ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Χαμηλές προσδοκίες και διαφωνίες για τις επερχόμενες συνομιλίες

Στις 10 Γενάρη στη Γενεύη ενδέχεται να γίνει η συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας

Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, εν μέσω της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα
Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, εν μέσω της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα
Σε επαφές για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία, εν μέσω της νέας έντασης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Μόσχας για την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Ως πιθανή ημερομηνία για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας αναφέρεται η 10η Γενάρη, στη Γενεύη. Ενδέχεται να ακολουθήσει στις 12 Γενάρη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την επομένη να συνεδριάσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αποστείλει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας» με τη μορφή σύμβασης ή συνθήκης. Μεταξύ άλλων καλεί τις ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν ότι δεν θα ενταχθούν η Ουκρανία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (όπως η Γεωργία) στο ΝΑΤΟ. Ζητά επίσης να δεσμευτούν ότι «δεν θα διεξαγάγουν καμία στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας καθώς και σε άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία».

Επίσης, η Ρωσία και τα κράτη που ήταν μέλη του ΝΑΤΟ έως το 1997 - με βάση τις ρωσικές προτάσεις - θα «δεσμεύονται» ότι δεν θα αναπτύξουν περαιτέρω στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό σε κράτη της Ευρώπης, πέρα από όσα ήταν ήδη σταθμευμένα έως το 1997. Προτείνονται ακόμη στρατιωτικά μέτρα και «συνεννόηση» για στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη κ.λπ., επικοινωνία μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και άλλων διαύλων.

Αντιπαράθεση για την «ατζέντα»

Και ενώ στη δημοσιότητα βγαίνουν προτάσεις για τις ημερομηνίες των διαπραγματεύσεων, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη διαφωνίες σχετικά με την «ατζέντα» τους.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, που πιθανόν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, σημείωσε ότι η Μόσχα έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις στην Ουάσιγκτον για την ατζέντα των συνομιλιών, αλλά η αμερικανική πλευρά μοιάζει να βλέπει αλλιώς τα ζητήματα. «Κάποιοι ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για συζήτηση περί Ουκρανίας, καθώς και περί ελέγχου των εξοπλισμών. Για ποιον έλεγχο των εξοπλισμών μιλάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες του Γενάρη εντάσσονται στο πλαίσιο του λεγόμενου «στρατηγικού διαλόγου», που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλ. Πούτιν στη Γενεύη, τον Ιούνη. Αντίστοιχες επαφές για τη «στρατηγική σταθερότητα» έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα βέβαια που εξελίσσονται και το ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας και η επικίνδυνη όξυνση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη.

«Οταν καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε, η Ρωσία θα βάλει τις δικές της ανησυχίες πάνω στο τραπέζι, κι εμείς θα βάλουμε τις δικές μας», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία (σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι σχετικές «ανησυχίες» που έχει εκφράσει το Κίεβο στους συμμάχους του).

Εξάλλου, και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε αμφιβολίες ότι η βασική αξίωση της Ρωσίας για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «δεν θα παραγκωνιστεί» στις συζητήσεις.

ΗΠΑ: 300 εκατ. δολάρια το 2022 για την «ασφάλεια της Ουκρανίας»

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το πότε και εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα εγκρίθηκε ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 300 εκατ. δολάρια για την «Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», παρέχοντας υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις της, όπως και 4 δισ. δολάρια για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πρωτοβουλία και 150 εκατ. δολάρια για τη «συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» της Βαλτικής.

Σε αυτό το φόντο και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Αλ. Φόμιν, κατηγόρησε ξανά το ΝΑΤΟ τη Δευτέρα ότι προχωρά σε προκλήσεις με «υψηλό κίνδυνο μετατροπής σε ένοπλη σύγκρουση», στέλνοντας πολεμικά πλοία και αναγνωριστικά αεροπλάνα για να στηρίξουν την Ουκρανία.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται παζάρια και παρεμβάσεις εντός και εκτός Βιέννης

Το σκληρό γεωπολιτικό παζάρι γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ, συνεχίζεται εντός και εκτός των σχετικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, που προεδρεύει των συνομιλιών, Ε. Μόρα, ανέφερε χτες ότι εάν δουλέψουν όλοι σκληρά τότε θα μπορούσε μετά από μέρες και βδομάδες να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εκτίμησε παρ' όλα αυτά πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, επειδή μεταξύ άλλων θα πρέπει να ληφθούν «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Μερικές ώρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν θα πει αυτόματα «όχι» σε μία «καλή συμφωνία» που μπορεί να ανακοινωθεί στη Βιέννη. Ανέφερε πως η χώρα του έχει υιοθετήσει μια «πρακτική προσέγγιση» και πως την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, ωστόσο εκτίμησε πως θα είναι αρκετά απίθανο να ανακοινωθεί μία θετική (για τα συμφέροντα του Ισραήλ) συμφωνία στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός αντιναύαρχος Ελ. Μαρόμ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ισραήλ Χαγιόμ», είπε πως δεν μπορεί η χώρα του να βασίζεται σε μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, θεωρώντας πως «είναι το πιο πιθανό να μην έρθει». Πρόσθεσε πως ο στρατός θα πρέπει να πάρει «ξεκάθαρη εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση που θα καθορίζει τον στόχο», ένα «σημαντικό και ισοπεδωτικό πλήγμα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», προσδιορίζοντας κάτι τέτοιο έως το φθινόπωρο του 2022.

Ο δε απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, εμφανίζεται να δηλώνει σε δημοσιογράφο του «Νιου Γιόρκερ» πως το Ιράν έχει τινάξει στον αέρα τα όρια που είχε θέσει η διεθνής συμφωνία του 2015. Προειδοποίησε δε ότι το Ιράν «παίζει με τη φωτιά στην περιοχή» και ότι απέχει πολύ μία αναβίωση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο Μ. Ουλιάνοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη, εκτίμησε χτες ότι η ομάδα εργασίας σημειώνει «αδιαμφισβήτητη πρόοδο». «Η άρση των κυρώσεων συζητείται ενεργά σε ανεπίσημο πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι στόχοι του Ιράν

Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο IRNA, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της Τεχεράνης στο φόντο του νέου παζαριού στη Βιέννη.

«Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», δήλωσε. «Το θέμα των εγγυήσεων και της επαλήθευσης» της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων, αν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στη συμφωνία, «βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι το πιο σημαντικό για τη χώρα του είναι «να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να βεβαιωθούμε πως το ιρανικό πετρέλαιο θα πωλείται εύκολα και χωρίς κανένα περιορισμό, πως τα χρήματα από το πετρέλαιο αυτό θα μεταφέρονται σε ξένο συνάλλαγμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πως θα μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα έσοδα των διαφόρων οικονομικών τομέων».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χατιμπζαντέχ, συνέστησε «σε όλους όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να πάνε στη Βιέννη με τη βούληση να επιτύχουν μια καλή συμφωνία», υπογραμμίζοντας την άρνηση της Τεχεράνης να «χάσει χρόνο και ενέργεια». Υπενθύμισε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: «Την άρση των κυρώσεων και την πυρηνική δραστηριότητα».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αυξάνεται διαρκώς ο φόρος αίματος για τον λαό

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα στον λαό της Κολομβίας από τις επιθέσεις του κράτους και παραστρατιωτικών οργανώσεων, παρά την υποτιθέμενη «ειρηνευτική» συμφωνία που ισχύει από το 2016, όταν η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση, FARC - EP (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας), δέχτηκε τον αφοπλισμό της.

Χτες ανακοινώθηκε η 93η σφαγή μέσα στο 2021, καθώς τρία μέλη μιας οικογένειας αγροτών στην κεντροδυτική επαρχία Κασανάρε εκτελέστηκαν από ένοπλους αγνώστους στο σπίτι τους στις 26/12, σε μια περιοχή με έντονη παρουσία τόσο του στρατού όσο και παραστρατιωτικών ομάδων δολοφόνων. Επίσης, στις 23/12 έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκε ο Γκουστάβο Ορόσκο Ραμίρες, συνδικαλιστής στην Τοπική Διοίκηση, στην περιοχή της Αντιόκια.

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) της Κολομβίας υπολογίζει ότι μέσα στο 2021 δολοφονήθηκαν 168 κοινωνικοί ηγέτες και 48 υπογράφοντες την «ειρηνευτική» συμφωνία, ενώ συνολικά από το 2016 οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.285.

Επίσης, τη χρονιά που φεύγει, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκτοπισμό (Codhes) αυξήθηκε κατά 169% σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω της τρομοκρατίας του κράτους και των παραστρατιωτικών αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Υπολογίζεται ότι από τον Γενάρη έως τον Νοέμβρη 82.846 Κολομβιανοί υπέστησαν αναγκαστικό εκτοπισμό, με τη νότια επαρχία Ναρίνιο να είναι αυτή που επλήγη περισσότερο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Αφροκολομβιανούς και μέλη κοινοτήτων ιθαγενών.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας

Δεύτερη πυραυλική επίθεση μέσα σε έναν μήνα στο εμπορικό λιμάνι της Λαττάκειας στη Δυτική Συρία εξαπέλυσαν χτες στις στις 3.20 π.μ. ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές και πυρκαγιά σε χώρο φύλαξης εμπορευματοκιβωτίων (η προηγούμενη επίθεση είχε γίνει στις 7 Δεκέμβρη).

Οι εκρήξεις και οι φωτιές που σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν από τις προσπάθειες των συνεργείων πυρόσβεσης αλλά και λιμενεργατών που απομάκρυναν όσο περισσότερα εμπορευματοκιβώτια μπόρεσαν.

Οι επιθέσεις ενεργοποίησαν τη συριακή αεράμυνα, χωρίς ωστόσο να αποτραπούν τα ισραηλινά πλήγματα στον χώρο τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, που απέχει περίπου 20 χλμ. από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ερωτηθείς για την επίθεση απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη, επαναλαμβάνοντας τα συνήθη περί μη σχολιασμού δημοσιευμάτων ξένων ΜΜΕ.

Φέτος, πάντως, στελέχη του υπουργείου Αμυνας επί πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, είχαν παραδεχθεί πως είχαν πλήξει το 2020 πάνω από 50 στόχους στη Συρία.

Η πιο φονική επίθεση του Ισραήλ για το 2021 καταγράφηκε τη νύχτα της 13ης Γενάρη, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 Σύροι στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

  • Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε εκ νέου καταγγελίες για τις συνεχιζόμενες πρακτικές τουρκόφιλων μισθοφόρων από την οργάνωση «Αλ Τζάις αλ Ουατάνι», που σε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό κατοχής άρχισαν ξανά παράνομες ανασκαφές και την αρχαιοκαπηλία στην περιοχή Τελ Αμπούς, κοντά στο χωριό Καρμανούκ (βόρεια της πόλης Αφρίν).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ