Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται παζάρια και παρεμβάσεις εντός και εκτός Βιέννης

Το σκληρό γεωπολιτικό παζάρι γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, επί προεδρίας Τραμπ, συνεχίζεται εντός και εκτός των σχετικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, που προεδρεύει των συνομιλιών, Ε. Μόρα, ανέφερε χτες ότι εάν δουλέψουν όλοι σκληρά τότε θα μπορούσε μετά από μέρες και βδομάδες να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εκτίμησε παρ' όλα αυτά πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, επειδή μεταξύ άλλων θα πρέπει να ληφθούν «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Μερικές ώρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν θα πει αυτόματα «όχι» σε μία «καλή συμφωνία» που μπορεί να ανακοινωθεί στη Βιέννη. Ανέφερε πως η χώρα του έχει υιοθετήσει μια «πρακτική προσέγγιση» και πως την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, ωστόσο εκτίμησε πως θα είναι αρκετά απίθανο να ανακοινωθεί μία θετική (για τα συμφέροντα του Ισραήλ) συμφωνία στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός αντιναύαρχος Ελ. Μαρόμ, μιλώντας στην εφημερίδα «Ισραήλ Χαγιόμ», είπε πως δεν μπορεί η χώρα του να βασίζεται σε μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, θεωρώντας πως «είναι το πιο πιθανό να μην έρθει». Πρόσθεσε πως ο στρατός θα πρέπει να πάρει «ξεκάθαρη εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση που θα καθορίζει τον στόχο», ένα «σημαντικό και ισοπεδωτικό πλήγμα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», προσδιορίζοντας κάτι τέτοιο έως το φθινόπωρο του 2022.

Ο δε απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, εμφανίζεται να δηλώνει σε δημοσιογράφο του «Νιου Γιόρκερ» πως το Ιράν έχει τινάξει στον αέρα τα όρια που είχε θέσει η διεθνής συμφωνία του 2015. Προειδοποίησε δε ότι το Ιράν «παίζει με τη φωτιά στην περιοχή» και ότι απέχει πολύ μία αναβίωση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο Μ. Ουλιάνοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη, εκτίμησε χτες ότι η ομάδα εργασίας σημειώνει «αδιαμφισβήτητη πρόοδο». «Η άρση των κυρώσεων συζητείται ενεργά σε ανεπίσημο πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι στόχοι του Ιράν

Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο IRNA, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της Τεχεράνης στο φόντο του νέου παζαριού στη Βιέννη.

«Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», δήλωσε. «Το θέμα των εγγυήσεων και της επαλήθευσης» της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων, αν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στη συμφωνία, «βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι το πιο σημαντικό για τη χώρα του είναι «να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να βεβαιωθούμε πως το ιρανικό πετρέλαιο θα πωλείται εύκολα και χωρίς κανένα περιορισμό, πως τα χρήματα από το πετρέλαιο αυτό θα μεταφέρονται σε ξένο συνάλλαγμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πως θα μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα έσοδα των διαφόρων οικονομικών τομέων».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σ. Χατιμπζαντέχ, συνέστησε «σε όλους όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να πάνε στη Βιέννη με τη βούληση να επιτύχουν μια καλή συμφωνία», υπογραμμίζοντας την άρνηση της Τεχεράνης να «χάσει χρόνο και ενέργεια». Υπενθύμισε ότι η ιρανική αντιπροσωπεία θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα: «Την άρση των κυρώσεων και την πυρηνική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ