Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλειά!

Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, για να μην πεταχτούν στην ανεργία, για την εφαρμογή της ΣΣΕ

RIZOSPASTIS

Το 100% άγγιξε η συμμετοχή των εργαζομένων, μεταλλεργατών και ναυπηγοξυλουργών, στη χτεσινή απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, εκφράζοντας αποφασιστικά την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του ΟΛΠ, δηλαδή της COSCO, να υλοποιήσει έργα που βγάζουν εκτός δουλειάς το 80% των υποδομών της Ζώνης, οδηγώντας τους στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Την απεργία κήρυξαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και ακολούθησε πορεία στα γραφεία του ΟΛΠ, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με εκπροσώπους της COSCO.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν εξασφάλιση του εισοδήματός τους, να εξασφαλιστεί πως ό,τι έργα κι αν γίνουν δεν θα θιχτεί το δικαίωμα στην εργασία. Ακόμα, απαιτούν από την κυβέρνηση να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για όλους τους εργοδότες. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), της ΕΝΕΔΕΠ και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του ΕΚΠ και της ΕΝΕΔΕΠ, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Ολοι τους κάλεσαν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη.

Την ανάγκη έντασης του αγώνα, καθώς έχουν απέναντί τους τον ίδιο αντίπαλο, την εκάστοτε κυβέρνηση και εργοδοσία, στην προκειμένη περίπτωση την COSCO, ανέδειξε μεταξύ άλλων ο Μ. Μπεκρής. Ο Α. Αντωνίου και ο Σ. Πουλικόγιαννης αναφέρθηκαν στην επιτυχία της απεργίας και στο ότι η εργοδοσία δέχτηκε να γίνει συνάντηση, πιεζόμενη από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και την κήρυξη της χτεσινής απεργίας. Τονίστηκε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις δίνουν όπλα στις επιχειρήσεις για να χτυπούν τους εργαζόμενους, τους μπουκώνουν με χρήμα, «τους δίνουν προίκα το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας».

Ακολούθησε η πορεία στα γραφεία του ΟΛΠ, με τους απεργούς να φωνάζουν συνθήματα όπως «Σύμβαση, δουλειά, για όλους εργασία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία» και «Η πολιτική σας μας σκοτώνει, κάτω τα χέρια από τη Ζώνη».

Πριν τη συνάντηση ο Σ. Πουλικόγιαννης ξεκαθάρισε ότι πάνε σε αυτή για να δηλώσουν ότι το δικαίωμα στη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο, και μετά απ' αυτή ενημέρωσε τους απεργούς ότι η εργοδοσία φαίνεται να ελίσσεται, κάτω και από την πίεση των αγώνων, και ότι σε σύντομο διάστημα θα δοθούν γραπτές απαντήσεις από την εταιρεία για τα ζητήματα που έθεσαν τα συνδικάτα. Τόνισε για μια ακόμα φορά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα, και ότι το επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη στον Πειραιά και συνάντηση με εργατικά σωματεία της περιοχής (2023-02-11 00:00:00.0)
Απεργία την Τρίτη στα βαπόρια, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και στη Ζώνη (2022-10-21 00:00:00.0)
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (2021-10-27 00:00:00.0)
Εκατοντάδες συμμετοχές, μαχητικό κλίμα από τις ομιλίες (2021-10-06 00:00:00.0)
Οργανώνονται και κλιμακώνουν την πάλη τα σωματεία ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα (2021-05-19 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα για τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στη «βιομηχανία» διώξεων και την τρομοκρατία (2018-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ