ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τα σχέδιά της

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο
Να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενόψει της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, κάλεσε τους εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, κατά τη χτεσινή του περιοδεία, στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό.

Το Ασφαλιστικό, ο «τρομονόμος», το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά και τα ειδικά προβλήματα του κλάδου, ήταν βασικά θέματα συζήτησης με τους εργαζόμενους, οι οποίοι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ και διατύπωσαν τους δικούς τους προβληματισμούς και ερωτήματα για τις εξελίξεις.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει προσωρινά, ύστερα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει το στόχο της που είναι η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αναφερόμενος στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισε πως μεθοδεύοντας τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» επιχειρούν να δώσουν «σωσίβιο» στην κυβέρνηση για να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα.

«Ο "τρομονόμος", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, θα νομιμοποιήσει το χαφιεδισμό, ενώ ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο ο καθένας θα μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκράτης». Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να πατάξει την τρομοκρατία, αλλά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας. Ακόμα, υπενθύμισε ότι από τα δέκα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, για να συντάξει τον «τρομονόμο», τα επτά παραιτήθηκαν...

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις, τόνισε ότι στόχος της είναι να τις περιορίσει με κάθε τρόπο, ώστε να μην εκφράζουν οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους. Αν «περάσει» αυτός ο νόμος, σημείωσε, θα πρέπει η αστυνομία να είναι ενήμερη ώστε να χορηγεί άδεια για κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να ορίζεται και υπεύθυνος για κάθε κινητοποίηση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είχε και ενημερωτική συνάντηση με τον υποδιευθυντή του αμαξοστασίου, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις ελλείψεις προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση εργασιών (καθαρισμός των λεωφορείων) κ.ά.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Συνεχίζουν την κατάληψη

Οι εργαζόμενοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ξεπούλημα

Αποφασιστικά συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη διώρυγα της Κορίνθου, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επ' αόριστον κατάληψη όλων των χώρων της διώρυγας από τις 18 Μάη, ενάντια στο ξεπούλημά της και απαιτώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας. Χτες, τα δύο σωματεία εργαζομένων στη Διώρυγα (ναυτικών και υπαλλήλων) αρνήθηκαν την πρόσκληση της εταιρίας «Sea Containers» να συναντηθούν και να συζητήσουν. Στο μεταξύ, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας κανονίστηκε συνάντηση την Τρίτη το πρωί στην οποία θα συμμετέχουν τα δύο σωματεία, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, της ΓΣΕΕ και της εταιρίας της διώρυγας.

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της διώρυγας της Κορίνθου για τη διατήρησή της στο δημόσιο και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου. Παράλληλα δηλώνει ότι οι φιλειρηνιστές της Κορίνθου στηρίζουν τον γώνα των εργαζομένων και συμπαραστέκονται στη διεκδίκηση των αιτημάτων πάλης.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή, ο αγώνας των εργαζομένων είναι εναντίον των μονοπωλίων που διεισδύουν σε όλους τους τομείς της κρατικής ιδιοκτησίας, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και καταλήγει: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός αποτελεί, πολύτιμη παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους του νομού. Η διώρυγα ήταν, είναι και μείνει περιουσία του ελληνικού και κορινθιακού λαού».

ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μεθοδεύεται ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του

Παρ' όλο που προσφέρει υπηρεσίες στο ΙΚΑ και άλλα Ταμεία σε τιμές κόστους, εφαρμόζεται πολιτική αποκλεισμού του από έργα που στηρίζουν τη λειτουργία του

Σε συνειδητή απαξίωση και μαρασμό καταδικάζει η κυβέρνηση το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΙ), έναν οργανισμό που τα τελευταία 30 χρόνια χρεώνεται με την επιτυχημένη στήριξη πολλών και σημαντικών μηχανογραφικών λειτουργιών στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καθώς το ΚΗΥΚΙ βασίζει τη λειτουργία του κυρίως στο ΙΚΑ, ο αποκλεισμός του από έργα του ταμείου οδηγούν στο σφίξιμο της «θηλιάς». Το 1999 το ΙΚΑ, στα πλαίσια της ανάπτυξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ - ΙΚΑ), υπέγραψε σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ και το ΚΗΥΚΙ αποκλείστηκε από το έργο, χωρίς καν να προβλεφτεί κάποια συμμετοχή του σε αυτό. Η ανάληψη του ΟΠΣ - ΙΚΑ από την ιδιωτική εταιρία έχει τις ακόλουθες συνέπειες, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των εργαζομένων: Υψηλό αρχικό κόστος. Αύξησή του από τις αναθεωρήσεις της σύμβασης, που η εμπειρία δείχνει ότι συμβαίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Υποστήριξη του συστήματος από την ιδιωτική εταιρία, με ανάλογο κόστος.

Το Κέντρο λειτουργεί σε μη κερδοσκοπική βάση, προσφέρει δηλαδή τις υπηρεσίες του σε τιμές κόστους, έτσι ώστε να συντηρείται. Συνακόλουθα, οι υπηρεσίες του είναι εξαιρετικά συμφέρουσες οικονομικά για το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία που υποστηρίζει. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο χαρακτήρας του Κέντρου πρόκειται να αλλάξει, αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει ειπωθεί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανασφάλεια των εργαζομένων.

Το ΚΗΥΚΙ είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή πολλών σημαντικών προγραμμάτων. Η δυνατότητα του ΙΚΑ για ηλεκτρονική παρακολούθηση της ασφάλισης του εργαζόμενου με ταυτόχρονη κατάργηση των ενσήμων, είναι ένα έργο υπαρκτό, που στηρίζεται σε εφαρμογές που ανέπτυξε το ΚΗΥΚΙ. Επίσης, το ΚΗΥΚΙ μπορεί - και μέχρι πρόσφατα το έκανε - να εκδίδει τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων του ΙΚΑ, αν και αυτό το έργο ανατέθηκε επίσης σε ιδιωτική εταιρία. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου έχουν αλλεπάλληλα διαμαρτυρηθεί, για τη μεθόδευση αποκλεισμού του ΚΗΥΚΙ από διάφορα έργα και έχουν προειδοποιήσει για την πορεία «στραγγαλισμού» που επιφυλάσσεται στον Οργανισμό.

Περιοδεία

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη τη Δευτέρα 28 του Μάη στις 9.30 π.μ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Δέσμευση Ανωμερίτη στη Βουλή

Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στην καταβολή του ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης με Επίκαιρη Ερώτηση

Τη δέσμευση ότι θα χορηγηθεί στους δασικούς υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας το επίδομα παραγωγικότητας, ανέλαβε χτες στη Βουλή ο Γ. Ανωμερίτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Στριφτάρη.

Ο υπουργός είπε ότι έχει υπογράψει από το Φλεβάρη τόσο τη σχετική απόφαση και την έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών όσο και το σχέδιο κοινής Υπουργικής Απόφασης για την καταβολή των χρηματικών ποσών που δικαιούνται οι δασολόγοι. Ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί το απαραίτητο ποσό κάτι που δεν είναι εύκολο στη μέση της χρονιάς κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πάντως, είπε ότι προχτές συναντήθηκε με τους δασολόγους και τους διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά των 8,5 δισ. δρχ. θα βρεθεί τρόπος να χορηγηθούν.

Ο Σπ. Στριφτάρης παρατήρησε ότι είναι κατ' αρχήν θετικά τα όσα είπε ο υπουργός και τόνισε ότι έπρεπε να φθάσουν σε απεργίες και κινητοποιήσεις οι δασικοί, για να ακουστεί η φωνή τους. Επέμεινε, όμως, να εκπονηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των χρημάτων για να μη φτάσουμε στο σημείο με τις καθυστερήσεις να τα διεκδικούν τα παιδιά των υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ