Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΕΝΙΤ»
Ανάγκη ο έγκαιρος αναπροσανατολισμός της παραγωγής

Τους χώρους του εργοστασίου «ΕΛΛΕΝΙΤ» επισκέφθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Α. Μανούσο και άλλα μέλη του σωματείου καθώς και με τη διεύθυνση της επιχείρησης.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι μέχρι το 2005 το αργότερο θα απαγορευτεί και στη χώρα μας ο αμίαντος και ακόμη δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα νέα προϊόντα τα οποία θα παράγει η «ΕΛΛΕΝΙΤ». Δε βλέπουν δηλαδή μία εναλλακτική λύση προς την οποία προσανατολίζεται η διεύθυνση του εργοστασίου στο μεταβατικό στάδιο που διανύει αυτό μέχρι την οριστική παύση της κατεργασίας και παραγωγής προϊόντων αμιάντου.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο αναφέρεται ότι η οδηγία της ΕΕ που δημοσιεύτηκε το 1999 επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να θεσπίσουν την απαγόρευση του αμιάντου στην επικράτειά τους έως το 2005. Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να αποφασίσει μόνο του σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο θέσπισης της απαγόρευσης και ότι ορισμένα κράτη έχουν ήδη θεσπίσει την απαγόρευση, ενώ άλλα προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή σταδιακά. Με δεδομένο το γεγονός αυτό, οι εργαζόμενοι ζητούν να πληροφορηθούν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το χρόνο απαγόρευσης που θα σημάνει και κλείσιμο του εργοστασίου αν δεν αντικατασταθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα προϊόντα αμιάντου με υποκατάστατά τους.

Ενας μεγάλος αριθμός εργαζομένων πλησιάζει να βγει στη σύνταξη και για το λόγο αυτό αγωνιά τι θα γίνει μ' αυτούς εάν σταματήσει τη λειτουργία της η «ΕΛΛΕΝΙΤ». Φυσικά δεν είναι μικρότερη η αγωνία για το μέλλον για τους μικρότερους στην ηλικία εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, το σημαντικότερο για το ΚΚΕ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. «Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι η "ΕΛΛΕΝΙΤ" μπορεί να αξιοποιήσει πολλές περισσότερες παραγωγικές δυνάμεις και να στραφεί στην παραγωγή νέων προϊόντων». Προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να μάθουν οι εργαζόμενοι τα σχέδια της εργοδοσίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ για άλλη μια φορά θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον αμίαντο (2006-11-10 00:00:00.0)
Επιζήμια η τακτική του συμβιβασμού (2006-04-20 00:00:00.0)
Γύρισαν με άδεια χέρια (2004-02-05 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους της ΕΛΛΕΝΙΤ (2003-08-30 00:00:00.0)
Απεργιακή απάντηση στις απολύσεις (1997-07-04 00:00:00.0)
Κατάληψη στην ΕΛΛΕΝΙΤ (1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ