ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
Μακριά από Αιγαίο και Κύπρο ο «ευρωστρατός»

Το θέμα του «ευρωστρατού» ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την υπόθεση «Πίρι Ρέις» και την απειλή της Τουρκίας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στις διαμφισβητούμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Στο τέλος αυτής της ιστορίας έχουμε την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού» και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια εξέλιξη που, εκτός των άλλων, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας περί προστασίας των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

Από τη στιγμή που οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν τη συγκρότηση του «ευρωστρατού», ενός σώματος «ταχείας επέμβασης» 60.000-100.000 ανδρών, έγιναν γνωστοί και οι προβληματισμοί των ΗΠΑ. Κατ' επανάληψη στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον δήλωναν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να αντιταχθούν στη δημιουργία του «ευρωστρατού», αρκεί αυτός να λειτουργεί ως «υποκατάστημα» του ΝΑΤΟ. Ο λόγος είναι προφανής: Η υπαγωγή του «ευρωστρατού» στο ΝΑΤΟ θα δώσει στους Αμερικανούς τον πλήρη έλεγχο της ΚΕΠΠΑ.

Μέχρι σήμερα οι «δεκαπέντε» δεν έπαψαν να διαβεβαιώνουν τις ΗΠΑ ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ακολουθήσουν «αυτόνομη» στρατιωτική πολιτική, έναντι των Αμερικανών και πολύ περισσότερο εναντίον τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι από τους «δεκαπέντε» ως μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τη συμφωνία της Ουάσιγκτον για το «νέο δόγμα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με την οποία οι ΗΠΑ διατηρούν τον ηγεμονικό τους ρόλο στα θέματα ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη. Αλλη έμπρακτη απόδειξη της «νομιμοφροσύνης» των Ευρωπαίων «εταίρων» ήταν η απόφασή τους για την υποχρεωτική προσφυγή του «ευρωστρατού» στα ΝΑΤΟικά μέσα για την εκπλήρωση των αποστολών του. Ετσι, αν το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι Αμερικανοί) δε συμφωνεί με μια αποστολή του «ευρωστρατού» μπορεί να την ακυρώσει αφού δε θα διαθέσει το μηχανισμό και τα μέσα για την πραγματοποίησή της.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων «εταίρων», η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει με καχυποψία τη δημιουργία του «ευρωστρατού». Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε ευθέως τη ματαίωση του εγχειρήματος και την υπαγωγή της κοινής πολιτικής ασφάλειας αποκλειστικά στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Ομως, οι Αμερικανοί έχουν ένα ακόμη «χαρτί» για να πετύχουν το σκοπό τους, το «χαρτί» της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Αγκυρας διαμήνυσε στους «δεκαπέντε» ότι αν αποκλειστεί από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τον «ευρωστρατό» τότε, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα ασκήσει «βέτο» για την παραχώρηση του μηχανισμού και των μέσων του ΝΑΤΟ. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικής εμπλοκής οι «εταίροι» άρχισαν να αναζητούν μια συμβιβαστική λύση. Την πρωτοβουλία πήραν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη παρουσιάστηκε το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, το οποίο «περιλαμβάνει πολιτική διαβεβαίωση, ότι η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε θα επεμβαίνει στις πολιτικές διαφορές των συμμάχων του ΝΑΤΟ, μια αναφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές», όπως έγραψε η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μια βδομάδα πριν η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραφε ότι το Αιγαίο και η Κύπρος εξαιρέθηκαν από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού».

Η ανακοίνωση για την έξοδο του «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου «συνέπεσε» με τη σύνοδο της Βουδαπέστης και αποτελούσε υπενθύμιση της Αγκυρας στους Ευρωπαίους «εταίρους», αλλά και ειδικότερα στην ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε από τη Βουδαπέστη την εκτόνωση της «κρίσης» πρέπει να αποδοθεί στη διευθέτηση του προβλήματος που είχε ανακύψει με τον «ευρωστρατό». Η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ήταν αυτή που οδήγησε στην «εκτόνωση».

Ομως, μια τέτοια εξέλιξη κρύβει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον. Οχι γιατί ο «ευρωστρατός» θα μπορούσε να εγγυηθεί τα σύνορα και την ακεραιότητα της χώρας. Αυτός ο στρατός θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα ακόμη «εργαλείο» για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, ένα όργανο ιμπεριαλιστικής πολιτικής και ταξικής κυριαρχίας. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ότι οι «εταίροι» και πολύ περισσότερο οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την Τουρκία σε προνομιακό συνεταίρο τους και ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Οσο για την κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της βλέπει να μετατρέπεται ένα από τα «ατού» της πολιτικής της σε μπούμερανγκ κατά των συμφερόντων της χώρας.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτη

Ακόμη ένας δείκτης που δείχνει τα οικονομικά προβλήματα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η πορεία των λιανικών πωλήσεων. Ειδικότερα, στο δείκτη αυτό αποτυπώνεται η άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, αφού η κίνηση του λιανικού εμπορίου επηρεάζεται καθοριστικά από την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Ετσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο Μάρτη μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το Φλεβάρη. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη (-0,4%) στη «Ζώνη ευρώ», όπου συμμετέχει η χώρα μας.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα εμφανίζεται η μηνιαία μεταβολή του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο τελευταίο εξάμηνο. Οπως φαίνεται, η πτώση των πωλήσεων αφορά σε όλους τους επιμέρους τομείς. Στη «Ζώνη ευρώ» η μεγαλύτερη πτώση (-2%) εμφανίζεται στις πωλήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης και στη συνέχεια στις πωλήσεις των ειδών οικιακού εξοπλισμού (-1,4%).

Από τη μείωση των πωλήσεων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζεται και η παραγωγή, η οποία μειώνεται επίσης στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτη του 2001 μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το Φλεβάρη. Βεβαίως, δεν ισχύει το ίδιο και με τα κέρδη των βιομηχάνων, αφού τον ίδιο μήνα τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά 1,5%.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
«Ευρωσκεπτικισμός» και αποφασιστικότητα

Αν πιστέψουμε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι σημερινές εκλογές στη Βρετανία αφορούν κυρίως στο μέλλον των σχέσεων της «Γηραιάς Αλβιόνος» με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι αλήθεια ότι στην προεκλογική περίοδο, οι δύο βασικοί αντίπαλοι, το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό.

Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του ότι το μέλλον τους είναι άρρηκτα δεμένο με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επομένως απαιτείται η ενεργότερη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως και η ένταξη της στερλίνας στη «Ζώνη ευρώ». Από την άλλη, ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ουίλιαμ Χέιγκ επέμεινε στη διατήρηση των σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ στο σημερινό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία δε θα πρέπει να θυσιάσει τους ιδιαίτερους δεσμούς με τις ΗΠΑ στο βωμό του «ευρώ» και της «ομοσπονδιοποίησης».

Είναι σαφές ότι οι δύο συνεταίροι του βρετανικού δικομματισμού εκφράζουν συμφέροντα και θέσεις διαφορετικών μερίδων της βρετανικής αστικής τάξης. Της μερίδας που αναγνωρίζει ως μονόδρομο για τα συμφέροντά της τη συμμετοχή στην ΕΕ και την ΟΝΕ και της μερίδας που επιθυμεί να διατηρήσει τα «εθνικά» της προνόμια και απορρίπτει την προοπτική οικονομικής και νομισματικής, κυρίως, ενοποίησης. Ετσι, οι θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος δε θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως έκφραση της θέλησης των εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν ότι θα είναι τα μεγάλα θύματα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Οπως θύματα υπήρξαν και από την πολιτική των Συντηρητικών της Θάτσερ.

Ωστόσο, επιχειρείται και στην περίπτωση της Βρετανίας, όπως και σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να τεθούν οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις κατά της ΕΕ και των επιλογών της κάτω από μια κοινή ομπρέλα την οποία ονόμασαν «ευρωσκεπτικισμό». Ετσι στον «ευρωσκεπτικισμό» επιχειρούν να τσουβαλιάσουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα που αντιτίθενται στην πολιτική της ΕΕ με τους κεφαλαιοκράτες που για δικούς τους και τελείως διαφορετικούς λόγους δε θέλουν αυτή την ενοποίηση. Το ίδιο επιχειρούν και με τις πολιτικές δυνάμεις, τσουβαλιάζοντας τις θέσεις των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κατά των επιλογών της ΕΕ με αυτές αντιδραστικών και εθνικιστικών κομμάτων που θεωρούν ότι η «εθνική αναδίπλωση» δίνει καλύτερο έδαφος για τα συμφέροντα των πιο ακραίων, αντιδραστικών μερίδων του κεφαλαίου.

Για τους εργαζόμενους, όμως, δεν υπάρχει κανείς «σκεπτικισμός», η γνώση για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γνώση των ταξικών διαφορών που τους χωρίζουν από την τάξη των κεφαλαιοκρατών και από αυτή τη γνώση πηγάζει και η αποφασιστικότητά τους για αγώνα κατά των επιλογών και των πολιτικών της ΕΕ.


Δ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ