Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχος η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον «τρομονόμο»

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιχειρείται μία συνειδητή εξαπάτηση, τόνισε στην ομιλία της χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Με τις διατάξεις του μπερδεύεται το οργανωμένο έγκλημα τύπου μαφίας, το κοινό έγκλημα και η λεγόμενη τρομοκρατία, η οποία αρκετές φορές στηρίζεται και στηρίζει το οργανωμένο έγκλημα.

Είναι προσβλητικό, συνέχισε, να μας ρωτάτε εάν πρέπει να τιμωρείται το οργανωμένο έγκλημα, αναφερόμενη σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως να τιμωρείται με τις πιο βαριές ποινές αλλά θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι συνδεδεμένο με το κράτος και την εξουσία και με ευυπόληπτους, κατά τα άλλα, πολίτες. Δε γίνεται, είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, το οργανωμένο έγκλημα από τον απλό πολίτη αλλά από τις οργανωμένες συμμορίες που μετέχουν και σε εταιρίες του χρηματιστηρίου ή διεισδύουν ακόμα και σε πολιτικά κόμματα. Μάλιστα, είπε, αυτές τις συμμορίες τις έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές φορές η CIA ή άλλες μυστικές υπηρεσίες γιατί δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν όλες τις βρώμικες δουλιές.

Αναφερόμενη στον όρο «τρομοκρατία», είπε, ότι σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες ολόκληρες χώρες ή κράτη που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Η «17 Ν», τόνισε, και οι άλλες παρεμφερείς οργανώσεις είναι κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών και δεν είναι τυχαία ούτε η επιλογή των θυμάτων. Η επιλογή αυτή γίνεται για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα χτυπήματα γίνονται από αριστερά, είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, και πρόσθεσε ότι αυτές οι οργανώσεις κατασκευάζονται για να δικαιολογηθεί στη συνέχεια η καταστολή κατά των λαϊκών κινημάτων.

Αναφερόμενη στα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι υπάρχει το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και το έγκλημα που γίνεται από ιδεολογικούς λόγους, τόνισε ότι δεν πρόκειται για απλή γκάφα. Σκοπός αυτής της άποψης, είπε, είναι να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα που με την πολιτική του δράση θέλει να απαντήσει στη βία της εξουσίας. Κανένα κίνημα, συνέχισε, δεν ξεκίνησε τη βία, αντίθετα απάντησε στη βία. Και αυτό δε γίνεται μόνο στα απελευθερωτικά κινήματα αλλά και στις χώρες της Ευρώπης όταν το κίνημα αντιστέκεται και αντιδρά στα κλομπ των αστυνομικών, στις παρακολουθήσεις, στα αντιλαϊκά μέτρα, με μορφές όπως οι καταλήψεις ή το κλείσιμο των δρόμων. Ολα αυτά μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν «οικονομικές συνέπειες» σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργού.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επίσκεψη του Κλίντον, υπενθυμίζοντας ότι τότε κάποιοι έλεγαν πως στις διαδηλώσεις που οργανώνονταν κατά της επίσκεψης μπορεί να εισβάλουν προβοκάτορες και να προκληθούν εγκλήματα, ποινικοποιώντας έτσι την πολιτική δράση.

Με το νομοσχέδιο, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ασαφή και επικίνδυνα τα όρια που τίθενται ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική δράση. Οσο, συνέχισε, το λαϊκό κίνημα θα είναι σε άνοδο τόσο η βία εναντίον του θα μεγαλώνει και δε στέκει η άποψη που ακούστηκε στη συζήτηση ότι μόνον όταν έχουμε δικτατορία θα αντιδρά ο λαός.

Το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είπε, θα περιφρουρεί τους αγώνες του αλλά δε θα φθάσουμε στο σημείο να μη γίνονται διαδηλώσεις επειδή θα δράσουν προβοκάτορες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ