Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτη

Ακόμη ένας δείκτης που δείχνει τα οικονομικά προβλήματα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η πορεία των λιανικών πωλήσεων. Ειδικότερα, στο δείκτη αυτό αποτυπώνεται η άσχημη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, αφού η κίνηση του λιανικού εμπορίου επηρεάζεται καθοριστικά από την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Ετσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο Μάρτη μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το Φλεβάρη. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη (-0,4%) στη «Ζώνη ευρώ», όπου συμμετέχει η χώρα μας.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα εμφανίζεται η μηνιαία μεταβολή του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο τελευταίο εξάμηνο. Οπως φαίνεται, η πτώση των πωλήσεων αφορά σε όλους τους επιμέρους τομείς. Στη «Ζώνη ευρώ» η μεγαλύτερη πτώση (-2%) εμφανίζεται στις πωλήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης και στη συνέχεια στις πωλήσεις των ειδών οικιακού εξοπλισμού (-1,4%).

Από τη μείωση των πωλήσεων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζεται και η παραγωγή, η οποία μειώνεται επίσης στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτη του 2001 μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το Φλεβάρη. Βεβαίως, δεν ισχύει το ίδιο και με τα κέρδη των βιομηχάνων, αφού τον ίδιο μήνα τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά 1,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ