Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 - ΚΑΤΑΡ
Ξανά στο επίκεντρο οι εκατόμβες νεκρών εργατών

Με αφορμή ξέσπασμα του Ερίκ Καντονά

Associated Press

Ξανά στο επίκεντρο έρχονται οι εκατόμβες νεκρών εργατών στα έργα υποδομής ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ, αυτήν τη φορά με αφορμή δηλώσεις του παλαίμαχου παίχτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος βετεράνος των γηπέδων, γνωστός για τον καυστικό του λόγο, σε συνέντευξή του εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κατάρ, κατηγορώντας το για φριχτή μεταχείριση των εργαζομένων στα έργα. «Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση», δήλωσε.

Παράλληλα, ο πρώην άσος του ποδοσφαίρου αποδοκίμασε τη στάση των διοργανωτών και των κυβερνώντων του Κατάρ για τα όσα έχουν συμβεί στα έργα υποδομής μέχρι σήμερα. «Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Ολα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φριχτός».

Ραγδαία αύξηση των θανάτων τον τελευταίο χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου έναν χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του 2021, τα επίσημα στοιχεία έφεραν τους νεκρούς εργάτες να ξεπερνούν τις 8.500, ενώ από τότε ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το γερμανικό δίκτυο ZDF στις αρχές του Δεκέμβρη, οι νεκροί εργάτες φέρεται να αγγίζουν πλέον τις 15.000, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από ασιατικές χώρες, ως αποτέλεσμα και της μεγαλύτερης πίεσης που ασκούν οι εργοδότες για την ολοκλήρωση των έργων. Στην αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με έρευνα, μεγάλο ρόλο φέρεται να έπαιξαν και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που τους άφησαν εκτεθειμένους και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την αφόρητη ζέση και τους καύσωνες που επικράτησαν το διάστημα Ιούνη - Σεπτέμβρη του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ