Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ο βασιλιάς του εκσυγχρονισμού γυμνός

Το πόσο «γυμνός» είναι ο «βασιλιάς» του εκσυγχρονισμού Κ.Σημίτης, επιβεβαίωσε με τη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο πρωθυπουργός. Ηταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Κ. Σημίτη μετά τις εκλογές του Απρίλη του 2000, που ωστόσο βέβαια επέλεξε να δώσει στην κρατική τηλεόραση έχοντας εξασφαλίσει ένα στημένο σκηνικό ερωτήσεων. Παρ' όλα αυτά, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτά τα μέτωπα απέναντι στους εργαζόμενους και υπερασπίζεται τις αντιλαϊκές επιλογές της.

Ουσιαστικά έκανε ένα μηδενικό απολογισμό του έργου του. Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού για πολλά ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα του λαού άγγιξαν τα όρια του θράσους και πιο πολύ ως εμπαιγμός ακούγονται. Εδωσε την εντύπωση σε πολλές περιπτώσεις ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας, το ξόρκισε επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία. «Τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι η ανεργία μειώθηκε, υπάρχει μια θετική εξέλιξη», είπε και ανακάλυψε για ακόμα μια φορά τη δημιουργία 135.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2000. Ως ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του εμφάνισε τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε σχετικά με την «Ολυμπιακή» ο λαός είναι αυτός «που θέλει να πουληθεί».

Ως αμέτοχος παρατηρητής μίλησε για το Χρηματιστήριο και με έναν τρόπο που παραπέμπει στη γνωστή φράση «ας πρόσεχαν». Συγκεκριμένα, είπε «λυπάμαι που μερικοί εκάηκαν, που μερικοί δεν επρόσεξαν»... Κατά τ' άλλα, η «αγορά πάει καλά» γιατί «υπάρχουν επιχειρήσεις που στέκουν στα πόδια τους» και ο ρυθμός ανάπτυξης διαρκώς αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Και επικαλέστηκε τις προσωπικές του εμπειρίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν ήμουν κι εγώ στη δουλιά»... Αφού υποστήριξε ότι πάνε καλά τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν οι κοινωνικές παροχές καλύτερες.

Στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έδειξε αδυναμία να απαντήσει και επανέλαβε τα γνωστά «οράματα» του εκσυγχρονισμού, όπως της σύγκλισης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαπιστώσει ότι κάθε 3-4 χρόνια υπάρχει μια «αισθητή» βελτίωση και «τρέχουμε γρηγορότερα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μάλιστα στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ. Και στην επισήμανση ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα υπάρχει αύξηση και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και την Παιδεία, ο πρωθυπουργός το μόνο που είχε να πει είναι ότι υπάρχουν και τα «φακελάκια»...

Οσο για τη λιτότητα που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δε συμφωνεί με τη... λέξη και έκανε λόγο για σταθερότητα και ανάπτυξη γιατί «δεν υπάρχει σοσιαλισμός με ύφεση», θεωρώντας προφανώς ότι εφαρμόζει σοσιαλιστική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ασφαλιστικό. Ο Κ. Σημίτης το πρώτο επιχείρημα που ανέφερε είναι ότι δεν το έχουν λύσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση του, σημείωσε, αποφάσισε να προχωρήσει σταδιακά και εδώ αναφέρθηκε στην έκθεση Σπράου, στις πρόσφατες κυβερνητικές προτάσεις, για να συμπληρώσει ότι θα προχωρήσει σε διάλογο εφ' όλης της ύλης και αυτός θα γίνει. Ζήτησε υπομονή, καθώς όπως είπε η υπόθεση ακόμα βρίσκεται στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει, όπως είπε, μια «επιτροπή κύρους», θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές τις προτάσεις, προεξοφλώντας τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτό το διάλογο. «Η ΓΣΕΕ, είπε, έχει κοινωνική ευθύνη» και «η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με ευθύνη το θέμα».

Φορώντας τον «ταξικό» μανδύα που κατά καιρούς ενδύεται το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα με τους επιχειρηματίες, αλλά η διοίκηση του ΣΕΒ έχει νεοφιλελεύθερη άποψη και ζητάει την κατάργηση των φόρων, ωστόσο ο ΣΕΒ, είπε, δεν ταυτίζεται με τους επιχειρηματίες. Δεν ξέχασε να αναφερθεί στο παρελθόν της ΝΔ. «Ζητάμε, είπε, από τη ΝΔ το βιογραφικό της. Η Δεξιά δε θέλει να λέγεται Δεξιά. Θέλει να ξεχνάει το βιογραφικό της. Εμείς όμως δεν το ξεχνάμε».

Οσον αφορά τα εσωκομματικά - εσωκυβερνητικά, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές αλλά διαφορετικές απόψεις. Ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Αναφερόμενος δε, στον εαυτό του, είπε ότι «είμαι ο πρωθυπουργός, δεν είμαι κάτι που εμφανίστηκε τώρα, έχω δουλιά πίσω μου, δεν είμαι τυχαίος». Στο ερώτηση σχετικά με τον ανασχηματισμό, είπε ότι υπάρχουν μεν δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης αλλά δε χρειάζονται πρόχειρες λύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ