Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαριές οι επιπτώσεις και για τους αυτοαπασχολούμενους από τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους

Ερώτηση για τα μέτρα που ενεργοποιούνται μέσω της εφαρμογής myDATA

Τις βαριές συνέπειες για τον λαό από τον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την τροχιά υλοποίησης της στρατηγικής «ψηφιακής μετάβασης» της ΕΕ, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τις συνέπειες αυτές βιώνουν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί και οι μικροί επαγγελματίες, με αφορμή και την ενεργοποίηση νέων κατευθύνσεων και μηχανισμών, όπως η εφαρμογή myDATA για τη διατήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, που τέθηκε υποχρεωτικά σε ισχύ από 1η Νοέμβρη.

Η διαχρονική πολιτική εφαρμογής των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που έχουν προωθήσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, σε συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν και μια σειρά αντιλαϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η ετήσια προκαταβολή φόρου, η υπέρογκη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ κ.ο.κ. Στην περίοδο της πανδημίας ήρθαν αντιμέτωποι με νέα μείωση εισοδήματος και συσσώρευση νέων χρεών, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν αλλά και των πενιχρών κρατικών πολιτικών στήριξης που τα συνόδευσαν.

Σε αυτές τις συνθήκες η εφαρμογή myDATA θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους για τους υπόχρεους στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, κυρίως για τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και σε νέα αδιέξοδα. Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι και η παραπέρα όξυνση του ανταγωνισμού σε βάρος των μικροεπιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που προωθείται με κάθε τρόπο η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, μέσω νέων φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων. Αντίστοιχα, θα επιταχυνθεί και η παραπέρα συγκέντρωση της αγοράς στον λογιστικό κλάδο, υπέρ των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι μικροί επαγγελματίες υποχρεώνονται να αναπτύξουν το κατάλληλο λογισμικό ώστε να διατηρήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης» θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα. Προστίθεται δηλαδή ένα επιπλέον βάρος στους ήδη χρεωμένους μικρούς επαγγελματίες, με πιο πιθανή λύση τη μετάθεση σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες, με υπέρογκο κόστος παροχής υπηρεσιών. Οσοι προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους θα πρέπει με εικοσάλεπτα βιντεάκια να κατανοήσουν το νέο καθεστώς, καθώς λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού είναι αδύνατη η ζωντανή επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αντίστοιχα ωφελημένες από την ανάπτυξη των λογισμικών, την εγκατάσταση και την παροχή υπηρεσιών στις πλατφόρμες των myData βγαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες software.

Εμπαιγμό αποτελεί το δήθεν «πάγωμα» των όποιων προστίμων από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το τέλος Μάρτη, καθώς με το πέρας της προθεσμίας θα αρχίσουν να «τρέχουν» κανονικά στο σύνολό τους παλιά και νέα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα συνδικάτων και μαζικών φορέων:

-- Να μην εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του myDATA, αφού στην πράξη αποτελεί εργαλείο που επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίου και αγοράς σε μεγάλες εταιρείες, ειδικότερα σε μεγάλες λογιστικές - ελεγκτικές και εταιρείες software;

-- Τη μη επιβολή προστίμου που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ στους μικρούς επαγγελματίες, σε περίπτωση μη καταχώρησης των δεδομένων στα ηλεκτρονικά βιβλία και μετά το πέρας της διορίας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ