Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στοιχεία και εκτιμήσεις για την οικονομία

Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (TurkStat), στο φόντο της νέας υποχώρησης της τουρκικής λίρας κατά 4%, ανακοίνωσε χτες ανάπτυξη της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 7,4% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι, ενώ σε σχέση με το φετινό 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,6%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,6%, ενώ οι εισαγωγές έπεσαν κατά 8,3%.

Ο υπουργός Εμπορίου Μ. Μους δήλωσε ότι «γύρω στο 92% της ανάπτυξης σημειώθηκε από τις εξαγωγές» που «θα συνεχίσουν να είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή μας».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Κομισιόν αναθεώρησε στο 9% (από 5,2% που ήταν πριν) την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα καταγράφουν αύξηση του ποσοστού των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα και όχι σε τουρκική λίρα, αναφέροντας ότι έχει φτάσει στο 55%. Ο δε επίσημος πληθωρισμός εκτιμάται ότι μέσα σε ένα δίμηνο μπορεί να φτάσει και το 30%.

Χτες, η λίρα έχασε ένα ακόμα 4% της αξίας της, έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,44 λίρες ανά δολάριο και στις 15,15 λίρες ανά ευρώ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι το πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και συνιδρυτής του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA, δημιουργήθηκε από διάσπαση του κυβερνώντος ΑΚΡ) Μετίν Γκιουρκάν, που συνελήφθη πριν από κάποιες μέρες, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ