Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Εξοργιστική κοροϊδία

Το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει το «παιχνίδι» εντυπώσεων σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Να γνωστοποιήσει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η επιστροφή συνυπευθυνότητας για την παραγωγή του 2000 θα είναι 42,7 δραχμές, «αποφάσισε» το υπουργείο Γεωργίας. Ετσι, χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε μια «κουτοπόνηρη» ανακοίνωση με εμφανή σκοπό να ξεγελάσει τους εξοργισμένους βαμβακοπαραγωγούς. Αλλά αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας νομίζει πως με 42 φράγκα εξόφληση, θα αποκρύψει τις επιπτώσεις από τα ολέθρια μέτρα που αποφασίστηκαν για το βαμβάκι πριν ένα μήνα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και τα συνακόλουθα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, είναι γελασμένη. Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας δε γίνεται ούτε καν νύξη για το τι θα συμβεί με το προεκλογικό σαραντάρι που δόθηκε στην παραγωγή του 1999 και για το οποίο ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι θα εισπραχτεί «μια καλή χρονιά».

Αν πάντως ο νέος κανονισμός που ψηφίστηκε για το βαμβάκι ίσχυε για την παραγωγή του 2000, το υπουργείο Γεωργίας ίσως και να μην έβγαζε χτες, ανακοίνωση. Γιατί η εξόφληση στο βαμβάκι δε θα ήταν 42,7 δραχμές το κιλό, αλλά 11 δραχμές το κιλό. Το τελευταίο σημαίνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πλήρωναν για πρόστιμο συνυπευθυνότητας άλλα 41 δισ. δραχμές επιπλέον. Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί σε λίγους μήνες θα γνωρίσουν για τα καλά το τι εστί ο νέος κανονισμός. Πέρσι, για τη σοδειά του 1999 ορίστηκε για προκαταβολή, ελάχιστη τιμή 190,6 δραχμές το κιλό. Για φέτος με το νέο κανονισμό, η προκαταβολή που θα αρχίσουν να εισπράττουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα είναι από αισθητά έως δραματικά μικρότερη.

Ηδη στο υπουργείο Γεωργίας υπάρχει προβληματισμός για το τι αναμενόμενη παραγωγή θα δηλωθεί τον Αύγουστο στην ΕΕ. Και οι ενδόμυχες σκέψεις είναι να μην πάει καλά ο καιρός ώστε η παραγωγή να είναι μειωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει από τώρα να δώσει μια εκτίμηση παραγωγής που θα κυμαίνεται από 1.137.000 μέχρι 1.180.000 τόνους. Κάτι τέτοιο όμως με βάση τα όσα ορίζει ο νέος κανονισμός, σημαίνει ότι η προσωρινή ελάχιστη τιμή (προκαταβολή) θα είναι για μια αναμενόμενη παραγωγή 1.137.000 τόνων (η ΕΕ υπολογίζει μια προσαύξηση συν 15% με τους νέους συντελεστές συνυπευθυνότητας) 167,9 δραχμές το κιλό. Στην περίπτωση που δηλωθεί στην ΕΕ αναμενόμενη παραγωγή 1.180.000 τόνοι, τότε η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα είναι 134 δραχμές το κιλό.

Τέλος υπάρχει και ένα ακόμα πιο οδυνηρό σενάριο. Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με βαμβάκι, εκτιμάται ότι είναι περίπου στα ίδια με τα περσινά κι αν ο καιρός πάει καλά, τότε μάλλον υπάρχει το ενδεχόμενο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να μην δεχτούν τις μειωμένες εκτιμήσεις που σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Γεωργίας. Ετσι για παράδειγμα αν ληφθεί υπόψη μια αναμενόμενη παραγωγή της τάξης των 1.275.000 τόνων (όσο και η περσινή) τότε η ελάχιστη τιμή που θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη της νέας εκκοκκιστικής περιόδου μπορεί να είναι και 48,4 δραχμές το κιλό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ