ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
Σελ. /96
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ομόφωνα υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων!

Με ομόφωνη απόφαση έγκρισης της εισήγησης του ΕΓ για το Ασφαλιστικό έκλεισαν το περασμένο Σάββατο οι διήμερες εργασίες της έκτακτης συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι είναι πράγματι «όλοι μαζί», τόσο στην εκστρατεία επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής όσο και στην επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων στα τείχη μιας πολιτικής που διαιωνίζει τη συντήρηση και απειλεί τις στοιχειωδέστερες κοινωνικές κατακτήσεις.

Αξιοσημείωτο για το χαρακτήρα της συνεδρίασης είναι ότι τα μέλη της ΚΕ που είναι και συνδικαλιστές (Πολυζωγόπουλος, Λιακόπουλος, Φραγκιαδάκης, Κοντόπουλος, Παπαντωνίου, Σουλελές) επέλεξαν να μην καταψηφίσουν την απόφαση - η οποία δεν προσθέτει τίποτα νεότερο από τα μέχρι τώρα γνωστά για την αντιασφαλιστική τακτική της κυβέρνησης, επενδυμένα βέβαια με γενικές ρητορείες περί «κοινωνικής πολιτικής» - επικαλούμενα το «θεσμικό» συνδικαλιστικό τους ρόλο (!) και απέχοντας από την ψηφοφορία...

Δευτερολογία γεμάτη... κορόνες και ομολογίες!

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επέλεξε για μια ακόμα φορά την κούφια «αντιδεξιά» ρητορεία, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε για να αποδείξει ότι η σημερινή ηγεσία των βιομηχάνων έχει «συμπαραταχτεί» με τη ΝΔ εναντίον της... φιλολαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, φέροντας ως απόδειξη το κλειστό γεύμα στο οποίο προσκάλεσε η ηγεσία του ΣΕΒ τον Κ. Καραμανλή.

Στα περί ΣΕΒ αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Α. Τσοχατζόπουλος που θεώρησε δεδομένο, όπως είπε, η ηγεσία του ΣΕΒ να συνοδοιπορεί με τη «νεοδεξιά», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε τη σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της «κοινωνικής Αριστεράς»...

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος για το οποίο συγκλήθηκε η ΚΕ, ο Κ. Σημίτης υπήρξε πράγματι αποκαλυπτικός. Αν και έκλεισε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ευαισθησία», κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί στο ασφαλιστικό στα πρότυπα της ΕΕ. Εφερε μάλιστα ως απόδειξη αυτής της «ανάγκης» την τοποθέτηση από το βήμα της ΚΕ της επιτρόπου στην ΕΕ Α. Διαμαντοπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των όρων συνταξιοδότησης» και της «προσφυγής σε άλλα συστήματα». Οπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο, όπως κάνουν και οι προηγμένες χώρες της ΕΕ... Τόνισε μάλιστα ότι δε συμφωνεί με την άποψη πως πρέπει «το κράτος να αναλάβει τα πάντα, το κράτος να πληρώνει κάθε σύνταξη, σε οποιοδήποτε ύψος, με οποιεσδήποτε θέσεις και όρους έχουν αποφασιστεί οι συντάξεις»...

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη της «συνοχής» του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπήρξε αποκαλυπτικός και σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, τα οποία πρέπει να εκτιμήσουν οι βιομήχανοι: «Η παράταξή μας - όπως είπε - έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί δημιουργικά τις δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις και να τις ενσωματώνει στην πολιτική μας» (!), με στόχο ακριβώς την προώθηση της ακολουθούμενης πολιτικής με «ευρύτερη συναίνεση»...

Εξίσου ορατή κατέστησε ο πρωθυπουργός την πρόθεσή του να μην κάνει βήμα πίσω από την πολιτική που εξαγγέλθηκε στο Ασφαλιστικό: «Η προσπάθειά μας θα είναι χωρίς αποτέλεσμα», όπως δήλωσε, «αν νομίζουμε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά χωρίς να υπάρχουν αντιθέσεις και μόνο με καθολική αποδοχή». Θύμισε μάλιστα ότι όπως τα προηγούμενα 4 χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήρθε αντιμέτωπο με την κοινωνία και... κέρδισε, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα!

Τα «10» σημεία της... ενσωμάτωσης

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του ΕΓ που υπερψηφίστηκε, σε αυτή ενσωματώθηκαν οι «προτάσεις» που είχε καταθέσει την Παρασκευή ο Α. Κοτσακάς, στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε και το απαραίτητο «άλλοθι» στους 63 που είχαν ζητήσει την έκτακτη σύνοδο, να υπερψηφίσουν την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Οι συγκεκριμένες θέσεις που εμφανίστηκαν ως «πλατφόρμα» της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» δεν προσθέτουν τίποτα πέραν των ήδη γνωστών σε ό,τι αφορά την κυβερνητική προπαγάνδα μετά τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιό τους γίνεται λόγος γενικά για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση των συντάξεων, γίνεται αναφορά στα περί δικτύου προστασίας των άνεργων και των αποκλεισμένων, στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής κλπ.

Αξίζει δε να σημειωθεί το εξής: Στην αρχική πρόταση του Α. Κοτσακά περιλαμβάνονταν αναφορές στην τριμερή χρηματοδότηση, στα όρια ηλικίας και στη μη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο οι αναφορές αυτές απαλείφτηκαν από την αρχική πρόταση και δεν ενσωματώθηκαν στην απόφαση, στο όνομα του να μην αποτελέσουν σημεία της απόφασης της ΚΕ αλλά να διερευνηθούν στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου»! Αυτή ήταν η συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Α. Κοτσακά, Μ. Νεονάκη και Κ. Σκανδαλίδη, στη μυστική συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ τους, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων για να ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πρόταση στην αρχική εισήγηση...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ο βασιλιάς του εκσυγχρονισμού γυμνός

Το πόσο «γυμνός» είναι ο «βασιλιάς» του εκσυγχρονισμού Κ.Σημίτης, επιβεβαίωσε με τη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο πρωθυπουργός. Ηταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Κ. Σημίτη μετά τις εκλογές του Απρίλη του 2000, που ωστόσο βέβαια επέλεξε να δώσει στην κρατική τηλεόραση έχοντας εξασφαλίσει ένα στημένο σκηνικό ερωτήσεων. Παρ' όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτά τα μέτωπα απέναντι στους εργαζόμενους και υπερασπίζεται τις αντιλαϊκές επιλογές της.

Ουσιαστικά έκανε ένα μηδενικό απολογισμό του έργου του. Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού για πολλά ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα του λαού άγγιξαν τα όρια του θράσους και πιο πολύ ως εμπαιγμός ακούγονται. Εδωσε την εντύπωση σε πολλές περιπτώσεις ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, το ξόρκισε επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία. «Τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι η ανεργία μειώθηκε, υπάρχει μια θετική εξέλιξη», είπε και ανακάλυψε για ακόμα μια φορά τη δημιουργία 135.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2000. Ως ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του εμφάνισε τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε σχετικά με την «Ολυμπιακή» ο λαός είναι αυτός «που θέλει να πουληθεί».

Ως αμέτοχος παρατηρητής μίλησε για το Χρηματιστήριο και με έναν τρόπο που παραπέμπει στη γνωστή φράση «ας πρόσεχαν». Συγκεκριμένα, είπε «λυπάμαι που μερικοί εκάηκαν, που μερικοί δεν επρόσεξαν»... Κατά τ' άλλα, η «αγορά πάει καλά» γιατί «υπάρχουν επιχειρήσεις που στέκουν στα πόδια τους» και ο ρυθμός ανάπτυξης διαρκώς αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Και επικαλέστηκε τις προσωπικές του εμπειρίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν ήμουν κι εγώ στη δουλιά»... Αφού υποστήριξε ότι πάνε καλά τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν οι κοινωνικές παροχές καλύτερες.

Στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έδειξε αδυναμία να απαντήσει και επανέλαβε τα γνωστά «οράματα» του εκσυγχρονισμού, όπως της σύγκλισης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαπιστώσει ότι κάθε 3-4 χρόνια υπάρχει μια «αισθητή» βελτίωση και «τρέχουμε γρηγορότερα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μάλιστα στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ. Και στην επισήμανση ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα υπάρχει αύξηση και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και την Παιδεία, ο πρωθυπουργός το μόνο που είχε να πει είναι ότι υπάρχουν και τα «φακελάκια»...

Οσο για τη λιτότητα που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δε συμφωνεί με τη... λέξη και έκανε λόγο για σταθερότητα και ανάπτυξη γιατί «δεν υπάρχει σοσιαλισμός με ύφεση», θεωρώντας προφανώς ότι εφαρμόζει σοσιαλιστική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ασφαλιστικό. Ο Κ. Σημίτης το πρώτο επιχείρημα που ανέφερε είναι ότι δεν το έχουν λύσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση του, σημείωσε, αποφάσισε να προχωρήσει σταδιακά και εδώ αναφέρθηκε στην έκθεση Σπράου, στις πρόσφατες κυβερνητικές προτάσεις, για να συμπληρώσει ότι θα προχωρήσει σε διάλογο εφ' όλης της ύλης και αυτός θα γίνει. Ζήτησε υπομονή, καθώς όπως είπε η υπόθεση ακόμα βρίσκεται στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει, όπως είπε, μια «επιτροπή κύρους», θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές τις προτάσεις, προεξοφλώντας τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτό το διάλογο. «Η ΓΣΕΕ, είπε, έχει κοινωνική ευθύνη» και «η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με ευθύνη το θέμα».

Φορώντας τον «ταξικό» μανδύα που κατά καιρούς ενδύεται το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα με τους επιχειρηματίες, αλλά η διοίκηση του ΣΕΒ έχει νεοφιλελεύθερη άποψη και ζητάει την κατάργηση των φόρων, ωστόσο ο ΣΕΒ, είπε, δεν ταυτίζεται με τους επιχειρηματίες. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στο παρελθόν της ΝΔ. «Ζητάμε, είπε, από τη ΝΔ το βιογραφικό της. Η Δεξιά δε θέλει να λέγεται Δεξιά. Θέλει να ξεχνάει το βιογραφικό της. Εμείς όμως δεν το ξεχνάμε».

Οσον αφορά τα εσωκομματικά - εσωκυβερνητικά, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές αλλά διαφορετικές απόψεις. Ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αναφερόμενος δε, στον εαυτό του, είπε ότι «είμαι ο πρωθυπουργός, δεν είμαι κάτι που εμφανίστηκε τώρα, έχω δουλιά πίσω μου, δεν είμαι τυχαίος». Στο ερώτηση σχετικά με τον ανασχηματισμό, είπε ότι υπάρχουν μεν δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά δε χρειάζονται πρόχειρες λύσεις.

Θαυμαστής της τακτικής της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Εναν ένθερμο υποστηρικτή αλλά και χειροκροτητή της επιλογής της για συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» βρήκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο «πρόσωπο» της ηγεσίας του Συνασπισμού. Αλλωστε, χτες αμέσως μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας ο Ν. Κωνσταντόπουλος έμπλεος θαυμασμού για την πορεία «σύνεσης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος», χαιρέτισε τις «πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις του»!

Δράττοντας την ευκαιρία ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκτόξευσε και πάλι άσφαιρα πυρά στην κυβέρνηση, ασκώντας της επιδερμική κριτική για την εμμονή της «στις ίδιες πολιτικές που δημιουργούν μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα» και στην προσπάθειά της «να εκτονώσει τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο».

Οσο για την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία συμβάλει ακριβώς στην εκτόνωση των λαϊκών αγωνιστικών διαθέσεων, ούτε λέξη. Ισως επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί την εθνική διάσκεψη για το ασφαλιστικό που διοργανώνει η ΓΣΕΕ το Φθινόπωρο ως το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό βήμα, σπεύδοντας να χειροκροτήσει την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με τον «κοινωνικό διάλογο», ο Ν. Κωνσταντόπουλος πιπιλώντας τη γνωστή καραμέλα περί κακού και καλού διαλόγου, επισήμανε στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ «την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις ενός ειλικρινούς διαλόγου». Αιτιολογώντας την εκτίμηση αυτή αναφέρθηκε στις ασάφειες, στις αντιφάσεις και τις διγλωσσίες που παρατηρούνται στα όσα δηλώνουν ή αποφασίζουν στελέχη και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές πως αν αύριο αυτές οι ασάφειες λείψουν, η ηγεσία του ΣΥΝ θα σπεύσει να χειροκροτήσει την έναρξη ενός «ειλικρινούς διαλόγου», να χειροκροτήσει στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι ταξικής συνεργασίας, από το οποίο έχουν να χάσουν και μάλιστα πολλά μόνο οι εργαζόμενοι.

Οι βιομήχανοι... «τρέμουν» τους Σημίτη - Λαλιώτη!

Τώρα που η συζήτηση εστράφη στα μαγαζιά του ΣΕΒ, τώρα που ο κ. Λαλιώτης αποφάσισε να φάει «βραστούς τους αστούς» (!) και να ξεκληρίσει από προσώπου Γης την μπουρζουαζία, τώρα που ο κ. Σημίτης αποφάσισε να καταγγείλει τη «συμπαράταξη» των βιομηχάνων εναντίον του (!), τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή - και έχει πολύ ενδιαφέρον πράγματι - να δούμε τους λόγους για τους οποίους οι βιομήχανοι... απεχθάνονται το ΠΑΣΟΚ και... βυσσοδομούν κατά της «σοσιαλιστικής» πολιτικής του.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

***

Το 1991 που στην κυβέρνηση ήτο η επάρατος Δεξιά και το «μαγαζί» των καπιταλιστών η ΝΔ, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων ήταν 150,8 δισ. δραχμές. Αυτά την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μήπως ξέρετε πόσα ήταν τα κέρδη των βιομηχάνων την αντίστοιχη πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το 1994; Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, την πρώτη χρονιά δηλαδή που ανακατέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας το κόμμα του λαού που λέγεται ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη των βιομηχάνων ανήλθαν στα 274 δισ. δραχμές.

Επειδή δε ο κ. Λαλιώτης είναι κάτω του μετρίου στα μαθηματικά, θα τους κάνουμε εμείς τους λογαριασμούς. Τι προκύπτει από τους λογαριασμούς; Οτι από την πρώτη κιόλας χρονιά που ο κ. Λαλιώτης κατέλαβε το θώκο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ οι βιομήχανοι αύξησαν τα κέρδη τους - κρατηθείτε - κατά 81,7% (!!), έναντι του 1991 που στην κυβέρνηση ήταν το άλλο «μαγαζί» του ΣΕΒ, η ΝΔ...

***

Επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το μέγεθος των... δεινών που υπέστησαν οι βιομήχανοι επί των ημερών του ...σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ας δούμε εκτενέστερα τι έχει να πει η γλώσσα των αριθμών.

Την τριετία που ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, τα κέρδη των βιομηχάνων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 150,8 δισ. το 1991
  • 164,3 δισ. το 1992
  • 161,7 δισ. το 1993.

Σωρευτικά, δηλαδή, τα έτη που στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, οι βιομήχανοι προσπορίστηκαν κέρδη της τάξης των 476,8 δισ. δραχμών.

Προσέξτε τώρα πώς διακυμάνθηκαν τα κέρδη των βιομηχάνων επί... σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ:

  • 247,3 δισ. το 1994
  • 354,4 δισ. το 1995
  • 393 δισ. το 1996
  • 402,3 δισ. το 1997
  • 527,5 δισ. το 1998
  • 747 δισ. το 1999...

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι σωρευτικά, επί ΠΑΣΟΚ, οι βιομήχανοι είδαν να εισρέουν στα σεντούκια τους κέρδη ύψους 2,671 τρισεκατομμυρίων δραχμών! Με άλλα λόγια, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη των βιομηχάνων ήταν αυξημένα κατά... 460,3% (!!!) έναντι της περιόδου της διακυβέρνησης της ΝΔ...

***

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Οπως είπαμε, το 1997 τα κέρδη των βιομηχάνων εκτινάχτηκαν στα 400 δισ. δραχμές περίπου. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οτι σε ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία της χώρας, τα υπερκέρδη των βιομηχάνων άγγιξαν σχεδόν το σύνολο της κερδοφορίας που είχαν σημειώσει καθ' όλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ! Με απλά λόγια ο ένας χρόνος Σημίτη ήταν αρκετός για να κερδίσουν οι βιομήχανοι όσα κέρδισαν μέσα σε τρία χρόνια ΝΔ!!!

Στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό (και γιατί συνεχίζει να συμβαίνει αφού ως γνωστόν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έπαψε να είναι... αντιμονοπωλιακή και... φιλολαϊκή και επειδή ουδέποτε έκτοτε έπαψε ο κ. Λαλιώτης και οι συν αυτώ να κρατούν στα χέρια τους την κουτάλα της κυβερνητικής εξουσίας), η απάντηση δίδεται από κάποιους που... ξέρουν. Μεταξύ αυτών που «ξέρουν» είναι και ο ΟΟΣΑ. Προσέξτε λοιπόν τι αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση που αφορά στην Ελλάδα και μάλιστα στην πρώτη παράγραφο της έκθεσης:

«Στα μέσα της δεκαετίας του '90, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία - λέει ο ΟΟΣΑ - η ελληνική στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη μετατοπίστηκε καταφανώς από την κρατικά διαχειριζόμενη ανάπτυξη στην εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς»!!!

Αυτή είναι η διαπίστωση του ΟΟΣΑ. Τι λέει στην ουσία ο ΟΟΣΑ; Οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη (με τη βοήθεια βέβαια του άλλου «μαγαζιού» του ΣΕΒ, της ΝΔ) είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο μετά τον πόλεμο, σε ό,τι αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής!

Κατόπιν αυτών γίνεται νομίζουμε αντιληπτό το γιατί... τρέμουν οι βιομήχανοι μπροστά στον κ. Λαλιώτη και τον κ. Σημίτη...

***

Αυτή είναι λοιπόν η γλώσσα των αριθμών. Δεν έχετε παρά να αντιπαραβάλετε τώρα τη γλώσσα των αριθμών με την ευφάνταστη προπαγάνδα του κ. Λαλιώτη, ο οποίος, κάθε φορά που αποφασίζει να θέσει σε λειτουργία το γλωσσοδέτη του, μπορεί η πολιτική να χάνει το νόημά της, αλλά βρίσκει απολύτως το νόημά της η πολιτική γελοιότητα. Πρόκειται για τη γελοιότητα μιας προπαγάνδας που αν μη τι άλλο πρέπει να τους... διασκεδάζει πολύ τους βιομηχάνους.

Ισως μάλιστα ο κ. Λαλιώτης ως «διασκεδαστής» των βιομηχάνων να έκανε καλύτερη καριέρα από την καριέρα που έχει κάνει ως υπουργός της εποχής του (γερμανικού) αεροδρομίου της πολυεθνικής «Χόχτιφ» και της άλλης καλής εταιρίας των δισεκατομμυρίων, της «Αττικό Μετρό».

***

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ακούσετε αυτό τον σοσιαλισταρά να το παίζει «πολιορκητής των Βερσαλλιών», την επόμενη φορά που ο ίλιγγος που προκαλεί στον κ. Σημίτη ο κίνδυνος να απολέσει την πρωτοφανή στήριξη και εύνοια της πλουτοκρατίας θα τον οδηγεί σε «αριστερές» ρητορείες, να θυμάστε:

Επί των ημερών του, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη, τα επίσημα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ αφού από εκεί προέρχονται τα στοιχεία που σας αναφέραμε) αυξήθηκαν κατά 2 τρισ. δραχμές και πλέον (!) από την εποχή που οι κ. κ. Λαλιώτης και Σημίτης ήταν αντιπολίτευση.

Αλλά, όταν έγιναν κυβέρνηση, οι βιομήχανοι «δεινοπάθησαν» και - όπως άλλωστε γνωρίζετε - ακόμα δεινοπαθούν...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Περιοδεία στην Εύβοια

Την Παρασκευή 8 του Ιούνη ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας - επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας - θα περιοδεύσει στις 9 το πρωί στον ΑΗΣ Αλιβερίου, όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα συναντηθεί με το ΔΣ του σωματείου και στη συνέχεια στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΒΙΟΜΕΚ.

Πολιτική συγκέντρωση στην Κόρινθο

Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στον κινηματοθέατρο «ΛΑΪΣ», (Δαμασκηνού 36) η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ με θέμα: «Οι αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών εναντίον των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

Ομιλητής θα είναι το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής.

Λίγες ώρες πριν...

Για κεκτημένη αντιΝΑΤΟική ταχύτητα κατηγόρησε το ΚΚΕ ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χτες από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αντίδραση του Κόμματος για τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης που ξεκινά σήμερα στην πόλη. Μάλιστα διευκρίνισε, πως πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας καμία άλλη χώρα που συμμετέχει στη σύνοδο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως είναι σε διαδικασία προσχώρησης, και φυσικά υπό διαρκή επίβλεψη και έλεγχο, προσθέτουμε εμείς.

Μίλησε και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να «παραγκωνίζεται», αφού οι ΗΠΑ για τον ανεφοδιασμό της KFOR χρησιμοποιούν το λιμάνι της Βάρνας στη Βουλγαρία, και προσπαθώντας να καθησυχάσει όσους φοβούνται πως η Θεσσαλονίκη θα πάψει να αποτελεί το ορμητήριο θανάτου της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη δε χάνει τη στρατηγική της σημασία στη Βαλκανική».

Κι όλα αυτά, συνέβησαν λίγες μόνο ώρες πριν η γη της Πιερίας κατακλυστεί και πάλι από Αμερικανούς πεζοναύτες που κατέλυσαν στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, αναμένοντας εντολές δράσης και ενισχύοντας τους φόβους του λαού για τα μελλούμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ