Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μεθοδεύεται ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του

Παρ' όλο που προσφέρει υπηρεσίες στο ΙΚΑ και άλλα Ταμεία σε τιμές κόστους, εφαρμόζεται πολιτική αποκλεισμού του από έργα που στηρίζουν τη λειτουργία του

Σε συνειδητή απαξίωση και μαρασμό καταδικάζει η κυβέρνηση το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΙ), έναν οργανισμό που τα τελευταία 30 χρόνια χρεώνεται με την επιτυχημένη στήριξη πολλών και σημαντικών μηχανογραφικών λειτουργιών στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καθώς το ΚΗΥΚΙ βασίζει τη λειτουργία του κυρίως στο ΙΚΑ, ο αποκλεισμός του από έργα του ταμείου οδηγούν στο σφίξιμο της «θηλιάς». Το 1999 το ΙΚΑ, στα πλαίσια της ανάπτυξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ - ΙΚΑ), υπέγραψε σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ και το ΚΗΥΚΙ αποκλείστηκε από το έργο, χωρίς καν να προβλεφτεί κάποια συμμετοχή του σε αυτό. Η ανάληψη του ΟΠΣ - ΙΚΑ από την ιδιωτική εταιρία έχει τις ακόλουθες συνέπειες, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των εργαζομένων: Υψηλό αρχικό κόστος. Αύξησή του από τις αναθεωρήσεις της σύμβασης, που η εμπειρία δείχνει ότι συμβαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Υποστήριξη του συστήματος από την ιδιωτική εταιρία, με ανάλογο κόστος.

Το Κέντρο λειτουργεί σε μη κερδοσκοπική βάση, προσφέρει δηλαδή τις υπηρεσίες του σε τιμές κόστους, έτσι ώστε να συντηρείται. Συνακόλουθα, οι υπηρεσίες του είναι εξαιρετικά συμφέρουσες οικονομικά για το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία που υποστηρίζει. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο χαρακτήρας του Κέντρου πρόκειται να αλλάξει, αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει ειπωθεί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανασφάλεια των εργαζομένων.

Το ΚΗΥΚΙ είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή πολλών σημαντικών προγραμμάτων. Η δυνατότητα του ΙΚΑ για ηλεκτρονική παρακολούθηση της ασφάλισης του εργαζόμενου με ταυτόχρονη κατάργηση των ενσήμων, είναι ένα έργο υπαρκτό, που στηρίζεται σε εφαρμογές που ανέπτυξε το ΚΗΥΚΙ. Επίσης, το ΚΗΥΚΙ μπορεί - και μέχρι πρόσφατα το έκανε - να εκδίδει τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του ΙΚΑ, αν και αυτό το έργο ανατέθηκε επίσης σε ιδιωτική εταιρία. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου έχουν αλλεπάλληλα διαμαρτυρηθεί, για τη μεθόδευση αποκλεισμού του ΚΗΥΚΙ από διάφορα έργα και έχουν προειδοποιήσει για την πορεία «στραγγαλισμού» που επιφυλάσσεται στον Οργανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ