ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συντονίζονται και οργανώνουν τη συνέχεια

Την κλιμάκωση του αγώνα με διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, την απόρριψη του διαλόγου - απάτη και ένα πολύμορφο πρόγραμμα δράσης, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην Πάτρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε εκτίμησή της για τις τρεις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, υπογράμμισε πως η απόφαση - απαίτηση των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από αυτές, είναι η κλιμάκωση της πάλης για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες και καλούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούνη, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή διαλόγου.

Στη συνέχεια αποφάσισε τη συνέχιση των παρεμβάσεων σε χώρους δουλιάς με συσκέψεις, περιοδείες και μοίρασμα έντυπου ενημερωτικού υλικού στους εργαζόμενους, ενημερωτικές καμπάνιες, να γίνουν όπου είναι δυνατόν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, συνέχιση του ανοίγματος της δράσης των επιτροπών αγώνα που έχουν ήδη συγκροτηθεί και στήσιμο επιτροπών αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν.

Τέλος, πήρε απόφαση για πλατειά σύσκεψη για το ασφαλιστικό με τη συμμετοχή σωματείων, επιτροπών αγώνα και μαζικών φορέων όλου του νομού Αχαΐας που θα γίνει στις 6 Ιούνη, στις 7:30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στην Καλαμάτα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Μπαζίγος, εκπρόσωπος από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Καστόρας και αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών.

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε η αύξηση της συμμετοχής του κόσμου στην τελευταία απεργία έναντι αυτής στις 26 του Απρίλη, η οποία συνοδευόταν και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της μεγαλύτερης συμμετοχής των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών και των εμπόρων, ως αποτέλεσμα της οργανωμένης δουλιάς που προηγήθηκε. Επίσης, καταρτίστηκε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα με στόχο να καλυφθούν όλοι οι χώροι δουλιάς.

Νέοι αγώνες στα νοσοκομεία

Στάσεις εργασίας απ' τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη στο «Λαϊκό»

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του «Λαϊκού» νοσοκομείου με αιτήματα που αφορούν στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, λόγω των δραματικών περικοπών στην υγεία, αλλά και συνολικά για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ηδη η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προσφύγει στα δικαστήρια που έκριναν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις παράνομες ως προς τη διαδικασία, όμως αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων. Ετσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 28 έως και την Τετάρτη 30 Μάη του 2001 οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από τις 7:30 π.μ έως τις 2 μ.μ, ενώ στο νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της νοσηλείας ασθενών σε ράντζα, που πλημμυρίζουν καθημερινά τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Λένε «όχι» στη δραματική μείωση του προσωπικού - αναλογεί μια εξουθενωμένη από την εντατικοποίηση νοσηλεύτρια, το βράδυ, για 60 έως και 100 ασθενείς με απρόβλεπτες συνέπειες κυρίως για τους νοσηλευόμενους αλλά και για τους νοσηλευτές - που έχει φτάσει πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας και ζητούν την άμεση κάλυψη των μάχιμων κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, τη χορήγηση των κανονικών αδειών και των ρεπό, όπως ορίζει ο νόμος και άμεση χορήγηση των οφειλομένων ημερών ανάπαυσης σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Αλλά και τη λήψη μέτρων υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων και την τήρηση των διατάξεων για την προστασία της μητρότητας.

Ταυτόχρονα, λένε «όχι» στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και στα ανάλγητα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις για τη Δημόσια Υγεία και στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων, χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως χώρων ανθυγιεινής εργασίας.

Την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα αποφασίσουν και οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στη Γενική τους Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 28.5.2001. Θα γίνει στις 10 π.μ. στο Δώμα του νοσοκομείου.

Επίσης, στις 5, 6, 7 και 8 του Ιούνη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), θα πραγματοποιούν 3ωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.). Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα γίνονται στα νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν σ' αυτή τη φάση με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 13 του Ιούνη. Την ίδια μέρα θα γίνουν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις των εργαζομένων των νοσοκομείων στην περιφέρεια, στις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία των νοσοκομείων να πάρουν μέρος μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, και να οργανώσουν την πάλη τους συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα και με στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πείσμα στου «Γεωργιάδη»

Δεν κάμφθηκαν οι εργαζόμενοι από την προσπάθεια τρομοκράτησης με τα ΜΑΤ και συνεχίζουν την περιφρούρηση του εργοστασίου

Με καθημερινή περιφρούρηση του εργοστασίου, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απολυμένοι της επιχείρησης «Γεωργιάδη», έχοντας διασφαλίσει την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, σύσσωμος ο κλάδος κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Μάη, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους 18 συναδέλφους τους, που σύρονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, επειδή πέρσι διεκδίκησαν αγωνιστικά το δικαίωμά τους στη δουλιά, όταν άλλος εργοδότης, ο κ. Λυμπερόπουλος, με τον ίδιο τρόπο έβαλε λουκέτο στην επιχείρησή του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, καταγγέλθηκε η μεθοδευμένη λασπολογία που εξαπολύεται τις τελευταίες μέρες από τους εργοδότες, εκφράστηκε για άλλη μια φορά η συμπαράσταση στους 35 απολυμένους της επιχείρησης και διατυπώθηκε ξεκάθαρα πως ο κοινός αγώνας θα συνεχιστεί για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κώστας Αρτεμίου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο «Γεωργιάδης» έχει ειδοποιήσει τους πελάτες του πως η επιχείρηση θα κλείσει για 2 μήνες. Αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών πως ο εργοδότης, ουσιαστικά, προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της επιχείρησης, με στόχο στη συνέχεια να την επαναλειτουργήσει - ίσως και με άλλη επωνυμία - απαλλαγμένη από τους παλιούς εργαζόμενους, που στο σύνολό τους είναι μέλη του Σωματείου. «Αυτό, όμως, δε θα επιτρέψουμε να συμβεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Εμείς ζητάμε να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση και να συνεχίσουν τη δουλιά τους οι 35 συνάδελφοι που πετάχτηκαν στο δρόμο αμέσως μετά το Πάσχα», σημείωσε ο Κ. Αρτεμίου.

Να θυμίσουμε πως οι απολυμένοι δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις τους από την εταιρία, αρνούμενοι να αποδεχτούν το γεγονός της απόλυσης ως τετελεσμένο. Τα χρήματα βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων εκφράζουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«ΕΛΛΕΝΙΤ»
Ανάγκη ο έγκαιρος αναπροσανατολισμός της παραγωγής

Τους χώρους του εργοστασίου «ΕΛΛΕΝΙΤ» επισκέφθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Α. Μανούσο και άλλα μέλη του σωματείου καθώς και με τη διεύθυνση της επιχείρησης.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι μέχρι το 2005 το αργότερο θα απαγορευτεί και στη χώρα μας ο αμίαντος και ακόμη δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα νέα προϊόντα τα οποία θα παράγει η «ΕΛΛΕΝΙΤ». Δε βλέπουν δηλαδή μία εναλλακτική λύση προς την οποία προσανατολίζεται η διεύθυνση του εργοστασίου στο μεταβατικό στάδιο που διανύει αυτό μέχρι την οριστική παύση της κατεργασίας και παραγωγής προϊόντων αμιάντου.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο αναφέρεται ότι η οδηγία της ΕΕ που δημοσιεύτηκε το 1999 επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να θεσπίσουν την απαγόρευση του αμιάντου στην επικράτειά τους έως το 2005. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να αποφασίσει μόνο του σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο θέσπισης της απαγόρευσης και ότι ορισμένα κράτη έχουν ήδη θεσπίσει την απαγόρευση, ενώ άλλα προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή σταδιακά. Με δεδομένο το γεγονός αυτό, οι εργαζόμενοι ζητούν να πληροφορηθούν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το χρόνο απαγόρευσης που θα σημάνει και κλείσιμο του εργοστασίου αν δεν αντικατασταθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα προϊόντα αμιάντου με υποκατάστατά τους.

Ενας μεγάλος αριθμός εργαζομένων πλησιάζει να βγει στη σύνταξη και για το λόγο αυτό αγωνιά τι θα γίνει μ' αυτούς εάν σταματήσει τη λειτουργία της η «ΕΛΛΕΝΙΤ». Φυσικά δεν είναι μικρότερη η αγωνία για το μέλλον για τους μικρότερους στην ηλικία εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, το σημαντικότερο για το ΚΚΕ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. «Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι η "ΕΛΛΕΝΙΤ" μπορεί να αξιοποιήσει πολλές περισσότερες παραγωγικές δυνάμεις και να στραφεί στην παραγωγή νέων προϊόντων». Προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να μάθουν οι εργαζόμενοι τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ για άλλη μια φορά θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ