ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Με «νεύρο» και «τσαγανό»...

Αύριο, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ. Συνέντευξη Τύπου χτες εκπροσώπων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Ν' αποκτήσει το αγροτικό κίνημα «νεύρο» και «τσαγανό» είναι ο στόχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης - οι Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», Μπάμπης Μπακούλας, γεωπόνος, και Χαρίλαος Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας - χτες στη Λάρισα. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που θα γίνει αύριο στη Λάρισα. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων κι επιτροπών αγώνα, καθώς και απλοί αγρότες απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θ' αναδείξουν τα όργανα της ΠΑΣΥ, που θα συντονίζουν την οργανωτική κι αγωνιστική δράση της.

Οπως επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η ανάγκη που οδήγησε σ' αυτή την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ είναι η οξύτητα των προβλημάτων, καθώς οι αγρότες υφίστανται τις συνέπειες των απανωτών αντιαγροτικών μέτρων που συναποφασίζονται στην ΕΕ από τους υπουργούς Γεωργίας, με πρώτο τον Ελληνα υπουργό Γεωργίας. Και ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μέτρα που ελήφθησαν με τις αναθεωρήσεις στα οπωροκηπευτικά, στο βαμβάκι, τονίζοντας ότι πρόκειται για καταστροφικούς κανονισμούς που γυρίζουν τους αγρότες πολλά χρόνια πίσω καθώς περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις καλλιέργειες και τα εισοδήματά τους, την ιδιωτικοποίηση μέρους της Αγροτικής Τράπεζας και τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών από τη δανειοδότηση κ.ά. Κατήγγειλαν, επίσης, τη στάση των ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι βάζουν «πλάτες» στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς συναινούν μ' αυτή.

Στη συνέχεια επισήμαναν ότι συγκροτήθηκαν Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας και ότι δεκάδες εκατοντάδες αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, απλοί αγρότες έχουν πάρει αποφάσεις ένταξης στην ΠΑΣΥ για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, αλλά και των αιτημάτων που θέτουν. Οσον αφορά στην αυριανή σύσκεψη τονίστηκε ότι στόχος είναι να μπει ένα πλάνο συντονισμού του αγώνα και των αιτημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, δεδομένου ότι είναι κοινά τα προβλήματα. «Φιλοδοξούμε να ταράξουμε τα νερά, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις μέσα από τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ έτσι ώστε ο αγρότης να αισθάνεται ότι έχει το εργαλείο του, για να ενημερωθεί, να αντισταθεί και να διεκδικήσει, κόντρα και ενάντια σ' αυτή την πολιτική, με στόχο την ανατροπή της, την καλυτέρευση της ζωής του, την προοπτική να μείνει στο χωράφι και στο χωριό του», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας. Και υπογραμμίστηκε ότι αυτό το ρόλο έπρεπε να τον είχαν παίξει οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν τον παίζουν, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αγροτών.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ απηύθυναν κάλεσμα στους αγρότες και στους εκπροσώπους τους, είτε έχουν πάρει αποφάσεις ένταξης είτε όχι, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως παρατηρητές να δώσουν το «παρών» τους στην πανελλαδική σύσκεψη, που είναι η πρώτη μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανάταση, ανασύνταξη, αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος, το οποίο με «νεύρο» και «τσαγανό» θα διεκδικεί, θα αμφισβητεί και θα ανατρέπει την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι η ΠΑΣΥ δεν έρχεται να δημιουργήσει μια τέταρτη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ούτε μια παράταξη με μέλη, καθώς μοναδικός στόχος της είναι να συντονίζει τον αγώνα πανελλαδικά, να καθοδηγηθεί και από τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και να καθοδηγήσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Εξοργιστική κοροϊδία

Το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει το «παιχνίδι» εντυπώσεων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Να γνωστοποιήσει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η επιστροφή συνυπευθυνότητας για την παραγωγή του 2000 θα είναι 42,7 δραχμές, «αποφάσισε» το υπουργείο Γεωργίας. Ετσι, χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε μια «κουτοπόνηρη» ανακοίνωση με εμφανή σκοπό να ξεγελάσει τους εξοργισμένους βαμβακοπαραγωγούς. Αλλά αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας νομίζει πως με 42 φράγκα εξόφληση, θα αποκρύψει τις επιπτώσεις από τα ολέθρια μέτρα που αποφασίστηκαν για το βαμβάκι πριν ένα μήνα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και τα συνακόλουθα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, είναι γελασμένη. Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας δε γίνεται ούτε καν νύξη για το τι θα συμβεί με το προεκλογικό σαραντάρι που δόθηκε στην παραγωγή του 1999 και για το οποίο ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι θα εισπραχτεί «μια καλή χρονιά».

Αν πάντως ο νέος κανονισμός που ψηφίστηκε για το βαμβάκι ίσχυε για την παραγωγή του 2000, το υπουργείο Γεωργίας ίσως και να μην έβγαζε χτες, ανακοίνωση. Γιατί η εξόφληση στο βαμβάκι δε θα ήταν 42,7 δραχμές το κιλό, αλλά 11 δραχμές το κιλό. Το τελευταίο σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πλήρωναν για πρόστιμο συνυπευθυνότητας άλλα 41 δισ. δραχμές επιπλέον. Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί σε λίγους μήνες θα γνωρίσουν για τα καλά το τι εστί ο νέος κανονισμός. Πέρσι, για τη σοδειά του 1999 ορίστηκε για προκαταβολή, ελάχιστη τιμή 190,6 δραχμές το κιλό. Για φέτος με το νέο κανονισμό, η προκαταβολή που θα αρχίσουν να εισπράττουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα είναι από αισθητά έως δραματικά μικρότερη.

Ηδη στο υπουργείο Γεωργίας υπάρχει προβληματισμός για το τι αναμενόμενη παραγωγή θα δηλωθεί τον Αύγουστο στην ΕΕ. Και οι ενδόμυχες σκέψεις είναι να μην πάει καλά ο καιρός ώστε η παραγωγή να είναι μειωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει από τώρα να δώσει μια εκτίμηση παραγωγής που θα κυμαίνεται από 1.137.000 μέχρι 1.180.000 τόνους. Κάτι τέτοιο όμως με βάση τα όσα ορίζει ο νέος κανονισμός, σημαίνει ότι η προσωρινή ελάχιστη τιμή (προκαταβολή) θα είναι για μια αναμενόμενη παραγωγή 1.137.000 τόνων (η ΕΕ υπολογίζει μια προσαύξηση συν 15% με τους νέους συντελεστές συνυπευθυνότητας) 167,9 δραχμές το κιλό. Στην περίπτωση που δηλωθεί στην ΕΕ αναμενόμενη παραγωγή 1.180.000 τόνοι, τότε η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα είναι 134 δραχμές το κιλό.

Τέλος υπάρχει και ένα ακόμα πιο οδυνηρό σενάριο. Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με βαμβάκι, εκτιμάται ότι είναι περίπου στα ίδια με τα περσινά κι αν ο καιρός πάει καλά, τότε μάλλον υπάρχει το ενδεχόμενο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να μην δεχτούν τις μειωμένες εκτιμήσεις που σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Γεωργίας. Ετσι για παράδειγμα αν ληφθεί υπόψη μια αναμενόμενη παραγωγή της τάξης των 1.275.000 τόνων (όσο και η περσινή) τότε η ελάχιστη τιμή που θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη της νέας εκκοκκιστικής περιόδου μπορεί να είναι και 48,4 δραχμές το κιλό!

«Πικρά» μέτρα για τη ζάχαρη

Τη χειροτέρευση του καθεστώτος για τη ζάχαρη αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στο τελευταίο Συμβούλιο ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός που θα ισχύσει μέχρι το 2006, αρχής γενομένης από τον Ιούνη του 2000. Η όλη λογική της απόφασης αυτής κινείται στη μείωση της κοινοτικής στήριξης στη ζάχαρη με την περικοπή σημαντικών κονδυλίων, καθώς και τον περιορισμό της κοινοτικής παραγωγής.

Οπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφασίστηκε η μείωση του πλαφόν της κοινοτικής παραγωγής ζάχαρης κατά 115.000 τόνους, καθώς και η κατάργηση των εξόδων αποθήκευσης. Το πρώτο σημαίνει ότι η εθνική ποσόστωση ζάχαρης (319.000 τόνοι) θα μειωθεί κατά 2.500 τόνους, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ζάχαρη και προχωράει σε εισαγωγές. Το δεύτερο σημαίνει ότι τα επιτελεία της ΕΕ κόβουν 300 εκατ. ευρώ που ήταν το κονδύλι της επιδότησης για τα έξοδα αποθήκευσης των βιομηχανιών. Τούτο συνεπάγεται ότι τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, οι βιομηχανίες θα τις μετακυλήσουν στην πρώτη ύλη, με συνέπεια οι τευτλοπαραγωγοί να πάρουν ακόμα μικρότερη τιμή. Δεν αποκλείεται επίσης ένα μέρος του «τιμήματος» των νέων μέτρων της ΕΕ να το πληρώσουν και οι καταναλωτές.

Ο υπουργός Γεωργίας που ψήφισε στις Βρυξέλλες τη χειροτέρευση του κοινοτικού καθεστώτος στη ζάχαρη, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν απειροελάχιστα τη χώρα μας. Κι αν η ανακοίνωση αυτή συγκριθεί με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας για τη «διαπραγματευτική επιτυχία» που εμφάνισε μετά την ψήφιση του νέου καταστροφικού κανονισμού στο βαμβάκι, τότε εύκολα μπορεί να βγει το συμπέρασμα για το τι περιμένει και τους τευτλοπαραγωγούς.

Εκτός πραγματικότητας ο υπουργός Γεωργίας

Παρέμβαση τού βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη σε Επερώτηση για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα

Προσπάθεια άκρατης ωραιοποίησης της κατάστασης της ελληνικής γεωργίας και των αγροτών της χώρας μας έκανε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μιλώντας σε Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΝ για τα προβλήματα των αγροτών.

Η προσπάθεια αυτή έκανε το βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη στην παρέμβασή του να παρατηρήσει ότι ο υπουργός με όσα είπε μάλλον αναφέρεται σε άλλη χώρα. Στα λεγόμενα του υπουργού ότι αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα, ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι το εισόδημα των αγροτών είναι μόλις το 60% του εισοδήματος του υπόλοιπου λαού, ενώ στους κομπασμούς για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, τον κάλεσε να ανακοινώσει πόσα από αυτά εγκρίθηκαν. Οσο δε, για τα μεγάλα λόγια περί της βιοτεχνολογίας, κάλεσε τον υπουργό να αναρωτηθεί σε ποιου την υπηρεσία βρίσκεται όλη η υπόθεση της βιοτεχνολογίας και ποιος καρπώνεται τα όποια αποτελέσματά της.

Η έπαρση της κυβέρνησης δεν είναι τωρινό φαινόμενο, παρατήρησε και υπενθύμισε στον υπουργό ότι σε ανάλογη συζήτηση στη Βουλή πριν από επτά χρόνια, ο τότε υπουργός τα ίδια έλεγε, πως δηλαδή «πάνε καλά οι αγρότες» αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε. Υστερα ξέσπασαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση, αφού προσπάθησε να ισχυριστεί ότι αυτές ήταν υποκινούμενες στη συνέχεια τις χτύπησε άγρια για να περάσει τις αντιαγροτικές της πολιτικές.

Μια από αυτές είναι και ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι που είναι ο χειρότερος που υπάρχει, αφού τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους Ελληνες παραγωγούς θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και το 100%.

Ολες αυτές οι πολιτικές, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουν οδηγήσει στο χτύπημα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια μειώθηκε η αυτάρκεια της χώρας μας σε μία σειρά προϊόντα, όπως το χοιρινό, το βοδινό, τα πουλερικά, ο καπνός και το βαμβάκι. Οι επιλογές της ΕΕ, κατέληξε, τις οποίες ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, οδηγούν σε περικοπή κονδυλίων που πήγαιναν στον αγροτικό τομέα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινές πολιτικές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ