Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Νέα ώθηση στο αντεργατικό «πακέτο»

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) ανακοίνωσαν χτες ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ (14/15 Ιούνη) το «πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών», που αφορά ιδιωτικοποιήσεις και αντεργατικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, θα πρέπει να λάβει «νέα ώθηση» ως αντιστάθμισμα στην «οικονομική κάμψη» που παρατηρείται στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, «η δυναμική υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών που είχε δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας (Μάρτης 2000) φάνηκε να χάνεται μέχρι τη Στοκχόλμη (Μάρτης 2001) και στη Νίκαια (Δεκέμβρης 2000) εκδηλώθηκε απροθυμία, για παράδειγμα, στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Στο Γκέτεμποργκ απαιτείται μια νέα ώθηση στο σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών». Το άλλοθι του Γ. Παπαντωνίου και των ομολόγων του είναι, βέβαια, η οικονομική δυσκαμψία.

Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ μεταξύ των δώδεκα υπουργών Οικονομίας της ΟΝΕ, διαπιστώθηκαν «ενδείξεις για οικονομική κάμψη στη ζώνη Ευρώ, παρόλο που η Κομισιόν δεν αλλάζει τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις το 2001-2002» (Γ. Παπαντωνίου). Επιπλέον το ΕΚΟΦΙΝ επανέλαβε και πάλι τις ομόφωνες εκτιμήσεις για το «δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον», που έχει δημιουργηθεί από την ανατίμηση του πετρελαίου και την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «πρόκειται για καταστάσεις που δε θα αναστραφούν γρήγορα και, οπωσδήποτε, το κλίμα που δημιουργείται δε θα είναι τόσο ευνοϊκό, όσο την περασμένη δεκαετία». Το βάρος της «αναδιάρθρωσης» καλούνται να σηκώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, αυτοί που την περασμένη δεκαετία κατάντησαν φτωχότεροι ή άνεργοι, στο όνομα των (...) τότε δήθεν «δυσχερειών», που, απ' ό,τι αποδεικνύεται, είναι διά βίου πολιτική του κεφαλαίου κατά της μισθωτής εργασίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γ. Παπαντωνίου παραβλέπει όλα τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, που καταδείχνουν ότι η Ελλάδα, όχι μόνο είναι το πιο φτωχό κράτος - μέλος της ΕΕ, αλλά κάθε μέρα μαραζώνει όλο και πιο πολύ, και επιχαίρει για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, που φέτος «θα ξεπεράσουν το 4,5%», λες και η «ευημερία των αριθμών» μπορεί να γεμίσει τις άδειες τσέπες των εργαζομένων.

Κατά τα άλλα, το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ομόφωνα, μετά τις σχετικές μονομερείς αποφάσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων κρατών - μελών, ότι τον επόμενο χρόνο που το Ευρώ θα αντικαταστήσει οριστικά και αμετάκλητα τα δώδεκα «εθνικά» νομίσματα της «ζώνης Ευρώ», η μετατροπή της ισοτιμίας «θα στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω», όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, για την αποφυγή, δήθεν, «κερδοσκοπίας». Πρόκειται για ζήτημα που οι εργαζόμενοι θα το αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση, αφού η αντικατάσταση, π.χ., της δραχμής από το Ευρώ αφορά το σύνολο των αποδοχών τους και τους θίγει άμεσα, ως μισθωτούς και ως «καταναλωτές».

Αντίθετα, στο ΕΚΟΦΙΝ δεν υπήρξε ούτε χτες κάποια συμφωνία, όσον αφορά τη λεγόμενη «φορολογική εναρμόνιση», όπου αντιδρά η Βρετανία και, βέβαια, θεωρήθηκε ένα ακόμη προεκλογικό «δώρο» στους Εργατικούς του Τ. Μπλερ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «ολόκληρο το φορολογικό πακέτο θα έχει συμφωνηθεί ως το τέλος του 2002». Η χτεσινή άκαρπη συζήτηση αφορούσε την άρση του απορρήτου των καταθέσεων σε «τρίτες χώρες», τις λεγόμενες «φορολογικούς παραδείσους», όπου η Βρετανία αμφισβητεί το δικαίωμα στην Κομισιόν να εκπροσωπεί «το σύνολο της ΕΕ» σχετικά μ' αυτού του είδους τις φορολογικές καταθέσεις.

Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε χτες και το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, «η Κομισιόν παρουσίασε τη νέα πρόταση σχετικά με τη διαφήμιση και τη χορηγία των προϊόντων καπνού. Η νέα οδηγία προτείνει την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού στον έντυπο Τύπο, στο Διαδίκτυο και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς επίσης την απαγόρευση της χορηγίας εκδηλώσεων με διασυνοριακή διάσταση από εταιρίες που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού». Πρόκειται για ζήτημα που απειλεί με εξαφάνιση χιλιάδες Ελληνες καπνοπαραγωγούς, αφού η Κομισιόν, με άλλοθι την «προστασία της υγείας», προτείνει το τέλος των επιδοτήσεων στα κοινοτικά καπνά, όχι, όμως, και το τέλος της εμπορίας προϊόντων καπνού στην ΕΕ. Τα αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα μεσογειακά, είναι από τα πρώτα (...) θύματα, σ' αυτό που οι Βρυξέλλες και οι κυβερνώντες αποκαλούν «δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» για το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ