Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ματαίωσαν την ανακήρυξη του Χριστόδουλου σε επίτιμο διδάκτορα
  • Αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς
  • Ανακοίνωση της ΠΚΣ Ιατρικής Σχολής

Μετά τις ποικίλες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας ματαιώθηκε τελικά η τελετή ανακήρυξης σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, που επρόκειτο να γίνει χτες το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΑΠΘ. Φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του αρχιεπισκόπου, ζήτησαν να τους επιτραπεί να παραστούν στην εκδήλωση και να ξεδιπλώσουν το πανό τους, όπως και να διαβάσουν στην αίθουσα όπου θα γινόταν η τελετή ένα κείμενο που εξηγούσαν τους λόγους της αντίθεσής τους στην πρωτοβουλία του ιατρικού τμήματος. Γύρω στις 8 το βράδυ οι φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα, όπου είχαν πάρει θέση οι συγκλητικοί και οι επίσημοι, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εδώ ο σκοταδισμός δε θα περάσει». Τελικά, ο κοσμήτορας της Ιατρικής ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται.

Κατά της αναγόρευσης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σε επίτιμο διδάκτορα του ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ είχε ταχθεί νωρίτερα ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ. Σε ανακοίνωση τού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κάθε τμήμα μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις που το αφορούν εφόσον είναι σύμφωνες με τις προϋποθέσεις του νόμου και την ακαδημαϊκή δεοντολογία και ότι μέσα σ' αυτά τα πλαίσια τις επικυρώνει η Σύγκλητος.

«Ενα τμήμα προτείνει και αναγορεύει επίτιμους διδάκτορες είτε όσους έχουν προσφέρει ύψιστο έργο στο έθνος, είτε όσους έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αντίστοιχης επιστήμης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε συντρέχει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και έτσι μας δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας παρόμοιας απόφασης, για την οποία εκφράζουμε την αντίθεσή μας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Ιατρικής Σχολής

Στο μεταξύ, η ΠΚΣ Ιατρικής Σχολής σε σχετική ανακοίνωση που διένεμε από το πρωί χτες στους φοιτητές, τόνιζε:

«Η ΠΚΣ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του Χριστόδουλου σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής από το Ιατρικό Τμήμα εκτίμησε την παραπάνω ενέργεια ως προκλητική και άσχετη με το ρόλο και το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ως επιστημονικού ιδρύματος που έχει σα σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθένα από μας, θεωρεί προκλητική την ενέργεια του Τμήματος και του νεοεκλεγέντος Προέδρου να αναδείξουν ως πρωτεύον την ανακήρυξη του Χριστόδουλου σε διδάκτορα, τη στιγμή που μια σειρά από δικαιώματα του λαού, της νεολαίας, των φοιτητών που έχουν κατακτηθεί με αίμα, όπως η ασφάλιση, η υγεία, ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου, τα δημοκρατικά δικαιώματα, ποδοπατιούνται απ' τον οδοστρωτήρα των κυβέρνησης - ΕΕ - ολιγαρχίας.

Ξέρουμε ότι ο κύριος Χριστόδουλος μαζί με τους πολιτικούς ταγούς και κλακαδόρους των πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) ευλόγησε με την "αγιαστούρα" πέρσι στα εγκαίνια του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου τα υπερκέρδη του Αποστολόπουλου, ευλογώντας τη διάλυση της δωρεάν δημόσιας Υγείας».

Και η ανακοίνωση της ΠΚΣ καταλήγει: «Η απάντηση στην παραπάνω προκλητική ενέργεια βρίσκεται στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Βρίσκεται στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, στη συστράτευσή του με το λαϊκό κίνημα που θα βάζει φραγμό στις πολιτικές των μονοπωλίων και τους πολιτικούς εκφραστές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ