Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κινήσεις της Αγκυρας για την «επόμενη μέρα»

Τη διατήρηση των συμφερόντων της στη Λιβύη προωθεί η Τουρκία, προετοιμάζοντας το έδαφος για κάθε πιθανό σενάριο μετά την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη «νόμιμη κυβέρνηση» στη Λιβύη, ότι επιθυμεί μια «συνολική λύση» στη λιβυκή κρίση και ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει καταφέρει από την αρχή να βρει «κοινό έδαφος με τη λιβυκή πλευρά, αλλά για κάποιο λόγο η ανατολική περιοχή κινείται πιο μακριά από την Τουρκία γιατί έχει διαφορετική ατζέντα».

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις με αυτήν την «ανατολική περιοχή», είπε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει προσκλήσεις για επίσκεψη στην Τουρκία τόσο στον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, Α. Σάλεχ, όσο και στον στρατηγό και αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», Χ. Χάφταρ.

Σε ό,τι αφορά τον Σάλεχ είπε ότι είχε προγραμματίσει αρκετές φορές ταξίδι στην Τουρκία, αλλά για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε. Για τον στρατηγό Χάφταρ είπε ότι δεν ήταν αρνητικός σε ένα ταξίδι στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε έως τώρα γιατί έθετε ως όρο τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως αυτό το αίτημα απορρίφθηκε τόσο από τον Πρόεδρο Ερντογάν, όσο και από τον αντιπρόεδρο Φ. Ακτάι.

Ο Τσαβούσογλου ανήγγειλε ότι σύντομα θα ξαναρχίσουν οι άμεσες πτήσεις της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» στη Λιβύη και ότι ο Τούρκος πρέσβης στη χώρα, Κενάν Γιλμάζ, θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες και την ανατολική Λιβύη.

Στο μεταξύ, το λιβυκό Κοινοβούλιο - που απέφυγε τη Δευτέρα να αναλάβει τον καθορισμό νέας ημερομηνίας προεδρικών εκλογών - κήρυξε χτες την Βρετανίδα πρέσβειρα στην Τρίπολη, Καρολάιν Χαρντέιλ, «ανεπιθύμητο πρόσωπο», με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της πως θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την (δοτή) μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Α. Χ. Ντμπεϊμπά ως «κυβέρνηση με αποστολή να οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές», χωρίς να υιοθετεί τη «θέσπιση παράλληλων κυβερνήσεων ή θεσμών».

Η δήλωση της Βρετανίδας θεωρήθηκε «παραβίαση της λιβυκής κυριαρχίας» και «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ