ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η σύσκεψη στην Αθήνα για την 8η Μάρτη

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία» το σύνθημα των κινητοποιήσεων

Σε σύσκεψη καλεί Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους της Αττικής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Με βάση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση, η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν συγκέντρωση την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, και στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων ενάντια στην εκμετάλλευση και κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της βιοπάλης.

«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία». Με το σύνθημα αυτό η ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

«Απευθυνόμαστε σε σένα, εργαζόμενη και αυτοαπασχολούμενη, μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη επιστήμονα, αγρότισσα, φοιτήτρια, νέα μητέρα, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα.Η 8η Μάρτη, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι μέρα αφιερωμένη σε σένα, γιατί είναι μέρα αφιερωμένη σε όλες τις αγωνίστριες της ζωής», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της. «Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του "κόστους" για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ανέδειξαν οι αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών, κάθε αγωνιστική εστία σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Απ' αυτούς τους αγώνες αντλούμε δύναμη, κουράγιο για να πυκνώσουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική και κρατική.Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Στην κινητοποίηση στις 8 Μάρτη καλούν ήδη με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Η οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσαν μπροστά στην 8η Μάρτη Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ). Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών, ενώσεων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της Θεσσαλονίκης.

Καταρχάς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση την Τρίτη 8/3 στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Επίσης καθορίστηκε ένα κοινό πρόγραμμα παρέμβασης που θα περιλαμβάνει συσκέψεις, περιοδείες, συζητήσεις σε χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενες γυναίκες είναι πλειοψηφία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

-- Διήμερο δράσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

-- Κοινή περιοδεία - παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο «Cosmos».

-- Σύσκεψη σωματείων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς, όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη - έρευνα που ετοιμάζουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της περιοχής για τους όρους εργασίας των εργαζόμενων γυναικών.

Ιδιαίτερα αναδείχθηκε το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης σε χώρους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως η Νηματουργία «Βαρβαρέσος». Ηδη Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών από τη Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο και έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Επιπλέον, αποφασίστηκε να ξεκινήσει συγκέντρωση ειδών για τη στήριξη των οικογενειών των απλήρωτων εργαζομένων.

Αθωώθηκε ο διαδηλωτής για την κινητοποίηση του Πολυτεχνείου το 2020

Οι γελοίες κατηγορίες αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο χτες

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια
Με την αθώωση και την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε χτες η δίκη του Λάμπρου Χατζάρα, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 17 Νοέμβρη 2020, κατά τη διάρκεια της άγριας και αναίτιας κατασταλτικής επίθεσης της αστυνομίας στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο εργαζόμενος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, αντιμετώπιζε αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες για «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «βία κατά υπαλλήλου».

Στο πλευρό του συνδικαλιστή βρέθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που και οι ίδιοι αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη μέρα το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση ενάντια στην κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων, την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Γάλατος - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου κ.ά.

Ο Λ. Χατζάρας συμμετείχε ως μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οπως ο ίδιος και αυτόπτες μάρτυρες υπενθύμισαν, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου με χημικά, ρίψεις νερού και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η κινητοποίηση υποχώρησε αρχικά στην Ομόνοια και, καθώς η επίθεση συνεχιζόταν, μέρος των διαδηλωτών έφτασε στην πλατεία Καραΐσκάκη στο Μεταξουργείο. Εκεί, και ενώ προσπαθούσαν να αποχωρήσουν, δέχθηκαν την επίθεση των δικυκλιστών αστυνομικών της ομάδας «Δέλτα» που έπεφταν πάνω τους με τα μηχανάκια και έκαναν προσαγωγές στον σωρό.

Το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα σκιαγράφησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μέσα στο κλίμα αυτό, όπως κατήγγειλε, ακόμα και ο ίδιος προπηλακίστηκε, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών, μεταξύ αυτών και του Λ. Χατζάρα, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Κατέπεσαν οι γελοίες κατηγορίες

Ο αστυνομικός της ομάδας «Δράση» που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι ο συνδικαλιστής συνελήφθη καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε πλήθος συγκεντρωμένων που ...πετούσε πέτρες. Η γελοιότητα της κατάθεσής του κλιμακώθηκε όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης τι συνέβαινε τη συγκεκριμένη μέρα και γιατί υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος. Στην ερώτηση αυτή, ο αστυνομικός απάντησε ότι από όσο γνωρίζει «λόγω καραντίνας ο κόσμος δεν μπορούσε να μείνει σπίτι» (!), παριστάνοντας ότι αγνοεί την επέτειο. Ετσι, όχι μόνο η επίθεση της αστυνομίας παρουσιάστηκε ως ...άμυνα από κάποιους που βγήκαν να ξεσκάσουν, αλλά και η διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου μετατράπηκε σε ...«κορονο-πάρτι» που παραβίασε την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της 17ης Νοέμβρη «ανέδειξε τη δύναμη του οργανωμένου λαού που, όταν θέλει, μπορεί να ακυρώσει τα κατασταλτικά σχέδια οποιασδήποτε κυβέρνησης», σημείωσε χτες σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής, με αφορμή τη δίκη του διαδηλωτή, απαιτώντας την αθώωση και την απαλλαγή του από τις άδικες κατηγορίες. Σημειώνει ακόμα ότι «η ένταση της καταστολής, η περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών αποτελούν, άλλωστε, διαχρονική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες ανεξαρτήτως χρώματος και απόχρωσης παραδίδουν η μία στην άλλη την αντιλαϊκή σκυτάλη». Τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης δεν θα περάσουν», καλεί κάθε προοδευτικό νομικό επιστήμονα να πάρει θέση: «Να καταδικάσει την απαράδεκτη μεθόδευση κλήτευσης του αγωνιστή εργαζόμενου σε δίκη και την κλιμάκωση της καταστολής, να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του και να δυναμώσει με τη συμμετοχή του τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών».

Πραγματοποιήθηκε το 31ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τροφίμων

Τις 14 από τις 15 έδρες στη νέα διοίκηση καταλαμβάνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ

Στις 19 και 20 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το 31ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το οποίο εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, νέα Ελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στη διάρκεια των εργασιών μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από πολλά εργοστάσια και χώρους δουλειάς του κλάδου, επικεντρωμένη στα βήματα που έγιναν για την οργάνωση των εργαζομένων, αλλά και στις δυσκολίες που υπήρξαν αυτά τα τρία χρόνια. Κοινός παρανομαστής των ομιλιών ήταν η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, ταυτόχρονα με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Στην έναρξη απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων των Αγροτών.

Η ΔΑΣ (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) κατέλαβε 14 έδρες, όσες είχε, με 143 ψήφους (στο προηγούμενο Συνέδριο είχε πάρει 133 ψήφους). Η «Δημοκρατική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) κατέλαβε 1 έδρα (όπως και πριν) με 11 ψήφους (από 9).

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Διαμαρτυρία σήμερα στα δικαστήρια

Σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων σήμερα στις 12 μ. προχωρούν το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων: Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, καθώς επίσης σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Αθήνας. Στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Ελεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων.

Στο μεταξύ, οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 Μάρτη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ