Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ
Πιέζει για μεγαλύτερη «ανεξαρτησία» από την ΕΕ

Η σχέση της ΕΕ με την Ελβετία θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι διαπραγματεύσεις για τη θέση της Ελβετίας στην «ενιαία αγορά» αποτύχουν, «προειδοποίησε» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέφκοβιτς.

Η ελβετική κυβέρνηση πιέζει για πλήρη «ανεξαρτησία» από την ΕΕ αλλά με πρόσβαση στην «ενιαία αγορά», καθώς είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος. Οι δε Βρυξέλλες πιέζουν εδώ και χρόνια για μια συνθήκη που θα περιορίζει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες και θα απαιτεί από την Ελβετία να υιοθετεί τακτικά τις αλλαγές στους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Οι σχετικές συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάη, με την Ελβετία να κάνει λόγο για παραχώρηση υπερβολικής κυριαρχίας στο μπλοκ. Τον Νοέμβρη, η ΕΕ προέτρεψε την Ελβετία να καθορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των ζητημάτων έως τον Γενάρη.

«Εάν οι νέες διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε επιτυχία, οι διμερείς συμφωνίες που εξακολουθούν να ισχύουν θα λήγουν σταδιακά και θα καθιστούσαν τη σχέση μας παρωχημένη κάποια στιγμή», δήλωσε ο Σέφκοβιτς. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Ελβετίας διέπονται από περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες που χρονολογούνται από το 1972.

Η Ελβετία θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις, ότι θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις, είπε ο Σέφκοβιτς, επαναφέροντας τις αξιώσεις της ΕΕ για «δυναμική ευθυγράμμιση» των νόμων της Ελβετίας με το δίκαιο της ΕΕ, ίσους όρους ανταγωνισμού, μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τακτικές συνεισφορές σε κονδύλια της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ