Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
«Τρομονόμος» και για τους Τούρκους αγωνιστές

Τη στιγμή που οι πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στα «Λευκά Κελιά», η κυβέρνηση έφερε για κύρωση συμφωνία για συνεργασία με την Τουρκία στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας»

Σε μια περίοδο που οι Τούρκοι αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες σαπίζουν στα «Λευκά Κελιά», κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες και παράλληλα με τη συζήτηση του «τρομονόμου», η κυβέρνηση έφερε χθες στη Βουλή για κύρωση σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «για την καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης», που σαφώς στρέφεται κατά των αγωνιστών της γείτονος χώρας.

Εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ στην κύρωση της συμφωνίας, ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής επισήμανε ότι το ίδιο το καθεστώς στην Τουρκία είναι ένας οργανωμένος φορέας εγκλήματος, καταπίεσης και τρομοκρατίας. Υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες περίπου 181 Ελληνες βουλευτές είχαν υπογράψει ένα κείμενο καταδίκης της Τουρκίας και της τρομοκρατίας που ασκείται στον τουρκικό λαό, σχετικά με τα «Λευκά Κελιά» που υπάρχουν για κάθε αντιρρησία στην πολιτική που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση.

Με το δικό μας «τρομονόμο», συνέχισε, φαίνεται ότι έχουμε ζηλέψει τα όσα γίνονται στην Τουρκία, όπου και μόνο η έκφραση της σκέψης καταδικάζεται. Με την υπό ψήφιση σύμβαση, τόνισε, θα υποχρεωνόμαστε να στέλνουμε στην Τουρκία τους αγωνιστές και κατέληξε: «Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που ψηφίζουμε τη σύμβαση, είναι προσβολή στη δημοκρατία, προσβολή στον τουρκικό λαό, προσβολή στους αγωνιζόμενους που πεθαίνουν κάθε μέρα. Γι' αυτό δεν πρέπει να την ψηφίσουμε και να αποσυρθεί».

Αντίθετος στην κύρωση της συμφωνίας ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφιση της σύμβασης «θα αποτελέσει δέσμευση για την υποχρέωση της χώρας μας να παραδίνουμε στην Τουρκία επαναστάτες Κούρδους και οποιονδήποτε άλλο που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτη».

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη σύμβαση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι αυτή αφορά μόνο το οργανωμένο έγκλημα και όχι τα άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο και προστασία, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους στην Τουρκία. Τα άτομα αυτά, είπε, καλύπτονται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν και η σύμβαση μεταξύ των κρατών που μετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Εύξεινου Πόντου «για τη συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του».

Ο Ν. Γκατζής, αφού παρατήρησε ότι στη συμφωνία βαφτίστηκε χώρα του Εύξεινου Πόντου και η Αλβανία, τόνισε: «Αναφερόμαστε στην καταπολέμηση του εγκλήματος, όταν υπάρχουν οι Ουτσεκάδες που μιλάνε και για τη χώρα μας και συγκεκριμένα για την "Τσαμουριά". Τι κάνει η αλβανική κυβέρνηση γι' αυτά τα θέματα παρά να τροφοδοτεί με όπλα και ό,τι άλλο χρειαστεί τους Ουτσεκάδες, μαζί φυσικά με τους Αμερικάνους και άλλους; Εμείς θα πάμε λοιπόν να υπογράψουμε, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας αυτήν την πολιτική που ακολουθεί και η Αλβανία και, πολύ περισσότερο, η Τουρκία;».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός καταψήφισε και τη συγκεκριμένη σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ