Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Νέα εύσημα από τους Αμερικανούς

Τον «ηγετικό» ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια αναγνώρισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, μετά την 50λεπτη συνάντηση που είχε με τον Α. Τσοχατζόπουλο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και επιβεβαίωσε την ελληνοαμερικανική ταύτιση στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Ενώ ξεκαθάρισε πως δε θα μειωθεί η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαλκανική.

Στη διάρκεια της συνάντησης καταλήχθηκε η τελική μορφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας CTA. Ειδικότερα, η συμφωνία CTA αφορά στο νομικό καθεστώς στο οποίο θα υπόκεινται τα στρατιωτικά και τα πολιτικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις και στρατηγεία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η συμφωνία αυτή θα ισχύει παράλληλα με τη συμφωνία που ισχύει για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, γνωστή ως SOFA.

Επίσης συζητήθηκαν η δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ελληνας υπουργός έθεσε το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υποδομές του, για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο και από οποιονδήποτε».

Ελληνοτουρκική προσέγγιση

Συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Τσακμάκογλου, είχε το προηγούμενο βράδυ ο Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια της οποίας πρότεινε την πραγματοποίηση ασκήσεων PfP, τόσο στην Αδριατική και στα Ιόνια Νησιά με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα με ηγετικό ρόλο της Τουρκίας. Μια πρόταση η οποία θα ενταχθεί στη συζήτηση που γίνεται με ευθύνη του γγ του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως από τα 17 συνολικά μέτρα, προτείνει τα επιχειρησιακά να υλοποιηθούν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και τα υπόλοιπα σε επίπεδο διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ