Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
TOΥΡΚΙΑ
Ενταση σύνθετων διεργασιών στην αστική αντιπολίτευση

Στο επίκεντρο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, οι «κοινές προτάσεις» για την οικονομία και η αναζήτηση υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές

Συνάντηση με τους δύο συμπροέδρους του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Μ. Σαντσάρ και Π. Μπουλντάν, είχε χτες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ηγέτης του κεμαλικού - σοσιαλδημοκρατικού CHP, K. Κιλιντσάρογλου, καθώς εντείνονται οι διεργασίες για τις επόμενες εκλογές στη χώρα και οι «εκκλήσεις» για πρόωρη διεξαγωγή τους (τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023).

Ο Κιλιντσάρογλου μίλησε για «πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» και είπε ότι «συζητήσαμε τα προβλήματα της Τουρκίας».

Η δε Μπουλντάν είπε ότι «σχεδιάζουμε να υποβάλουμε αίτημα να ζητήσει το κοινοβούλιο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», προσθέτοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συζητήσουν και για τη «μεταβατική περίοδο» που θα μεσολαβήσει μέχρι την πιθανή πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών.

Νωρίτερα οι δύο επικεφαλής του HDP είχαν επισκεφτεί και τον πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος ΑΚΡ ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε απ' αυτό.

Στο μεταξύ, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κιλιντσάρογλου αναφέρθηκε σε 23σελιδο κείμενο προτάσεων για την οικονομία, το οποίο εμφάνισε ως «αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ αντιπροσώπων των 6 κομμάτων», μιλώντας για το CHP, το φιλελεύθερο ΙΥΙ της πρώην συνεργάτιδας του Ντ. Μπαχτσελί Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευδαιμονίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, το DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος, του επίσης πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Είπε ότι το κείμενο θα παρουσιαστεί επίσημα όταν εγκριθεί οριστικά από καθένα από τα παραπάνω κόμματα, και υποστήριξε πως «αντιληφθήκαμε ότι οι απόψεις μας δεν αντιφάσκουν μεταξύ τους. Αντίθετα, περισσότερο συμπληρώνουν η μία την άλλη. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα στα οποία διαφέρουμε, αλλά έχουμε τη σοφία να συναντηθούμε και να τα συζητήσουμε ανοιχτά».

Απορρίπτει υποψηφιότητα Ιμάμογλου ο ηγέτης του CHP

Αναφορικά με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα στηρίξει η «Εθνική Συμμαχία», η εκλογική συνεργασία των κομμάτων αυτών - στην οποία ωστόσο δεν έχουν εισχωρήσει τα κόμματα των Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου - είπε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα ανακοινώσουμε τον υποψήφιό μας όταν ληφθεί η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών (...) αλλά θεωρούμε ότι ο υποψήφιός μας πρέπει να είναι κάποιος που ξέρει πώς πρέπει να διοικείται ένα κράτος. Αυτός ή αυτή πρέπει να αποτελεί πρότυπο ρόλου. Δεν θα εκλέξουμε ποπ σταρ. Αυτό το άτομο θα πρέπει να είναι ικανό να διατηρήσει την ενότητα της συμμαχίας και να ηγηθεί της μεταρρύθμισης του συστήματος».

Μεταξύ άλλων, ο Κιλιντσάρογλου ρωτήθηκε για έντονες διαφωνίες που φέρεται να έχει για την υποψηφιότητα με στελέχη του κόμματός του, όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Τα ονόματα τουκ. Γιαβάς (σ.σ. του δημάρχου Αγκυρας) και τουκ. Ιμάμογλουσυζητιούνταιαλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας τις σύνθετες διεργασίες και στην αστική αντιπολίτευση, με δεδομένο μάλιστα ότι ειδικά ο Ιμάμογλου σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές εμφανίζεται πλέον να έχει προβάδισμα έναντι του Ερντογάν χωρίς καν να έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα.

Ο Κιλιντσάρογλου ισχυρίστηκε ότι αν ένας από τους δημάρχους αυτούς αποχωρούσε από τη σημερινή του θέση, το υπάρχον σύστημα θα «προσέφερε» τη διοίκηση των δήμων στο κυβερνών ΑΚΡ, οι δυνάμεις του οποίου πλειοψηφούν στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

  • Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα σημείωσε στις αρχές της βδομάδας νέα πτώση, σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα, επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ