Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αυξάνεται διαρκώς ο φόρος αίματος για τον λαό

Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα στον λαό της Κολομβίας από τις επιθέσεις του κράτους και παραστρατιωτικών οργανώσεων, παρά την υποτιθέμενη «ειρηνευτική» συμφωνία που ισχύει από το 2016, όταν η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση, FARC - EP (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας), δέχτηκε τον αφοπλισμό της.

Χτες ανακοινώθηκε η 93η σφαγή μέσα στο 2021, καθώς τρία μέλη μιας οικογένειας αγροτών στην κεντροδυτική επαρχία Κασανάρε εκτελέστηκαν από ένοπλους αγνώστους στο σπίτι τους στις 26/12, σε μια περιοχή με έντονη παρουσία τόσο του στρατού όσο και παραστρατιωτικών ομάδων δολοφόνων. Επίσης, στις 23/12 έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκε ο Γκουστάβο Ορόσκο Ραμίρες, συνδικαλιστής στην Τοπική Διοίκηση, στην περιοχή της Αντιόκια.

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) της Κολομβίας υπολογίζει ότι μέσα στο 2021 δολοφονήθηκαν 168 κοινωνικοί ηγέτες και 48 υπογράφοντες την «ειρηνευτική» συμφωνία, ενώ συνολικά από το 2016 οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.285.

Επίσης, τη χρονιά που φεύγει, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκτοπισμό (Codhes) αυξήθηκε κατά 169% σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω της τρομοκρατίας του κράτους και των παραστρατιωτικών αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Υπολογίζεται ότι από τον Γενάρη έως τον Νοέμβρη 82.846 Κολομβιανοί υπέστησαν αναγκαστικό εκτοπισμό, με τη νότια επαρχία Ναρίνιο να είναι αυτή που επλήγη περισσότερο. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Αφροκολομβιανούς και μέλη κοινοτήτων ιθαγενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ