Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Με «νεύρο» και «τσαγανό»...

Αύριο, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ. Συνέντευξη Τύπου χτες εκπροσώπων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας

Ν' αποκτήσει το αγροτικό κίνημα «νεύρο» και «τσαγανό» είναι ο στόχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης - οι Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», Μπάμπης Μπακούλας, γεωπόνος, και Χαρίλαος Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας - χτες στη Λάρισα. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που θα γίνει αύριο στη Λάρισα. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων κι επιτροπών αγώνα, καθώς και απλοί αγρότες απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θ' αναδείξουν τα όργανα της ΠΑΣΥ, που θα συντονίζουν την οργανωτική κι αγωνιστική δράση της.

Οπως επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η ανάγκη που οδήγησε σ' αυτή την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ είναι η οξύτητα των προβλημάτων, καθώς οι αγρότες υφίστανται τις συνέπειες των απανωτών αντιαγροτικών μέτρων που συναποφασίζονται στην ΕΕ από τους υπουργούς Γεωργίας, με πρώτο τον Ελληνα υπουργό Γεωργίας. Και ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μέτρα που ελήφθησαν με τις αναθεωρήσεις στα οπωροκηπευτικά, στο βαμβάκι, τονίζοντας ότι πρόκειται για καταστροφικούς κανονισμούς που γυρίζουν τους αγρότες πολλά χρόνια πίσω καθώς περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις καλλιέργειες και τα εισοδήματά τους, την ιδιωτικοποίηση μέρους της Αγροτικής Τράπεζας και τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών από τη δανειοδότηση κ.ά. Κατήγγειλαν, επίσης, τη στάση των ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι βάζουν «πλάτες» στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς συναινούν μ' αυτή.

Στη συνέχεια επισήμαναν ότι συγκροτήθηκαν Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας και ότι δεκάδες εκατοντάδες αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, απλοί αγρότες έχουν πάρει αποφάσεις ένταξης στην ΠΑΣΥ για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, αλλά και των αιτημάτων που θέτουν. Οσον αφορά στην αυριανή σύσκεψη τονίστηκε ότι στόχος είναι να μπει ένα πλάνο συντονισμού του αγώνα και των αιτημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, δεδομένου ότι είναι κοινά τα προβλήματα. «Φιλοδοξούμε να ταράξουμε τα νερά, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις μέσα από τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ έτσι ώστε ο αγρότης να αισθάνεται ότι έχει το εργαλείο του, για να ενημερωθεί, να αντισταθεί και να διεκδικήσει, κόντρα και ενάντια σ' αυτή την πολιτική, με στόχο την ανατροπή της, την καλυτέρευση της ζωής του, την προοπτική να μείνει στο χωράφι και στο χωριό του», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας. Και υπογραμμίστηκε ότι αυτό το ρόλο έπρεπε να τον είχαν παίξει οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν τον παίζουν, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αγροτών.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της ΠΑΣΥ απηύθυναν κάλεσμα στους αγρότες και στους εκπροσώπους τους, είτε έχουν πάρει αποφάσεις ένταξης είτε όχι, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως παρατηρητές να δώσουν το «παρών» τους στην πανελλαδική σύσκεψη, που είναι η πρώτη μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανάταση, ανασύνταξη, αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος, το οποίο με «νεύρο» και «τσαγανό» θα διεκδικεί, θα αμφισβητεί και θα ανατρέπει την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι η ΠΑΣΥ δεν έρχεται να δημιουργήσει μια τέταρτη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ούτε μια παράταξη με μέλη, καθώς μοναδικός στόχος της είναι να συντονίζει τον αγώνα πανελλαδικά, να καθοδηγηθεί και από τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και να καθοδηγήσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (2014-05-11 00:00:00.0)
Σε πανελλαδική σύσκεψη καλεί η ΠΑΣΥ (2014-03-20 00:00:00.0)
Ο αγώνας στα χέρια των αγροτικών συλλόγων των Φαρσάλων (2009-12-30 00:00:00.0)
Συσκέψεις της ΠΑΣΥ σήμερα και αύριο (2004-09-16 00:00:00.0)
Παλλαϊκός ξεσηκωμός (2002-08-11 00:00:00.0)
Πλούσιος απολογισμός, αγωνιστική προοπτική (2002-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ