Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αθωώθηκε ο διαδηλωτής για την κινητοποίηση του Πολυτεχνείου το 2020

Οι γελοίες κατηγορίες αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο χτες

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια
Με την αθώωση και την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε χτες η δίκη του Λάμπρου Χατζάρα, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 17 Νοέμβρη 2020, κατά τη διάρκεια της άγριας και αναίτιας κατασταλτικής επίθεσης της αστυνομίας στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο εργαζόμενος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, αντιμετώπιζε αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες για «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «βία κατά υπαλλήλου».

Στο πλευρό του συνδικαλιστή βρέθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που και οι ίδιοι αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη μέρα το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση ενάντια στην κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων, την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τροφίμων - Γάλατος - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου κ.ά.

Ο Λ. Χατζάρας συμμετείχε ως μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οπως ο ίδιος και αυτόπτες μάρτυρες υπενθύμισαν, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου με χημικά, ρίψεις νερού και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η κινητοποίηση υποχώρησε αρχικά στην Ομόνοια και, καθώς η επίθεση συνεχιζόταν, μέρος των διαδηλωτών έφτασε στην πλατεία Καραΐσκάκη στο Μεταξουργείο. Εκεί, και ενώ προσπαθούσαν να αποχωρήσουν, δέχθηκαν την επίθεση των δικυκλιστών αστυνομικών της ομάδας «Δέλτα» που έπεφταν πάνω τους με τα μηχανάκια και έκαναν προσαγωγές στον σωρό.

Το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώθηκε τη συγκεκριμένη μέρα σκιαγράφησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μέσα στο κλίμα αυτό, όπως κατήγγειλε, ακόμα και ο ίδιος προπηλακίστηκε, ενώ έγιναν δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών, μεταξύ αυτών και του Λ. Χατζάρα, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Κατέπεσαν οι γελοίες κατηγορίες

Ο αστυνομικός της ομάδας «Δράση» που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι ο συνδικαλιστής συνελήφθη καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε πλήθος συγκεντρωμένων που ...πετούσε πέτρες. Η γελοιότητα της κατάθεσής του κλιμακώθηκε όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης τι συνέβαινε τη συγκεκριμένη μέρα και γιατί υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος. Στην ερώτηση αυτή, ο αστυνομικός απάντησε ότι από όσο γνωρίζει «λόγω καραντίνας ο κόσμος δεν μπορούσε να μείνει σπίτι» (!), παριστάνοντας ότι αγνοεί την επέτειο. Ετσι, όχι μόνο η επίθεση της αστυνομίας παρουσιάστηκε ως ...άμυνα από κάποιους που βγήκαν να ξεσκάσουν, αλλά και η διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου μετατράπηκε σε ...«κορονο-πάρτι» που παραβίασε την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της 17ης Νοέμβρη «ανέδειξε τη δύναμη του οργανωμένου λαού που, όταν θέλει, μπορεί να ακυρώσει τα κατασταλτικά σχέδια οποιασδήποτε κυβέρνησης», σημείωσε χτες σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής, με αφορμή τη δίκη του διαδηλωτή, απαιτώντας την αθώωση και την απαλλαγή του από τις άδικες κατηγορίες. Σημειώνει ακόμα ότι «η ένταση της καταστολής, η περιστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών αποτελούν, άλλωστε, διαχρονική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες ανεξαρτήτως χρώματος και απόχρωσης παραδίδουν η μία στην άλλη την αντιλαϊκή σκυτάλη». Τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης δεν θα περάσουν», καλεί κάθε προοδευτικό νομικό επιστήμονα να πάρει θέση: «Να καταδικάσει την απαράδεκτη μεθόδευση κλήτευσης του αγωνιστή εργαζόμενου σε δίκη και την κλιμάκωση της καταστολής, να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του και να δυναμώσει με τη συμμετοχή του τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται η βάρβαρη συμπεριφορά των αστυνομικών (2022-03-01 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την κλήτευση του διαδηλωτή σε δίκη (2021-12-15 00:00:00.0)
Θα πέσει στο κενό κάθε απόπειρα δίωξης για τον περσινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου (2021-12-11 00:00:00.0)
Απαράδεκτη κλήτευση σε δίκη (2021-12-09 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές (2021-03-02 00:00:00.0)
Τελικά... γέννησαν (2020-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ