ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1
Επιβλητικός ο ΟΦΗ, «καθάρισε» ο ΠΑΟΚ

INTIME SPORTS

Νίκες για ΟΦΗ και ΠΑΟΚ επιφύλαξε το χτεσινό πρόγραμμα εξ αναβολής αγώνων της Super League 1, με τους Κρητικούς να επιστρέφουν στις επιτυχίες με επιβλητικό τρόπο και τους Θεσσαλονικείς να πλησιάζουν τη 2η θέση.

Στη Ριζούπουλη, σε εξ αναβολής ματς της 13ης αγωνιστικής, ο ΟΦΗ νίκησε τον γηπεδούχο Απόλλωνα Σμύρνης με το εμφατικό 3-0 και ξαναμπήκε σε τροχιά πεντάδας, πιάνοντας στη βαθμολογία Παναθηναϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα λάθη των παικτών του Απόλλωνα και το αριθμητικό τους πλεονέκτημα από το 19', λόγω αποβολής του Γιακιμόφσκι, και έφτασαν στη νίκη με τα γκολ των Λάμπρου (25', 27') και Γκαγιέγκος (63'), ενώ είχαν και χαμένο πέναλτι με τον Νέιρα στο 20'. Παραμένει ουραγός ο Απόλλων, με τον νέο του τεχνικό, τον Γερμανό Μάρκος Γκρότε, να κάνει κακό ντεμπούτο στον πάγκο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας».

Στην Τούμπα, σε εξ αναβολής ματς της 16ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 τον Παναιτωλικό και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς που τον φέρουν πιο κοντά στη 2η θέση. Παρότι αγωνίστηκαν με αλλαγές στη βασική ενδεκάδα, οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι, σκόραραν με τους Κούρτιτς (29' πέναλτι) και Ζαμπά (90') και έχασαν πλήθος ευκαιριών για ακόμα μεγαλύτερο σκορ, μεταξύ τους και πέναλτι στο 9', πάλι με τον Κούρτιτς.

  • Η βαθμολογία (σε παρένθεση ο αριθμός των αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα): Ολυμπιακός (16) 42, ΑΕΚ (16) 33, ΠΑΟΚ (15) 31, Παναθηναϊκός (16) 26, ΠΑΣ Γιάννινα 26, ΟΦΗ (16) 26, Αρης (16) 21, Αστέρας Τρίπολης (16) 20, Παναιτωλικός (16) 15, Βόλος (15) 18, Ιωνικός (16) 14, Λαμία (16) 11, Ατρόμητος (15) 9, Απόλλων Σμύρνης (14) 8.
Οι αλλαγές στο ιατρικό πρωτόκολλο

Αλλαγές στο ιατρικό πρωτόκολλο των αγώνων της ανακοίνωσε χτες η Super League 1. Είχαν συζητηθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Λίγκας και χτες τέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή ειδικών της ΓΓΑ, όπου και πήραν την τελική έγκριση.

Στο εξής ένας αγώνας θα αναβάλλεται αν σε μια ομάδα εντοπίζονται 7 κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, ή με 9 κρούσματα στο σύνολο, ή στην περίπτωση που βρεθούν θετικοί και οι δύο τερματοφύλακες κάποιας ομάδας. Επίσης, οι έλεγχοι για τον κορονοϊό θα πρέπει να διενεργούνται 48 και 24 ώρες πριν από κάθε αγώνα.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 - ΚΑΤΑΡ
Ξανά στο επίκεντρο οι εκατόμβες νεκρών εργατών

Με αφορμή ξέσπασμα του Ερίκ Καντονά

Associated Press

Ξανά στο επίκεντρο έρχονται οι εκατόμβες νεκρών εργατών στα έργα υποδομής ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ, αυτήν τη φορά με αφορμή δηλώσεις του παλαίμαχου παίχτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος βετεράνος των γηπέδων, γνωστός για τον καυστικό του λόγο, σε συνέντευξή του εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το για φριχτή μεταχείριση των εργαζομένων στα έργα. «Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση», δήλωσε.

Παράλληλα, ο πρώην άσος του ποδοσφαίρου αποδοκίμασε τη στάση των διοργανωτών και των κυβερνώντων του Κατάρ για τα όσα έχουν συμβεί στα έργα υποδομής μέχρι σήμερα. «Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Ολα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φριχτός».

Ραγδαία αύξηση των θανάτων τον τελευταίο χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου έναν χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του 2021, τα επίσημα στοιχεία έφεραν τους νεκρούς εργάτες να ξεπερνούν τις 8.500, ενώ από τότε ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το γερμανικό δίκτυο ZDF στις αρχές του Δεκέμβρη, οι νεκροί εργάτες φέρεται να αγγίζουν πλέον τις 15.000, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από ασιατικές χώρες, ως αποτέλεσμα και της μεγαλύτερης πίεσης που ασκούν οι εργοδότες για την ολοκλήρωση των έργων. Στην αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με έρευνα, μεγάλο ρόλο φέρεται να έπαιξαν και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους άφησαν εκτεθειμένους και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την αφόρητη ζέση και τους καύσωνες που επικράτησαν το διάστημα Ιούνη - Σεπτέμβρη του 2021.

ΤΕΝΙΣ - OPEN ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Δυσκολεύει η θέση του Τζόκοβιτς

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, σε ό,τι αφορά τη διαμάχη του με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για το θέμα της εισόδου του στη χώρα, μετά τις αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του όταν νόσησε με κορονοϊό έναν μήνα πριν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τζόκοβιτς, ζητώντας συγγνώμη γι' αυτό, ενώ είχε βρεθεί θετικός έσπασε την καραντίνα και έκανε δημόσιες εμφανίσεις χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μια βδομάδα βρίσκεται στον «αέρα» η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο προσεχές διεθνές τουρνουά Open της Αυστραλίας (17/1), εξαιτίας προβλήματος με τη βίζα του κατά την άφιξή του στη χώρα, που τον έφερε αντιμέτωπο με την απέλαση αλλά και την ποινή της τρίχρονης απαγόρευσης εισόδου στην Αυστραλία. Ο Σέρβος τενίστας τέθηκε άμεσα υπό κράτηση σε ξενοδοχείο, ενώ το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ των κυβερνήσεων Σερβίας και Αυστραλίας. Πριν από λίγες μέρες ο Τζόκοβιτς δικαιώθηκε μεν δικαστικά στην έφεση που είχε υποβάλει, κυκλοφορώντας ελεύθερος πλέον, σύμφωνα όμως με πληροφορίες στην αυστραλιανή κυβέρνηση επανεξετάζουν το θέμα της παραμονής του.

Σημειωτέον, ο Τζόκοβιτς επρόκειτο να αγωνιστεί στο τουρνουά με κατ' εξαίρεση άδεια από τους διοργανωτές, καθώς είναι ανεμβολίαστος απέναντι στον κορονοϊό, γεγονός που πυροδότησε την κόντρα του με τις αρχές της Αυστραλίας.

SUPER LEAGUE 2
Στην ΑΕΚ Β' το ντέρμπι, έκπληξη από τον Θεσπρωτό

Η νίκη της ΑΕΚ Β' επί του Λεβαδειακού στο ντέρμπι κορυφής του 2ου ομίλου και δύο σημαντικές εκπλήξεις από Θεσπρωτό και Καβάλα στον 1ο όμιλο ξεχώρισαν ως αποτελέσματα κατά τη χτεσινή εμβόλιμη 13η αγωνιστική της Super League 2. Λόγω κρουσμάτων κορονοϊού αναβλήθηκαν 6 αναμετρήσεις της αγωνιστικής, όπως είχε γίνει και με τη μεγάλη πλειοψηφία των δύο προηγούμενων αγωνιστικών. Αναβλήθηκε επίσης ο αγώνας του Αστέρα Βλαχιώτη με τη Ζάκυνθο, λόγω αδυναμίας των φιλοξενούμενων να ταξιδέψουν, εξαιτίας απαγόρευσης απόπλου.

Στο γήπεδο του Αιγάλεω η ΑΕΚ Β' έδωσε τέλος στο αήττητο του Λεβαδειακού, νικώντας τον 2-1 και πιάνοντας τους Βοιωτούς στην 1η θέση του 2ου ομίλου. Για τον 1ο όμιλο ξεχώρισαν η σπουδαία εντός έδρας νίκη του Θεσπρωτού με 2-1 επί του Ολυμπιακού Β' και ο πρώτος βαθμός της Καβάλας στο πρωτάθλημα, καθώς έμεινε όρθια εκτός έδρας απέναντι στον Απόλλωνα Λάρισας (0-0).

  • Αλλα αποτελέσματα: 1ος όμιλος: Αλμωπός - ΑΕΛ 0-1. 2ος όμιλος: Καλαμάτα - Ηρόδοτος 2-0, Εργοτέλης - ΟΦ Ιεράπετρας 1-3, Διαγόρας Ρόδου - Χανιά 2-2.
  • Στη βαθμολογία του 1ου ομίλου προηγείται η Ξάνθη με 22 βαθμούς (σε 9 αγώνες) και ακολουθούν Βέροια με 21 (σε 10 αγώνες), Αναγέννηση Καρδίτσας με 19 (σε 9 αγώνες) κ.ο.κ. Στον 1ο όμιλο ισοβαθμούν στην κορυφή ΑΕΚ Β' και Λεβαδειακός, με 24 βαθμούς σε 11 αγώνες, και ακολουθούν Καλαμάτα με 21 (σε 9 αγώνες), Καλλιθέα με 20 (σε 9 αγώνες) κ.ο.κ.
EUROLEAGUE
Πλήρωσε τα λάθη του ο Ολυμπιακός

Πληρώνοντας την έλλειψη συγκέντρωσης, τον εκνευρισμό και τα πολλά λάθη σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 94-80 από τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη για την 20ή αγωνιστική της Euroleague. Ηταν η 6η ήττα στη διοργάνωση για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι πάντως παραμένουν στην πρώτη τετράδα και με δύο αγώνες λιγότερους. Πλησίασε την πρώτη οκτάδα η Φενέρ, ανεβάζοντας τον συντελεστή της σε 8-10.

Αυτό που προβλημάτισε ήταν η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού. Απέναντι σε μια Φενέρ με σημαντικές ελλείψεις, οι «ερυθρόλευκοι», επηρεασμένοι και από την ταλαιπωρία του τελευταίου διαστήματος λόγω πανδημίας, όπως και από την αγωνιστική απραξία 19 ημερών, υπέπεσαν σε σοβαρά αμυντικά λάθη, ιδίως στο δεύτερο μισό του αγώνα, ενώ και στην επίθεση δεν είχαν καλές επιλογές ούτε κυκλοφορία της μπάλας. Συν τοις άλλοις, στον Ολυμπιακό αγωνιούν για τον τραυματισμό του ΜακΚίσικ, ο οποίος αποχώρησε με πρόβλημα στον τετρακέφαλο και σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι έχει αναβληθεί ο αγώνας του Ολυμπιακού με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στο ΣΕΦ για την 21η αγωνιστική, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού στη ρωσική ομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ