Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ψήφισμα του Αριστίωνος και οι Κορυνηφόροι του Πεισιστράτου

Σκέψεις και συνειρμοί απ' αφορμή την προώθηση, για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου»

Εδώ και δυόμισι περίπου χιλιάδες χρόνια, περί τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μερικές δεκαετίες μετά από τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνος, οι πολιτικές αντιθέσεις στην Αθήνα προσελάμβαναν όλο και πιο έντονο χαρακτήρα.

Στην Αθήνα τότε κυριαρχούσαν τρία πολιτικά κόμματα (πολιτικές παρατάξεις):

1.Οι Πεδιακοί ή Πεδινοί, στους οποίους συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της μεγάλης γαιοκτησίας ( οι λεγόμενοι ευπάτριδες), οι οποίοι κατά βάσει ζούσαν στις πεδιάδες της Αττικής γης και επιδίωκαν την επαναφορά του Ολιγαρχικού, Αριστοκρατικού καθεστώτος, το οποίο είχε καταργήσει ο Σόλων. Αρχηγός τους ήταν ο Λυκούργος.

2. Οι Παράλιοι, στους οποίους υπερίσχυαν οι έμποροι και οι βιοτέχνες, που ζούσαν στην παραλιακή ζώνη της Αττικής και ενδιαφέροντο για τη διατήρηση του καθεστώτος του Σόλωνος, μια και ήσαν οι πλέον ευνοημένοι από τις μεταρρυθμίσεις του. Αρχηγός τους ήταν ο Μεγακλής (του γνωστού γένους των Αλκμεωνιδών).

3. Οι Διάκριοι, στους οποίους ανήκαν κυρίως οι φτωχοί γεωργοί, που είχαν μικρό και άγονο γεωργικό κλήρο, στο ορεινό βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, τη Διακρία, αλλά και οι θήτες (δουλοπάροικοι). Οι Διάκριοι δεν ήσαν ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνος και αγωνίζοντο για την αναδιανομή (αναδασμό) της γης, μια και η περίφημη «Σεισάχθεια» του Σόλωνος (με την οποίαν είχαν χαριστεί τα χρέη των φτωχών αγροτών) είχε μόνο προσωρινά λύσει τα προβλήματα των φτωχών γεωργών, που είχαν γίνει με την πάροδο του χρόνου πάλι φτωχοί.

Ο Πεισίστρατος, αριστοκρατικής καταγωγής και συγγενής του Σόλωνος, που είχε διακριθεί στον πόλεμο εναντίον των Μεγάρων, επωφελήθηκε από τις έντονες διαμάχες των δύο προηγούμενων κομμάτων, αλλά και από τη δυσαρέσκεια των φτωχών αυτών λαϊκών στρωμάτων και τέθηκε επικεφαλής των Διακρίων. Ο Πεισίστρατος επιδιώκων να καταλάβει την εξουσία, υποσχόταν προς όλους, και κυρίως προς τους φτωχούς, τα πάντα. Οπως, ότι θα τους χαρίσει τα χρέη και θα τους κάνει όλους Αθηναίους Πολίτες, ακόμη και αν είχαν γεννηθεί από γονείς που δεν ήσαν και οι δύο Αθηναίοι Πολίτες.

Ετσι, απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, αλλά δεν κατάφερνε να γίνει Αρχων. Προκειμένου, λοιπόν, να καταλάβει την εξουσία, κατέστρωσε ένα έξυπνο σχέδιο: μια ημέρα αυτοτραυματίστηκε, τραυμάτισε και τα μουλάρια του και έσπευσε αιμόφυρτος στην Αγορά, διαδίδοντας μαζί με τους πολιτικούς φίλους του ότι δήθεν κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοί του («τρομοκράτες»), τους οποίους δεν κατονόμαζε, επιχείρησαν να τον σκοτώσουν, τραυματίζοντας αυτόν και τα μουλάρια του.

Ενας πολιτικός φίλος του προσφέρθηκε τότε και υπέβαλε πρόταση προς την Εκκλησία του Δήμου, προκειμένου να χορηγηθεί στον Πεισίστρατο άδεια, για να έχει προσωπική φρουρά, επειδή δήθεν κινδύνευε από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αριστίων ονομαζόταν αυτός ο φίλος του Πεισιστράτου.

Ο Σόλων, μόλις έμαθε όλα αυτά, κατέβηκε στην Αγορά και επειδή ήταν πλέον γέρος (περίπου 80 ετών) και δεν μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά παρά μόνο με τα λόγια, προσπάθησε να πείσει τους συμπολίτες του να μη δεχτούν το Ψήφισμα του Αριστίωνος. Γιατί, αν δεχτούν να περιφέρεται ο Πεισίστρατος με τους ροπαλοφόρους του, τότε κινδυνεύουν οι Πολίτες και η Δημοκρατία από τα σχέδια του Πεισιστράτου, που προπαρασκευάζει Τυραννία! Στη συνέχεια πήγε στην Εκκλησία του Δήμου και προσπάθησε να αποτρέψει την έγκριση του Ψηφίσματος του Αριστίωνος. Απευθύνθηκε δε με σκληρά λόγια κατά των συμπολιτών του, κατηγορώντας τους ότι συμπεριφέρονται σαν πονηρές αλεπούδες, γιατί ενώ βλέπουν ότι ο Πεισίστρατος οδεύει προς την Τυραννία και προς την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο καθένας κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον! Διαισθανόμενος μάλιστα τον κίνδυνο να γίνει αποδεκτό από την Εκκλησία του Δήμου το Ψήφισμα του Αριστίωνος, απηύθυνε βαριά και εντόνως απαξιωτική κατηγορία κατά των συμπολιτών του, ότι τελικώς όλοι τους είναι ανόητοι («σύμπασιν δ' υμίν χαύνος ένεστιν ο νόος», Αριστοτέλους «Αθηναίων Πολιτεία», 14) και αποχώρησε για την οικία του. Εκεί, πήρε τα όπλα του, τα κρέμασε έξω από την πόρτα και κάλεσε όλους τους πολίτες να πράξουν κι αυτοί το ίδιο. Μ' αυτή την πράξη του ήθελε να πει στους συμπολίτες του ότι πρέπει να έχουν έτοιμα τα όπλα τους, για να τα χρησιμοποιήσουν, επειδή ο Πεισίστρατος προπαρασκευάζεται για εγκαθίδρυση Τυραννίας! Αλλά ο Σόλων δεν εισακούστηκε και το Ψήφισμα του Αριστίωνος ενεκρίθη από την Εκκλησία του Δήμου.

Ο Πεισίστρατος, λοιπόν, έλαβε την άδεια να φέρει μονίμως μαζί του τους Κορυνηφόρους, δηλαδή ροπαλοφόρους οπλίτες, που έφεραν μαζί τους ένα μακρύ ρόπαλο, την κορύνη, με το οποίο έδερναν και κακοποιούσαν βάναυσα όποιον θεωρούσαν ότι ήτο αντίθετος με τον αρχηγό τους!

Λίγο αργότερα, επί Αρχοντος Κωμέου ο Πεισίστρατος, με τη βοήθεια αυτών των Κορυνηφόρων κατέλαβε την Ακρόπολη και εγκαθίδρυσε Τυραννίδα στην Αθήνα, συντρίβοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Η περίοδος της μακράς Τυραννίας άρχιζε ήδη στην πόλη της Αθήνας. Οι όποιες δημοκρατικές ελευθερίες πήγαν περίπατο για πάνω από τριάντα χρόνια. Ητο το έτος 560 π.Χ.!

Σήμερα στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων», το γνωστό στον ελληνικό λαό και ως «Τρομονόμος», κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή για ψήφιση. Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση και απειλεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Παρά τις συνεχιζόμενες σφοδρές αντιδράσεις επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και ανθρώπων του πνεύματος, του πολιτισμού και της εργασίας, το πλέον αντιδραστικό «νομοθέτημα» των τελευταίων δεκαετιών προωθείται προς ψήφιση - κατ' απαίτηση των Αμερικανών, της «νέας τάξης πραγμάτων» και των πιο αντιδραστικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ποινικοποίηση με εξοντωτικές ποινές ακόμη και της σκέψης ή των «προθέσεων» ομάδος τριών και άνω ατόμων (κάτι μας θυμίζει αυτό), «προθέσεις» που θα «βεβαιώνονται» από ανώνυμες καταθέσεις (!!!) ή από προβοκάτορες, που θα παρεισφρύουν κατ' εντολήν και με νομική κάλυψη στις θεωρούμενες από τις αρχές σαν «εγκληματικές» οργανώσεις, η δυνατότητα απαλλαγής από ποινές σε όσους εγκληματίες συνεργάζονται με τις αρχές για την εξάρθρωση «εγκληματικών» οργανώσεων, η επέκταση της άρσης του απόρρητου των επικοινωνιών και της καταγραφής της ιδιωτικής ζωής, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος του γενετικού υλικού (DNA), συνθέτουν εν ολίγοις το όλο αντιδημοκρατικό και βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο, υπό το οποίο θα υποχρεωθεί να ζήσει η ελληνική κοινωνία, αν αυτό το «τρομονομοθέτημα» εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Εδώ ο καθένας πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να συστρατευτεί με όλες τις δυνάμεις του τόπου, που αυτές τις μέρες δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αποσυρθεί αυτό το αμερικανικής έμπνευσης κατασκεύασμα που μας γυρίζει πίσω δεκαετίες, στην εποχή της χούντας, ή ακόμη πιο πίσω στην εποχή του κατάπτυστου «ιδιώνυμου» του Βενιζέλου!!

Οι αγώνες των λαών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική τρομοκρατία και υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας, δεν μπορούν να ανακοπούν με τέτοια «τρομονομοθετήματα», όσο και αν κοπιάζουν οι σύγχρονοι Αριστίωνες και οι επίδοξοι ευρωΝΑΤΟικοί Πεισιστράτηδες! Ο λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα σχέδιά τους.


Αγγελος ΛΙΒΑΘΗΝΟΣ
Καθηγητής Μαθηματικών -Λυκειάρχης, π. Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ