Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα Προπύλαια χτυπά απόψε ο σφυγμός της δημοκρατικής Ελλάδας
  • Στις 7 το απόγευμα το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο»
  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Φορέων και Προσωπικοτήτων ενάντια στον νέο «τρομονόμο»

«Ο "τρομονόμος", από νομική άποψη, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους νόμους. Αποτελεί την πιο σκληρή έκφραση της εξουσίας. Στην ουσία, με αυτόν το Ποινικό Δίκαιο γίνεται έκτακτη νομοθεσία». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το τρομοκρατικό κυβερνητικό νομοθέτημα, που, κατεπειγόντως, έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Προσωπικοτήτων ενάντια στο νέο «τρομονόμο». Η τελευταία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Στη συνέντευξη κλήθηκαν τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που θα αναλάβουν, αν τυχόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνει, τελικά, νόμος του κράτους. Η Επιτροπή Αγώνα κάλεσε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές του προτιμήσεις, να συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στις 7 το απόγευμα και να διατρανώσει τη θέλησή του να μην υποκύψει στις αμερικανόπνευστες εντολές περιορισμού στοιχειωδών δημοκρατικών εγγυήσεων, που έχουν κατακτηθεί με μακρόχρονους αγώνες.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα κάλεσε τους βουλευτές, τους δημάρχους και όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν, να συμπορευτούν μαζί της σήμερα στον ιερό και συμβολικό για τους δημοκρατικούς αγώνες χώρο του Πανεπιστημίου.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Χ. Παπαμάργαρης είπε ότι πάνω από 500 εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής έχουν υπογράψει την έκκλησή της κατά του νέου «τρομονόμου». Παράλληλα, δεκάδες Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, επιστημονικοί σύλλογοι και συνδικάτα έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Γ. Α. Μαγκάκης υπογράμμισε ότι κύριο μέλημα όσων καταρτίζουν νόμους πρέπει να αποτελεί ο τρόπος εξασφάλισης του πολίτη απέναντι στις καταχρήσεις της εξουσίας. Ο «τρομονόμος» προβλέπει έκτακτες δικαιοδοσίες των διωκτικών αρχών που καλύπτουν το 80% των αδικημάτων που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Ετσι, δεν εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου στον πολίτη.

Εχει επισημανθεί ότι οι ΗΠΑ και μια σειρά κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» ως όχημα εξυπηρέτησης άλλων σκοπών για να επιβάλουν τη «νέα τάξη πραγμάτων», να νομιμοποιούν τις επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος κυβερνήσεων και λαών, κινημάτων, κάθε ανθρώπου που αντιστέκεται, αντιπαλεύει, αμφισβητεί τη «νέα τάξη», την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ο «τρομονόμος».

Ο τελευταίος εισάγει την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης. Μια έννοια αόριστη, της οποίας δεν προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά της. Δημιουργείται ο κίνδυνος να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να διωχθούν άνθρωποι για τις πολιτικές τους δραστηριότητες ή απλώς για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος, που θα θεωρηθούν από τις αρχές εγκληματικές.

Ο δικηγόρος Τάκης Παππάς επισήμανε την απουσία των ΜΜΕ από τη χτεσινή συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εντάσσεται στη λογική της προσπάθειας των ιδιοκτητών τους, να εξαφανίσουν την έννοια του πολιτικού γεγονότος. Ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια να εξαρθρωθεί ένα νομικό σύστημα 2,5 αιώνων, για να εξασφαλιστεί η κυριαρχία της ολιγαρχίας και να καταστούν οι πολίτες πιο εύκολοι υπήκοοι. Είπε, δε, ότι με την «τρομοκρατία» οι κατεστημένες δυνάμεις προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το καθεστώς διά της αποσταθεροποιήσεως. Η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά τόνισε ότι η χώρα οδηγείται σε έναν σκοτεινό πολιτικό μεσαίωνα. Ο αμερικανόπνευστος «τρομονόμος», στην ουσία, μας θεωρεί όλους ύποπτους.

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο συνδικαλιστής Γ. Σταυρόπουλος, ο ηθοποιός Β. Κολοβός, ο ποιητής Γ. Κακουλίδης, ο Δ. Σουλιώτης, ο Γ. Νάκης, ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής και ο Γ. Σούφης, δικηγόρος και καθηγητής Ποινικού Δικαίου των Σχολών Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ