικανικής ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» που «διαμορφώνει νέες διαχωριστικές γραμμές».

«Ενα χωρίς προηγούμενο υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων...»

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, είπε ότι «έχουμε πολλούς τομείς κοινής δράσης», ξεχωρίζοντας τη «δουλειά μας σε τρίτες χώρες» που «βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλλον θα επεκταθεί. Γιατί; Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες προσεγγίσεις και αρχές».

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν τόνισε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Κινέζων φίλων μας στη βάση της στρατηγικής "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"».

Ταυτόχρονα εστίασε στο γεγονός ότι η Κίνα είναι μεγάλος επενδυτής στη Μέση Ανατολή, εκεί που, όπως υπογράμμισε, η Ρωσία «θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας» και «θα αναζητήσει ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της δυνατότητες για να συμμετάσχει στις οικονομίες αυτών των χωρών».

Να σημειωθεί επίσης ότι απαντώντας σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η στρατιωτική ισχυροποίηση της Κίνας, ο Πούτιν απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «είναι φυσικό η στρατιωτική ισχύς να αυξάνεται με την οικονομική άνοδο».

Παραπέμποντας μάλιστα στο «υψηλότερο από ποτέ επίπεδο» των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε: «Η Βρετανία και η Γαλλία ανακοινώνουν σχέδια εκσυγχρονισμού του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Κάνει αυτό τις ΗΠΑ να υποφέρουν και να ανησυχούν; Οχι. Αρα, γιατί να έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία για το αυξανόμενο αμυντικό δυναμικό του πλησιέστερου γείτονά μας, με τον οποίο απολαμβάνουμε ένα χωρίς προηγούμενο υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων;».

Εσπευσε δε να προσθέσει ότι «αυτό δεν μας φοβίζει, επειδή και εμείς οι ίδιοι αναπτύσσουμε το δυναμικό μας», ενώ ανέφερε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις είναι ένας βασικός παράγοντας σταθερότητας στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ