Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ολυμπιάδα χωρίς φροντίδα «βεσπασιανών»

Σε χώρες με προχωρημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης - και πέρα από τα έργα νεοπλουτισμού και βιτρίνας - υποδεικνύουν στους επισκέπτες δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, τις εγκαταστάσεις όπου και οι «βασιλιάδες πηγαίνουν μόνοι». Φτάνει, βέβαια, να υπάρχουν τέτοιες σύγχρονες εγκαταστάσεις δημόσιων αποχωρητηρίων και όχι αυτοί οι χημικοί θάλαμοι που εμφανίζονται για λίγες μέρες, ως γραφικό δείγμα.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο Βεσπασιανός, εκτός από τις κατακτητικές εκστρατείες του, έμεινε στην ιστορία, γιατί εξασφάλισε για τους υπηκόους του δημόσια ανακουφιστήρια, που από το όνομά του έμειναν, για τους μεταγενέστερους, ως «βεσπασιανές». Και κατά την προσφιλή μέθοδο όλων των εποχών, έκανε αυτά τα έργα «ανακούφισης» και για να τα φορολογήσει. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο, δίνοντας παράδειγμα στους μεταγενέστερους και βέβαια στους δικούς μας φοροεισπράκτορες, ώστε όταν διαμαρτυρήθηκε ο γιος του ο Τίτος, του κούνησε μπροστά στη μύτη ένα πουγκί με νομίσματα των... αποχωρητηρίων με την ιστορική φράση: «Το χρήμα δεν έχει οσμή».

Εδώ, στη χώρα των έργων βιτρίνας, της επικοινωνιακής πολιτικής και της Ολυμπιάδας, μάταια θα αναζητήσει ο «στενεμένος» από την ανάγκη πολίτης, κάπου να ανακουφιστεί. Ελάχιστες άθλιες «τουαλέτες» στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, διαχέουν τις οσμές τους, ως δείγματα προς αποφυγήν.

Ετσι, δεν είναι παράδοξο πως κατά τις βραδινές, κυρίως, ώρες και σε κεντρικά σημεία, αναιδέστατοι ασφαλώς συμπολίτες... καταβρέχουν τους τοίχους, κατά το παλιό επιθεωρησιακό τραγουδάκι. Δε μένει παρά να τοποθετηθούν πινακίδες, με τη γνωστή χιουμοριστική προειδοποίηση: «Απαγορεύεται το ουρείν. Θυμηθείτε τις πλημμύρες του Μισισιπή».

Ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων μερικές αβροδίαιτες υπάρξεις του «οργανωτικού» θα έπρεπε να αθλοθετήσουν βραβείο για όποιον προλάβει... Και είναι προβλέψιμο, αν δεν το ξεχάσουν, ότι στα ολυμπιακά «χωριά» θα κατασκευαστούν ευκαιριακού χαρακτήρα εγκαταστάσεις ανάγκης και υγιεινής, αλλά τα αστικά κέντρα των «ιθαγενών» θα μένουν έξω από την ανάλογη μέριμνα. Οι ντόπιοι άλλωστε έχουν συνηθίσει. Οι ξένοι, τρέχουν και διαπο(υ)ρούν!


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σπύρος Κουρσάρης «Η άλλη μνήμη» (2014-04-18 00:00:00.0)
Εμπρός στο δρόμο της Ολυμπιάδας... (2005-12-17 00:00:00.0)
«Τα Ολυμπιακά έργα είναι λαϊκή περιουσία»... (2005-04-05 00:00:00.0)
Στο βάθρο του νικητή η εκμετάλλευση των εργαζομένων (2004-08-22 00:00:00.0)
Πίσω απ' τη βιτρίνα... (2004-06-02 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις - «φωτιά» για δάση και δασικές εκτάσεις (2001-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ