ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με το Πεκίνο

...και ενάντια στους ανταγωνιστικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς σε Ασία και Ειρηνικό

Από διαδικτυακή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας τον περασμένο Μάη

Sputnik

Από διαδικτυακή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας τον περασμένο Μάη
Σε ταυτόχρονες τοποθετήσεις υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας και εναντίον των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε Ασία και Ειρηνικό προχώρησαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αποτυπώνοντας την ολοένα μεγαλύτερη προσέγγιση Μόσχας - Πεκίνου, παρά τις υπαρκτές αντιθέσεις συμφερόντων μεταξύ τους, στο έδαφος της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σ. Λαβρόφ «φωτογράφισε» με δηλώσεις του τη συγκρότηση της AUKUS από ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία, κάνοντας λόγο για χώρες που «εισάγουν ξεκάθαρα συγκρουσιακά σχήματα για την αποτροπή άλλων χωρών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού».

Στο φόντο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν και άλλες συμμαχίες τους στην περιοχή, όπως το σχήμα Quad, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι αντί αυτών των «συγκρουσιακών σχημάτων», στην περιοχή «μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν θετικές, εποικοδομητικές και ενοποιητικές τάσεις προς την οικοδόμηση συναίνεσης και συμβιβασμών».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μόσχα διαθέτει εταίρους με τους οποίους μοιράζεται κοινές προσεγγίσεις και συνέχισε: «Αυτοί είναι όχι μόνο η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας και η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (στην ίδρυση των οποίων πρωτοστάτησε η Ρωσία, έχοντας και τον "πρώτο ρόλο" σε αυτές), αλλά και ευρύτερες εταιρικές σχέσεις, πρωταρχικά, η βασικά ευρασιατική οργάνωση, η Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης και μια νέα ένωση, όπως η BRICS».

Ο Λαβρόφ επέλεξε επίσης να ξεχωρίσει την τρόικα Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας (RIC), της οποίας οι ΥΠΕΞ συνεδρίασαν πρόσφατα διαδικτυακά, αναφέροντας ότι «συνεχίζουμε να ευνοούμε τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέκρινε τη λεγόμενη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» που οργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν διαδικτυακά στις αρχές Δεκέμβρη (με πάνω από 100 προσκεκλημένες χώρες, όπως Ταϊβάν, Κόσοβο, αλλά όχι Ρωσία και Κίνα), λέγοντας ότι η λίστα των συμμετεχόντων «υπαινίσσεται το δικαίωμα των ΗΠΑ - που η Ουάσιγκτον μόνη της διεκδικεί - να αποφασίζει ποιος είναι δημοκρατία και ποιος όχι».

Σημειωτέον, οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ και Κιν Γκανγκ, συνυπέγραψαν κοινό άρθρο με τίτλο «Με σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών», χαρακτηρίζοντας τη Σύνοδο «προϊόν της αμερικανικής ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» που «διαμορφώνει νέες διαχωριστικές γραμμές».

«Ενα χωρίς προηγούμενο υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων...»

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, είπε ότι «έχουμε πολλούς τομείς κοινής δράσης», ξεχωρίζοντας τη «δουλειά μας σε τρίτες χώρες» που «βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλλον θα επεκταθεί. Γιατί; Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες προσεγγίσεις και αρχές».

Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, ο Πούτιν τόνισε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Κινέζων φίλων μας στη βάση της στρατηγικής "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"».

Ταυτόχρονα εστίασε στο γεγονός ότι η Κίνα είναι μεγάλος επενδυτής στη Μέση Ανατολή, εκεί που, όπως υπογράμμισε, η Ρωσία «θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας» και «θα αναζητήσει ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της δυνατότητες για να συμμετάσχει στις οικονομίες αυτών των χωρών».

Να σημειωθεί επίσης ότι απαντώντας σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η στρατιωτική ισχυροποίηση της Κίνας, ο Πούτιν απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «είναι φυσικό η στρατιωτική ισχύς να αυξάνεται με την οικονομική άνοδο».

Παραπέμποντας μάλιστα στο «υψηλότερο από ποτέ επίπεδο» των ρωσο-κινεζικών σχέσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε: «Η Βρετανία και η Γαλλία ανακοινώνουν σχέδια εκσυγχρονισμού του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Κάνει αυτό τις ΗΠΑ να υποφέρουν και να ανησυχούν; Οχι. Αρα, γιατί να έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία για το αυξανόμενο αμυντικό δυναμικό του πλησιέστερου γείτονά μας, με τον οποίο απολαμβάνουμε ένα χωρίς προηγούμενο υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων;».

Εσπευσε δε να προσθέσει ότι «αυτό δεν μας φοβίζει, επειδή και εμείς οι ίδιοι αναπτύσσουμε το δυναμικό μας», ενώ ανέφερε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις είναι ένας βασικός παράγοντας σταθερότητας στον κόσμο».

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» για τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης γύρω από τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι στην περιοχή, ο πρέσβης της Κροατίας στα Τίρανα, Ζλ. Κράμαριτς, δήλωσε σε αλβανικά ΜΜΕ ότι η περιοχή των Βαλκανίων «παραμένει πυριτιδαποθήκη» και εξέφρασε «ανησυχία» για τις προσπάθειες νομιμοποίησης του λεγόμενου «σερβικού κόσμου» (ο οποίος παρουσιάζεται από το Βελιγράδι ως απάντηση στα σχέδια για «μεγάλη Αλβανία»).

Ο Κράμαριτς υποστήριξε ότι «η πολιτική κατάσταση στην περιοχή δεν είναι καλή» και στήριξε την άποψή του στην «έλλειψη συνέχειας του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου», την «παράσταση του Ντόντικ στη Βοσνία» (κινήσεις για ενίσχυση της «αυτονομίας» των Σερβοβόσνιων), τη «συγκεχυμένη κατάσταση στο Μαυροβούνιο, το οποίο έχει μολυνθεί περαιτέρω από τις πολιτικές δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», την «παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας», τις χαμηλές επιδόσεις που είχε στις τοπικές εκλογές το κυβερνών κόμμα στο Κόσοβο.

Αναφερόμενος δε σε ιμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς όπως η Συμφωνία του Ντέιτον, αναγνώρισε ότι «δεν έλυσαν το θεμελιώδες πρόβλημα που οδήγησε στη σύγκρουση, αλλά το άφησαν ανοιχτό. Ολες αυτές οι συμφωνίες πρόσφεραν μόνο μερικές λύσεις στο πρόβλημα, σταματώντας τις στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά όλα τα άλλα προβλήματα συνεχίστηκαν, από άλυτες διεθνείς σχέσεις μέχρι απροσδιόριστες κοινωνικοπολιτικές σχέσεις. Επέτρεψαν σε όλους τους εμπλεκόμενους να τα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο».

Αμερικανική στήριξη σε ένα «κυρίαρχο Κόσοβο»

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Τζέφρι Χόβενιερ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Πρίστινα, με τον ίδιο να τονίζει ότι θα δώσει προτεραιότητα στην έκφραση της συνεχιζόμενης αμερικανικής στήριξης «για ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό Κόσοβο, καθώς παραμένει ουσιαστικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και "κλειδί" για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας στόχο μιας Ευρώπης, ενιαίας, ελεύθερης και ειρηνικής»...

Πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει την Πρίστινα να επιδείξει «εποικοδομητική ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι. Σημειωτέον, ο Χόβενιερ έχει θητεύσει στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε Αγκυρα, Βερολίνο, Αθήνα, Ζάγκρεμπ κ.α. Συμμετείχε επίσης στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» που άρχισαν μετά τον πόλεμο και τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999.

Να καταγραφεί τέλος ότι το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την περιοχή επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη που έκανε στο Σαράγεβο ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Φ. Καϊμακτσί, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του «πάντα υποστήριζε τη σταθερότητα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» και «κάνει σημαντικές επενδύσεις» σε αυτή. Ο Καϊμακτσί μεταξύ άλλων συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Τουρκία, Βαλκάνια και ΕΕ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διεθνείς διεργασίες στο όνομα της «ανθρωπιστικής στήριξης»

Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν, στο όνομα και της «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς ο λαός φορτώνεται νέα βάσανα από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες έγινε γνωστό ότι θα οργανωθεί Σύνοδος του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC - συμμετέχουν πάνω από 50 χώρες) με θέμα το Αφγανιστάν. Η συνάντηση θα γίνει μετά από πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Πακιστάν προσφέρθηκε να τη φιλοξενήσει στο Ισλαμαμπάντ, στις 17 Δεκέμβρη. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι μίλησε για τις «κοινές προσπάθειες» που «πρέπει να αυξήσουμε για να περιορίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Αφγανών».

Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν συνεχίζουν να υποδέχονται διπλωμάτες στην Καμπούλ, όπου το τελευταίο 10ήμερο φτάνουν εκπρόσωποι δυτικών και ασιατικών κυβερνήσεων, παζαρεύοντας όρους συνεργασίας με τη σκοταδιστική οργάνωση που ανακατέλαβε την εξουσία.

Χτες, οι δύο αναπληρωτές πρωθυπουργοί της κυβέρνησης Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ και Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι συνάντησαν τον ειδικό απεσταλμένο του Ουζμπέκου Προέδρου, Ε. Εργκάσεφ. Σύμφωνα με το δίκτυο «Τolo News», οι δύο πλευρές συζήτησαν την επέκταση της διμερούς συνεργασίας, κοινά σχέδια στην οικονομία και τις μεταφορές, την ανανέωση συμφωνίας για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από το Ουζμπεκιστάν) και την επανάληψη των πτήσεων. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και οι υπουργοί Ενέργειας, Υδάτων, Οικονομίας και Δημοσίων Εργων των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, πηγές της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σήμερα αναμένεται ανεπίσημη συνεδρίαση που θα εξετάσει το ενδεχόμενο «ανακατεύθυνσης χρηματοδοτήσεων από το ειδικό ταμείο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν»(Afghanistan Reconstruction Trust Fund - ARTF), προκειμένου «να υποστηριχθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αφγανική οικονομία, μετά και από τα 20 χρόνια αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης, είναι ότι το ARTF ήταν η μεγαλύτερη πηγή «αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν» και χρηματοδοτούσε μέχρι και το 30% του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας «απαραίτητες λειτουργίες της κυβέρνησης» και άλλα προγράμματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στοιχεία και εκτιμήσεις για την οικονομία

Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (TurkStat), στο φόντο της νέας υποχώρησης της τουρκικής λίρας κατά 4%, ανακοίνωσε χτες ανάπτυξη της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 7,4% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι, ενώ σε σχέση με το φετινό 2ο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,6%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,6%, ενώ οι εισαγωγές έπεσαν κατά 8,3%.

Ο υπουργός Εμπορίου Μ. Μους δήλωσε ότι «γύρω στο 92% της ανάπτυξης σημειώθηκε από τις εξαγωγές» που «θα συνεχίσουν να είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξή μας».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Κομισιόν αναθεώρησε στο 9% (από 5,2% που ήταν πριν) την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα καταγράφουν αύξηση του ποσοστού των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα και όχι σε τουρκική λίρα, αναφέροντας ότι έχει φτάσει στο 55%. Ο δε επίσημος πληθωρισμός εκτιμάται ότι μέσα σε ένα δίμηνο μπορεί να φτάσει και το 30%.

Χτες, η λίρα έχασε ένα ακόμα 4% της αξίας της, έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,44 λίρες ανά δολάριο και στις 15,15 λίρες ανά ευρώ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι το πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και συνιδρυτής του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA, δημιουργήθηκε από διάσπαση του κυβερνώντος ΑΚΡ) Μετίν Γκιουρκάν, που συνελήφθη πριν από κάποιες μέρες, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία».
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/12, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας (Σωκράτους 23, 4ος όροφος).

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ. Εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα τακτικά μέλη που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ