Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ψεύδεται ο κ.Τσοχατζόπουλος ξανά;

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής έστειλε στην εφημερίδα μας - και δημοσιεύουμε - την παρακάτω επιστολή.

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα ΝΕΑ ότι ο υπουργός Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Π. Κοσσιώνη, εδήλωσεν ότι "δεν έχουμε ούτε προς χρήση ούτε και αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα" και ότι "δεν υπάρχει στην Ελλάδα βάση του ΝΑΤΟ ή συμμάχου χώρας που να μην υπερισχύει το εθνικό μας δίκαιο".

Υπενθυμίζουμε ότι η Εταιρεία μας έφερε το 1997 για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μετά από το Διεθνές Συνέδριο της τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης 1985 IPPNW της οποίας αποτελούμε τον ελληνικό κλάδο) χάρτες του ΝΑΤΟ στους οποίους αποδεικνύονταν ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Τουρκία "φιλοξενούν" ΝΑΤΟικά πυρηνικά. Με βάση αυτά τα στοιχεία μας έγινε η υπ. αρ. 3267 Αναφορά στη Βουλή από τους κ.κ. Κόρακα και Κολοζώφ και πήραμε 11-3-97 απάντηση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος "διπλωματικά" αποδεχόταν την ύπαρξη πυρηνικών, γράφοντας επί λέξει "Βάσει του εγκεκριμένου από τους Υπουργούς Αμυνας δόγματος αμυντικής πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν υφίσταται συμβατική εξαίρεση για την ανάπτυξη των πυρηνικών μέσων στο έδαφος οιουδήποτε κράτους μέλους".

Ομως και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος σε Αναφορά 4062/14-5-99 των κ.κ. Δραγασάκη ΣΥΝ, Αράπη ΔΗΚΚΙ, Κόρακα και Παναγιώτου ΚΚΕ, που βασιζόταν σε έγγραφό μας, απαντούσε στις 28-5-99, δηλαδή 12 μέρες πριν τη λήξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Στο ερώτημα:

"Για τις 10-15 ξεχασμένες πυρηνικές κεφαλές, των ΗΠΑ στον Αραξο. Μετά την απόσυρση των αντίστοιχων πυραύλων από τη Ρωσία πότε πρόκειται ν' αποσυρθούν από τη χώρα μας", η απάντηση του κ. Τσοχατζόπουλου είναι:

"Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε περιοχές αμέσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, σας γνωρίζουμε ότι από το τέλος της δεκαετίας του '80 το ΝΑΤΟ έχει προβεί σε δραστικές μειώσεις της παρουσίας των πυρηνικών κεφαλών στην Ευρώπη. Αλλωστε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από το ΝΑΤΟ υπόκειται στην ομόφωνη έγκριση από τα έθνη".

Αν και η πρώτη του απάντηση δε μας παρηγορούσε, ειδικά όταν συνεχίζονταν με ομόφωνη απόφαση οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, τώρα δικαίως αναρωτιόμαστε τι άλλαξε και πότε λέει την αλήθεια ο κος υπουργός, τότε ή σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ίδιο έγγραφο ο ίδιος απαντούσε στην ερώτησή μας για τα ραδιενεργά όπλα.

"Αφού η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ μήπως μπορούμε να μάθουμε πόσες ραδιενεργές βόμβες DU έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Με δεδομένο το πρόβλημα υγείας των 100.000 Αμερικανών βετεράνων από τον πόλεμο του Κόλπου, πόσες ραδιενεργές βόμβες DU έχει αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση και αν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει εκθέτοντας σε κίνδυνο Ελληνες στρατιώτες".

"Σχετικά με τη ρίψη ραδιενεργών βομβών κατά τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ρίψη τέτοιων βομβών. Συναφώς σας γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δε διαθέτουν ούτε υπάρχει σχεδιασμός να προμηθευτούν τέτοια όπλα".

Χρειάστηκαν οι νεκροί από λευχαιμία στρατιώτες για ν' αποδειχθεί ότι πριν από πολλά χρόνια όλα τα σώματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν και χρησιμοποιούσαν αυτά τα όπλα και φυσικά ή θα πρέπει να δεχτούμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν ήξερε - άρα ήταν ανίκανη να διαχειρίζεται αυτό το νευραλγικό τομέα - ή συστηματικά έλεγε ψέματα.

Καλούμε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να πάψει τη διγλωσσία και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν οι πυρηνικές κεφαλές που το ίδιο το ΝΑΤΟ διαφημίζει ότι υπάρχουν στη χώρα μας, απομακρύνθηκαν, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και πώς "βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων" που ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας συνυπέγραψε στο ΝΑΤΟ θα μπορέσουμε ν' αρνηθούμε νέες τέτοιου είδους φιλοξενίες.

Με τιμή

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Η γεν. γραμματέας

Αρετή Βαγενά».

Εμείς, απλώς, προσυπογράφουμε την παραπάνω επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ