Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βιομήχανοι... «τρέμουν» τους Σημίτη - Λαλιώτη!

Τώρα που η συζήτηση εστράφη στα μαγαζιά του ΣΕΒ, τώρα που ο κ. Λαλιώτης αποφάσισε να φάει «βραστούς τους αστούς» (!) και να ξεκληρίσει από προσώπου Γης την μπουρζουαζία, τώρα που ο κ. Σημίτης αποφάσισε να καταγγείλει τη «συμπαράταξη» των βιομηχάνων εναντίον του (!), τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή - και έχει πολύ ενδιαφέρον πράγματι - να δούμε τους λόγους για τους οποίους οι βιομήχανοι... απεχθάνονται το ΠΑΣΟΚ και... βυσσοδομούν κατά της «σοσιαλιστικής» πολιτικής του.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

***

Το 1991 που στην κυβέρνηση ήτο η επάρατος Δεξιά και το «μαγαζί» των καπιταλιστών η ΝΔ, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων ήταν 150,8 δισ. δραχμές. Αυτά την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μήπως ξέρετε πόσα ήταν τα κέρδη των βιομηχάνων την αντίστοιχη πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το 1994; Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, την πρώτη χρονιά δηλαδή που ανακατέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας το κόμμα του λαού που λέγεται ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη των βιομηχάνων ανήλθαν στα 274 δισ. δραχμές.

Επειδή δε ο κ. Λαλιώτης είναι κάτω του μετρίου στα μαθηματικά, θα τους κάνουμε εμείς τους λογαριασμούς. Τι προκύπτει από τους λογαριασμούς; Οτι από την πρώτη κιόλας χρονιά που ο κ. Λαλιώτης κατέλαβε το θώκο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ οι βιομήχανοι αύξησαν τα κέρδη τους - κρατηθείτε - κατά 81,7% (!!), έναντι του 1991 που στην κυβέρνηση ήταν το άλλο «μαγαζί» του ΣΕΒ, η ΝΔ...

***

Επειδή έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το μέγεθος των... δεινών που υπέστησαν οι βιομήχανοι επί των ημερών του ...σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ας δούμε εκτενέστερα τι έχει να πει η γλώσσα των αριθμών.

Την τριετία που ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, τα κέρδη των βιομηχάνων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 150,8 δισ. το 1991
  • 164,3 δισ. το 1992
  • 161,7 δισ. το 1993.

Σωρευτικά, δηλαδή, τα έτη που στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, οι βιομήχανοι προσπορίστηκαν κέρδη της τάξης των 476,8 δισ. δραχμών.

Προσέξτε τώρα πώς διακυμάνθηκαν τα κέρδη των βιομηχάνων επί... σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ:

  • 247,3 δισ. το 1994
  • 354,4 δισ. το 1995
  • 393 δισ. το 1996
  • 402,3 δισ. το 1997
  • 527,5 δισ. το 1998
  • 747 δισ. το 1999...

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι σωρευτικά, επί ΠΑΣΟΚ, οι βιομήχανοι είδαν να εισρέουν στα σεντούκια τους κέρδη ύψους 2,671 τρισεκατομμυρίων δραχμών! Με άλλα λόγια, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη των βιομηχάνων ήταν αυξημένα κατά... 460,3% (!!!) έναντι της περιόδου της διακυβέρνησης της ΝΔ...

***

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Οπως είπαμε, το 1997 τα κέρδη των βιομηχάνων εκτινάχτηκαν στα 400 δισ. δραχμές περίπου. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οτι σε ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία της χώρας, τα υπερκέρδη των βιομηχάνων άγγιξαν σχεδόν το σύνολο της κερδοφορίας που είχαν σημειώσει καθ' όλη την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ! Με απλά λόγια ο ένας χρόνος Σημίτη ήταν αρκετός για να κερδίσουν οι βιομήχανοι όσα κέρδισαν μέσα σε τρία χρόνια ΝΔ!!!

Στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό (και γιατί συνεχίζει να συμβαίνει αφού ως γνωστόν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έπαψε να είναι... αντιμονοπωλιακή και... φιλολαϊκή και επειδή ουδέποτε έκτοτε έπαψε ο κ. Λαλιώτης και οι συν αυτώ να κρατούν στα χέρια τους την κουτάλα της κυβερνητικής εξουσίας), η απάντηση δίδεται από κάποιους που... ξέρουν. Μεταξύ αυτών που «ξέρουν» είναι και ο ΟΟΣΑ. Προσέξτε λοιπόν τι αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση που αφορά στην Ελλάδα και μάλιστα στην πρώτη παράγραφο της έκθεσης:

«Στα μέσα της δεκαετίας του '90, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία - λέει ο ΟΟΣΑ - η ελληνική στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη μετατοπίστηκε καταφανώς από την κρατικά διαχειριζόμενη ανάπτυξη στην εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς»!!!

Αυτή είναι η διαπίστωση του ΟΟΣΑ. Τι λέει στην ουσία ο ΟΟΣΑ; Οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη (με τη βοήθεια βέβαια του άλλου «μαγαζιού» του ΣΕΒ, της ΝΔ) είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο μετά τον πόλεμο, σε ό,τι αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής!

Κατόπιν αυτών γίνεται νομίζουμε αντιληπτό το γιατί... τρέμουν οι βιομήχανοι μπροστά στον κ. Λαλιώτη και τον κ. Σημίτη...

***

Αυτή είναι λοιπόν η γλώσσα των αριθμών. Δεν έχετε παρά να αντιπαραβάλετε τώρα τη γλώσσα των αριθμών με την ευφάνταστη προπαγάνδα του κ. Λαλιώτη, ο οποίος, κάθε φορά που αποφασίζει να θέσει σε λειτουργία το γλωσσοδέτη του, μπορεί η πολιτική να χάνει το νόημά της, αλλά βρίσκει απολύτως το νόημά της η πολιτική γελοιότητα. Πρόκειται για τη γελοιότητα μιας προπαγάνδας που αν μη τι άλλο πρέπει να τους... διασκεδάζει πολύ τους βιομηχάνους.

Ισως μάλιστα ο κ. Λαλιώτης ως «διασκεδαστής» των βιομηχάνων να έκανε καλύτερη καριέρα από την καριέρα που έχει κάνει ως υπουργός της εποχής του (γερμανικού) αεροδρομίου της πολυεθνικής «Χόχτιφ» και της άλλης καλής εταιρίας των δισεκατομμυρίων, της «Αττικό Μετρό».

***

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ακούσετε αυτό τον σοσιαλισταρά να το παίζει «πολιορκητής των Βερσαλλιών», την επόμενη φορά που ο ίλιγγος που προκαλεί στον κ. Σημίτη ο κίνδυνος να απολέσει την πρωτοφανή στήριξη και εύνοια της πλουτοκρατίας θα τον οδηγεί σε «αριστερές» ρητορείες, να θυμάστε:

Επί των ημερών του, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη, τα επίσημα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ αφού από εκεί προέρχονται τα στοιχεία που σας αναφέραμε) αυξήθηκαν κατά 2 τρισ. δραχμές και πλέον (!) από την εποχή που οι κ. κ. Λαλιώτης και Σημίτης ήταν αντιπολίτευση.

Αλλά, όταν έγιναν κυβέρνηση, οι βιομήχανοι «δεινοπάθησαν» και - όπως άλλωστε γνωρίζετε - ακόμα δεινοπαθούν...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ...βουκολικό «ροκ» του Λαλιώτη (2001-12-11 00:00:00.0)
ΓΙΑΤΙ 3.470 ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη (1999-07-09 00:00:00.0)
Το τέρας του πληθωρισμού και η τερατώδης πολιτική (1998-10-18 00:00:00.0)
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ (1998-08-02 00:00:00.0)
... και οι αποδόσεις (1998-03-05 00:00:00.0)
Αποδοτικότητα κεφαλαίου και λιτότητα μισθών (1998-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ