Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΚΙΝΑΣ
Νέα όξυνση με τις «εκκλήσεις» για «ενωμένο μέτωπο» κατά του Πεκίνου

Με το κάλεσμα του Καναδού πρωθυπουργού, Τζ. Τριντό, για «ενωμένο μέτωπο» της Δύσης και των συμμάχων της απέναντι στην Κίνα, καθώς και την αναμενόμενα έντονη αντίδραση του Πεκίνου, συνεχίστηκε η δημόσια αντιπαράθεση με άξονα τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και την Κίνα.

Σε συνέντευξή του, ο Τζ. Τριντό κάλεσε όλες τις χώρες που «μοιράζονται κοινές απόψεις» να «επιδείξουν ενωμένο μέτωπο» κατά της αυξανόμενης «επιθετικής διπλωματίας» του Πεκίνου, όπως είπε. Ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Κίνα σε διάφορες φάσεις παίζει πολύ έξυπνα μεταξύ μας και μας χειρίζεται με έναν τρόπο ανταγωνιστικό και με βάση την ελεύθερη αγορά. Χρειάζεται να βελτιώσουμε τον συντονισμό μας και να δυναμώσουμε ώστε η Κίνα να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διαφωνίες μας και να στρέψει τον έναν ενάντια στους άλλους».

Εκφράζοντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι «είναι η Κίνα που στην πραγματικότητα αποτελεί θύμα της επιθετικής διπλωματίας των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών».

Ο Ζάο Λιζιάν επέκρινε τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» (βλ. τις δυτικές παρεμβάσεις για τις εξελίξεις σε Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάνγκ κ.α.) «προσπαθώντας να επιβάλουν τους δικούς τους "κανόνες" στην Κίνα», ενώ ανέφερε ότι «η σχέση Κίνας - Καναδά βρίσκεται σε σταυροδρόμι». Ο ίδιος κάλεσε την Οτάβα να απαντήσει «αν βλέπει την Κίνα ως εταίρο ή αντίπαλο» και υποστήριξε ότι «ο Καναδάς πρέπει να αντικαταστήσει τη λαθεμένη του αντίληψη για την Κίνα με μια αντικειμενική και λογική άποψη, να υιοθετήσει μια θετική και πραγματιστική πολιτική απέναντι στην Κίνα».

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Κιν Γκανγκ, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ ενόψει της νέας χρονιάς και αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, επέκρινε τις ΗΠΑ ότι προσδιορίζουν τη διμερή σχέση βασικά ως ανταγωνισμό και «αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης». Ο Κιν Γκανγκ είπε ακόμα ότι «ο ανταγωνισμός σήμερα δεν είναι δίκαιος. Η αμερικανική πλευρά χρησιμοποιεί τον ανταγωνισμό για να αναχαιτίσει την ανάπτυξη της Κίνας». Κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι «προσπαθεί να κινητοποιήσει συμμάχους για να εκδιώξει την Κίνα από το διεθνές σύστημα». Στο φόντο δε των εντεινόμενων κυρώσεων και μέτρων κατά του Πεκίνου και κινεζικών ομίλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφερε ότι «η Κίνα υφίσταται αυτήν τη στιγμή διωγμούς παγκοσμίως, όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ, όσον αφορά τη γραμμή της βιομηχανικής παραγωγής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της υψηλής τεχνολογίας».

Πούτιν κατά του διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ολα αυτά ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επέλεξε να υψώσει τους τόνους κατά της Ουάσιγκτον, με αφορμή και το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» που ξεκίνησε κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «απαράδεκτη και λαθεμένη» απόφαση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «συνεχίζουν τον ίδιο χαβά» επειδή δυναμώνουν τις «απόπειρες να περιοριστεί η ανάπτυξη της Κίνας». Εκτίμησε δε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εμποδίσει την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμιου ανταγωνιστή εμπλέκοντας την πολιτική στον αθλητισμό.

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Αμυνας Κίνας - Ιαπωνίας

Την αποφασιστικότητα της Κίνας «να μείνει σταθερή στα ζητήματα της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας και των νησιών Ντιαογιού» (Σενκάκου στα Ιαπωνικά, για τα οποία Κίνα και Ιαπωνία διαφιλονικούν) διαμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Γ. Φενγκχέ, που είχε δίωρη τηλεδιάσκεψη με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Ν. Κισί.

Ο Κισί δήλωσε από τη μεριά του ότι το Πεκίνο προσπαθεί να αλλάξει μονομερώς το «στάτους κβο» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αφού υπάρχουν ακόμα ζητήματα με την Κίνα, χρειάζεται να επιδιώξουμε και να διατηρήσουμε ειλικρινείς συνομιλίες ώστε να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή απόψεων και την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη».

Ετσι, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη λειτουργία γραμμής απευθείας επαφής, για την αποφυγή «περιστατικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ