Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Ψηφίστηκε από οκτώ μόλις βουλευτές!

Με παρόντες μόλις οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψηφίστηκε προχθές αργά το βράδυ επί της αρχής του ο «τρομονόμος», ενώ και χτες η πρώτη ενότητα των άρθρων ψηφίστηκε από μόλις έξι βουλευτές!

Παρά τον κομπασμό του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου ότι είναι θετικό «για τη δημοκρατία» που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν με την ψήφιση του «τρομονόμου» είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν, μόνο ένας (εκτός από τον εισηγητή) υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του «τρομονόμου». Αντίθετα δεν έλειψαν οι βουλευτές που δήλωσαν ότι είναι κατά του νόμου, σε σημείο που η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη να πει στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι οφείλει μεγάλες χάρες στη ΝΔ που στηρίζει το νομοσχέδιο, γιατί κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν τον στήριξε.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν την πρώτη μέρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσίμας, Σ. Βαλυράκης, Γ. Τσεκούρας και Δ. Γκούσκος, ενώ είναι χαρακτηριστικές και οι χτεσινές τοποθετήσεις όσων καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Ο Σ. Μπένος είπε ότι δεν αισθάνεται περήφανος που η παράταξή του έφερε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ο Φ. Ιωαννίδης τόνισε ότι οι Αμερικανοί ζητάνε συλλήψεις και δεν ενδιαφέρονται εάν παραπεμφθούν αθώοι, ενώ ο Π. Κρητικός σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι στερούνται βασικά τους δικαιώματα. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Χ. Καστανίδης, ενώ ο Γ. Δασκαλάκης αναρωτήθηκε τι άλλαξε από το 1994, όταν ακυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο «τρομονόμος» της ΝΔ και ο Σ. Βαλυράκης επανέλαβε ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια υπό τον έλεγχο της ΣΙΑ και του FBI.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη χτεσινή του ομιλία εξέφρασε τη χαρά του που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στηρίζουν τον «τρομονόμο» κάτι που όπως είπε είναι «θετικό για τη δημοκρατία». Θέλοντας να απαντήσει στις κριτικές ότι δε χρειάζεται ειδικός «τρομονόμος» είπε το εξωφρενικό ότι αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική αλλά δεξιά αντίληψη, αφού η πολιτική της αδράνειας θα οδηγήσει σε χειρότερες διατάξεις! Ανακοίνωσε δε ότι με διάταξη στον «τρομονόμο» στους «ανανήψαντες τρομοκράτες» που συνεργάζονται με τις αρχές θα χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.

Στόχος το οργανωμένο κίνημα

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας των διατάξεων του «τρομονόμου» είναι ότι εισάγει δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική δράση, η οποία αναγκάζεται να απαντήσει στην κρατική βία.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στην προχθεσινή της ομιλία - πριν την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από τη συζήτηση - «κανένα λαϊκό κίνημα, ούτε εθνικοαπελευθερωτικό, δεν ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τη βία. Απάντησε στη βία. Και δεν είναι μόνο τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, είναι και τα κινήματα σε χώρες που δεν είναι αποικίες και που αντιμετωπίζουν τη βία, τα κλομπ, το DNA, την παρακολούθηση κ.ά.».

Αυτό είναι το πρόβλημα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε: «Η πορεία, η κατάληψη κλπ, όλα αυτά συγχέονται. Γιατί μία κατάληψη και ένα κλείσιμο ενός δρόμου μπορεί να έχει συνέπειες για τους επιχειρηματίες κυρίως. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα για οικονομικούς στόχους ή που έχει οικονομικές συνέπειες. Εμείς, τόνισε, είμαστε υπέρ της οργανωμένης μαζικής πάλης με όλες τις μορφές και που ταυτόχρονα παίρνει μέτρα περιφρούρησης και δε δίνει τροφή στους τρομοκράτες».

Στη δική του παρέμβαση την πρώτη μέρα της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι με τον «τρομονόμο» υπάρχει σαφής υποχώρηση από τον νομικό πολιτισμό της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι παλιότερα και στο Σύνταγμα και στο ποινικό μας σύστημα το πολιτικό έγκλημα αντιμετωπιζόταν εντελώς διαφορετικά από ό,τι το κοινό έγκλημα, αλλά σήμερα με τον «τρομονόμο» επέρχεται ισοπέδωση και παρακάμπτει ακόμα και τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε δε στην ιστορική εμπειρία κατάχρησης των νόμων και τόνισε ότι παλιότερα υπήρχε για τη ζωοκλοπή η ποινή της εκτόπισης που όμως χρησιμοποιήθηκε ως εκτόπιση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, ενώ υπήρξε και ο 509 για την εσχάτη προδοσία που χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε βάρος των κομμουνιστών, αλλά και άλλων δημοκρατών ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλοεκβιασμοί και εντυπωσιοθηρία (2010-06-02 00:00:00.0)
Πλήγμα σε δικαιώματα, ελευθερίες και λαϊκά κινήματα (2004-06-18 00:00:00.0)
Περίεργο περιστατικό σε βάρος βουλευτή (2003-02-08 00:00:00.0)
Ερωτηματικά από την προκήρυξη της «17 Ν» (2001-06-27 00:00:00.0)
«Τρομονόμος» και για τους Τούρκους αγωνιστές (2001-06-07 00:00:00.0)
Στόχος η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης (2001-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ