Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Χαμηλές προσδοκίες και διαφωνίες για τις επερχόμενες συνομιλίες

Στις 10 Γενάρη στη Γενεύη ενδέχεται να γίνει η συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας

Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, εν μέσω της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα
Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, εν μέσω της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα
Σε επαφές για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία, εν μέσω της νέας έντασης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Μόσχας για την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Ως πιθανή ημερομηνία για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας αναφέρεται η 10η Γενάρη, στη Γενεύη. Ενδέχεται να ακολουθήσει στις 12 Γενάρη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την επομένη να συνεδριάσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αποστείλει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας» με τη μορφή σύμβασης ή συνθήκης. Μεταξύ άλλων καλεί τις ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν ότι δεν θα ενταχθούν η Ουκρανία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (όπως η Γεωργία) στο ΝΑΤΟ. Ζητά επίσης να δεσμευτούν ότι «δεν θα διεξαγάγουν καμία στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας καθώς και σε άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία».

Επίσης, η Ρωσία και τα κράτη που ήταν μέλη του ΝΑΤΟ έως το 1997 - με βάση τις ρωσικές προτάσεις - θα «δεσμεύονται» ότι δεν θα αναπτύξουν περαιτέρω στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό σε κράτη της Ευρώπης, πέρα από όσα ήταν ήδη σταθμευμένα έως το 1997. Προτείνονται ακόμη στρατιωτικά μέτρα και «συνεννόηση» για στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη κ.λπ., επικοινωνία μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και άλλων διαύλων.

Αντιπαράθεση για την «ατζέντα»

Και ενώ στη δημοσιότητα βγαίνουν προτάσεις για τις ημερομηνίες των διαπραγματεύσεων, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη διαφωνίες σχετικά με την «ατζέντα» τους.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, που πιθανόν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, σημείωσε ότι η Μόσχα έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις στην Ουάσιγκτον για την ατζέντα των συνομιλιών, αλλά η αμερικανική πλευρά μοιάζει να βλέπει αλλιώς τα ζητήματα. «Κάποιοι ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για συζήτηση περί Ουκρανίας, καθώς και περί ελέγχου των εξοπλισμών. Για ποιον έλεγχο των εξοπλισμών μιλάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες του Γενάρη εντάσσονται στο πλαίσιο του λεγόμενου «στρατηγικού διαλόγου», που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλ. Πούτιν στη Γενεύη, τον Ιούνη. Αντίστοιχες επαφές για τη «στρατηγική σταθερότητα» έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα βέβαια που εξελίσσονται και το ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας και η επικίνδυνη όξυνση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη.

«Οταν καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε, η Ρωσία θα βάλει τις δικές της ανησυχίες πάνω στο τραπέζι, κι εμείς θα βάλουμε τις δικές μας», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία (σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι σχετικές «ανησυχίες» που έχει εκφράσει το Κίεβο στους συμμάχους του).

Εξάλλου, και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε αμφιβολίες ότι η βασική αξίωση της Ρωσίας για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «δεν θα παραγκωνιστεί» στις συζητήσεις.

ΗΠΑ: 300 εκατ. δολάρια το 2022 για την «ασφάλεια της Ουκρανίας»

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το πότε και εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα εγκρίθηκε ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 300 εκατ. δολάρια για την «Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», παρέχοντας υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις της, όπως και 4 δισ. δολάρια για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πρωτοβουλία και 150 εκατ. δολάρια για τη «συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» της Βαλτικής.

Σε αυτό το φόντο και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Αλ. Φόμιν, κατηγόρησε ξανά το ΝΑΤΟ τη Δευτέρα ότι προχωρά σε προκλήσεις με «υψηλό κίνδυνο μετατροπής σε ένοπλη σύγκρουση», στέλνοντας πολεμικά πλοία και αναγνωριστικά αεροπλάνα για να στηρίξουν την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ