Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικές χειροπέδες στο λαϊκό κίνημα με την καθοδήγηση των ΗΠΑ

Ο «τρομονόμος» αποτελεί τη ναυαρχίδα μιας σειράς κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης, κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Με την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ, η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου», που απειλεί ευθέως τα δημοκρατικά δικαιώματα και καθιστά εν δυνάμει ύποπτο οποιονδήποτε αγωνίζεται ή δεν είναι αρεστός στους εκάστοτε κρατούντες.

Υπάρχει ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή για την ψήφιση του «τρομονόμου», τόνισε, στην ομιλία της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος αυτός δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά αποτελεί τη ναυαρχίδα σε μια σειρά κατασταλτικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. Με στόχο, είπε, να τεθεί ο λαός στη γωνία, έχουν ήδη χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα οι μαθητικές κινητοποιήσεις και έχει μεταβληθεί όλη η χώρα σε ένα απέραντο «αγροτοδικείο» κατά των αγροτών που αγωνίζονται.

Με τις διατάξεις του «τρομονόμου», τόνισε, κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας, αφού χαρακτηρίζονται οιωνεί ύποπτοι όλοι οι πολίτες και εμπίπτει σε αυτόν ακόμα και όποιος διεκδικήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι με τον «τρομονόμο» διαφωνούν το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμα και μέλη της επιτροπής που προετοίμασε το νόμο. Ολοι αυτοί, αναρωτήθηκε, είναι λάτρεις των τρομοκρατών;

Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι ενώ ο νόμος επιφυλάσσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εταιρίες που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα, για τον πολίτη δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο πολίτης, είπε, δε δικαιούται τίποτα, ούτε ως ένορκος στις σχετικές δίκες δεν μπορεί να γίνει, λες και φταίνε οι ένορκοι που δε συνελήφθη μέχρι σήμερα κανένας τρομοκράτης. Το μόνο δικαίωμα που έχει ο πολίτης, τόνισε, είναι να προσάγεται ως κατηγορούμενος για τρομοκρατία, επειδή, για παράδειγμα, έσπρωξε κάποιον σε μία διαδήλωση. Θα φθάσουμε, είπε, στο σημείο εάν ένας προβοκάτορας σε μία φοιτητική διαδήλωση σπρώξει έναν αστυνομικό να παραπέμπονται όλοι οι διαδηλωτές με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας.

Σχετικά με το DNA, είπε ότι αυτό θα περιφέρεται σε ξένες υπηρεσίες στο Στρασβούργο, αφού κανένας δε θα γνωρίζει εάν το δείγμα που πάρθηκε καταστράφηκε.

Ολα αυτά τα μέτρα έρχονται, είπε, για να προλάβουν την αντίδραση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να τρομοκρατήσουν τον πολίτη, προκειμένου αυτός, αντί να αγωνίζεται, να κάθεται στο σπίτι του. Η τρομοκράτηση είναι φανερή, αφού κανένας πολίτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία ανώνυμη καταγγελία ή κατάθεση.

Η εισηγήτρια κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συναισθανθούν την κατάσταση, αφού αρκετοί από αυτούς έχουν υποστεί διώξεις ή συκοφαντίες και μετά τον «τρομονόμο» θα μπορεί η κάθε ξένη μυστική υπηρεσία ή κυβέρνηση να αποσταθεροποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας και όποιον δεν τους είναι αρεστός. «Καταψηφίστε το για να μην ντρέπεστε», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτουργός το ΠΑΣΟΚ και άμεσος συνεργός η ΝΔ

Εγκλημα οργανωμένο κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε τον «τρομονόμο» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου. Πρόκειται, είπε χαρακτηριστικά, για έγκλημα οργανωμένο με ηθικό αυτουργό τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση τόνισε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο αυτουργός του εγκλήματος και η ΝΔ ο άμεσος συνεργός. Ο «τρομονόμος», είπε, είναι το όχημα για να εναρμονιστεί και η χώρα μας με τη «νέα τάξη πραγμάτων» ενάντια στον «εχθρό λαό». Ο «τρομονόμος», επισήμανε, δε στρέφεται μόνο κατά των απελευθερωτικών κινημάτων, αλλά και κατά των λαών στο εσωτερικό κάθε χώρας, με σκοπό να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις στην αντιλαϊκή επέλαση των διάφορων κυβερνήσεων. Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την ψήφιση διατάξεων που στρέφονται ενάντια στον λαό και τα δικαιώματά του.

Η ΝΔ στηρίζει την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χ. Μαρκογιαννάκης, δίνοντας με τη χαρακτηριστική αυτή έκφραση το στίγμα της πλήρους σύμπραξης κυβέρνησης και ΝΔ. Το κόμμα μας, είπε, αναδεικνύει για άλλη μία φορά τη συνέπειά του και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι σε ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ είχε πολεμήσει «λυσσωδώς» τα σχετικά νομοσχέδια, χρησιμοποιώντας «βαρύτατους και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς». Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι το νομοσχέδιο το φέρνει η κυβέρνηση, «υπακούοντας» σε πιέσεις εξωτερικών παραγόντων και εξέφρασε το φόβο ότι όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην αντιπολίτευση «θα ζητάει την κατάργηση του νόμου που θα έχει ψηφιστεί επί δικής του κυβέρνησης, ως αντιδημοκρατικού».

Τη θέση του ΣΥΝ να αποχωρήσει από τη συζήτηση ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, καταγγέλλοντας ότι ο ελληνικός λαός θα καταβάλει τίμημα από την τυχόν ψήφιση του «τρομονόμου», αφού αυτός κινείται στο πλαίσιο μίας επικίνδυνης λογικής. Ο εισηγητής είπε ότι ο νόμος είναι προσπάθεια προσαρμογής στα κελεύσματα των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην προσβολή του δικαιικού συστήματος, αναφορικά με τις ατομικές ελευθερίες και τις δικονομικές εγγυήσεις για δίκαιη δίκη. Η θέση του ΣΥΝ για αποχώρηση προκάλεσε την αντίδραση της Μ. Δαμανάκη, η οποία, με δήλωσή της, αναφέρει ότι το κόμμα έπρεπε να μείνει στη συνεδρίαση και να καταψηφίσει, γιατί η αποχώρηση, εάν παγιωθεί ως τακτική, δε βοηθά την προβολή των θέσεων του ΣΥΝ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στην ομιλία του, προσπάθησε να δικαιολογήσει το νομοθετικό τερατούργημα, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην αναχαίτιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας και περιέχει όλες τις εγγυήσεις απέναντι στα δικαιώματα των πολιτών. Το επιχείρημα δε που επιστράτευσε για να αντικρούσει τις επικρίσεις ήταν ότι σήμερα στη χώρα υπάρχει δημοκρατικό καθεστώς και όχι αυταρχικό κράτος που θα στρέφεται κατά των πολιτών. Βέβαια, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να έχουμε απεριόριστες ελευθερίες» και προσπάθησε να υποβαθμίσει την αντίδραση των φορέων, λέγοντας ότι δεν αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά απλώς ακούγονται μερικοί γιατί είναι ομιλητικότεροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ