Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Με πάλη λαϊκή ο "τρομονόμος" θ' ανατραπεί»

Συγκλονιστική η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας μέχρι τη Βουλή

Μια πορεία πολύ μεγαλύτερη, ακόμα κι από αυτή που έγινε πρόσφατα - πάλι για τον «τρομονόμο», στην πλατεία Κάνιγγος - ήταν η χτεσινή. Χιλιάδες κόσμου, άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι από όλους τους χώρους, από τα εργοστάσια, αλλά και από τα πανεπιστήμια, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, απαιτώντας το ένα και μοναδικό: Να μην περάσει ο «τρομονόμος».

Στην κεφαλή της πορείας τα μαχητικά νιάτα των ΤΕΙ Αθήνας, τα παιδιά που όλο αυτό το διάστημα δίνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στην «ανωτατοποίηση» των σχολών τους. Στο πανό τους το σύνθημα «Με πάλη λαϊκή, ο "τρομονόμος" θα ανατραπεί». Τα συνθήματά τους οργισμένα, εξίσου δυναμικά και ανάλογα της παρουσίας τους. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Δεν είναι τρομοκράτης ο λαός, είναι η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός».

Ακριβώς πίσω τους, ένα ακόμα δυναμικό μπλοκ, αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ξεκάθαρες οι διαθέσεις τους, έτσι ακριβώς όπως και το σύνθημα στο πανό τους: «Οι "τρομονόμοι" δεν περνούν, με λαϊκούς αγώνες θα ανατραπούν». Ανάμεσά τους και μετανάστες εργάτες, άνθρωποι που τους αγγίζουν πολύ περισσότερο οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου «τρομονόμου». Ολοι μαζί, μια φωνή, μια γροθιά ενάντια στο νέο τερατούργημα της κυβέρνησης. «Οσους "τρομονόμους" και να φτιάξετε, του λαού την πάλη δε θα σπάσετε» και ««Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε αυτούς.

Ακολουθούσε το μπλόκο της ΠΕΜΕΝ και της ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ' τα συνδικάτα» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει». Στο ίδιο πνεύμα και το πανό του ΠΑΜΕ: «Κάτω τα χέρια απ' τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», ενώ το σύνθημα των εργαζομένων ήταν ένα και μοναδικό: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Εκεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, εκεί και οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια. Ανθρωποι που δεν μπορούν να δεχτούν φίμωτρα στα στόματά τους, αλυσίδες στα πόδια τους, επιπτώσεις για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. «Κάτω τα χέρια απ' τις ελευθερίες, τις διαδηλώσεις και τις πορείες», ήταν το δικό τους σύνθημα.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν οι πάντα παρούσες στους αγώνες γυναίκες της ΟΓΕ, οι μανάδες που θέλουν να παραδώσουν στα παιδιά τους έναν καλύτερο κόσμο, οι γυναίκες που απαιτούν και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν. «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, Τρομοκρατία», ήταν το σύνθημα που κρέμασαν με πλακάτ στα στήθη τους. Μαζί τους και οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, με τις φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών τους, που απαίτησαν να καταργηθούν τα «λευκά κελιά» στην πατρίδα τους, να καταργηθούν όλα τα κελιά σε όλον τον κόσμο...

Η πορεία από την οδό Πανεπιστημίου, πέρασε στην Πεσματζόγλου και μόνο όταν μπήκε στη Σταδίου φάνηκαν οι χιλιάδες του λαού. Ενας λαός που με τη χτεσινή του παρουσία απέδειξε πως η κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει έναν πολύ σοβαρό και αξιόλογο αντίπαλο. Φτάνοντας στη Βουλή τα συνθήματα δυνάμωσαν, όπως... δυνάμωσε και η παρουσία της αστυνομίας. Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης παρέδωσε το ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου στη Βουλή, ενώ ο κόσμος αποχωρώντας έδινε υπόσχεση πως το επόμενο ραντεβού θα 'ναι ακόμα πιο δυναμικό, ακόμα πιο μαχητικό. Γιατί αυτός ο «τρομονόμος» - είναι ξεκάθαρο πλέον στις συνειδήσεις του κόσμου - δεν πρέπει να περάσει, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ