ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Επιδιώκουν παραγραφή του εγκλήματος

Δικολαβικά τεχνάσματα για να κριθούν μόνοι ένοχοι οι 24 νεκροί του ναυαγίου και να βγει καθαρό ...το ΠΑΣΟΚ και οι εφοπλιστές του

«Λάδι» προσπαθούν να βγάλουν - με δικολαβικά τεχνάσματα - τους εφοπλιστές και τον «Ελληνικό Νηογνώμονα», οι δικηγόροι τους - μέλη της «αφρόκρεμας» των δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ. Στο Εφετείο Πειραιά, από τη Δευτέρα, άρχισε η νέα φάση της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του σάπιου φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ».

Το πλοίο αυτό, στις 3 Σεπτέμβρη 1994, βούλιαξε στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού με ήπιες καιρικές συνθήκες, γιατί το «πρόδωσαν» οι σάπιες λαμαρίνες του. Το καράβι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, βρέθηκε στον πάτο του ωκεανού σε χρόνο ρεκόρ μαζί με το 24μελές πλήρωμα του και τα ...πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που του είχε εκδώσει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», για να διευκολύνει τους τρεις πλοιοκτήτες αδερφούς Ηλιόπουλους.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από δίκη 60 και πλέον ημερών, τον περασμένο Φλεβάρη, έκρινε ως υπεύθυνους για το ναυάγιο, τον έναν από τους τρεις πλοιοκτήτες τον Αντώνη Ηλιόπουλο και τον τότε γενικό τεχνικό διευθυντή και σήμερα γενικό διευθυντή του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Διονύση Μελισσηνό.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένα σωρό ενστάσεις, ορισμένες από τις οποίες είχαν απορριφθεί πρωτόδικα, δηλ. από το Πλημμελειοδικείο και αφορούσαν τη μη αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση, με τον ισχυρισμό ότι το ναυάγιο έγινε στο εξωτερικό. Συνολικά, όλες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης έχουν ως σκοπό να βγάλουν άκυρο το κατηγορητήριο, να παραγραφεί η υπόθεση, με συνέπεια να πάψει η ποινική δίωξη. Η απόφαση επί των ενστάσεων του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνέχεια με κλιμάκωση και συντονισμένο αγώνα

Την αναγκαιότητα να οικοδομηθεί σταθερό αγωνιστικό μέτωπο με τους ΕΒΕ και τους αγρότες, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια στα μονοπώλια και στις ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα στη συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι κατά την απεργία στις 17 του Μάη έγιναν ορισμένα ποιοτικά βήματα στον αγώνα, αφού σ' αυτόν συμπαρατάχτηκαν οι ΕΒΕ και οι αγρότες, ενώ στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων προβλήθηκε πιο έντονα το αίτημα να πληρώσει η πλουτοκρατία για ένα σύγχρονο, υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, σε αντίθεση με τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που κινούνται στη γραμμή της μερικής διατήρησης των σημερινών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι:

- Ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει ο αγώνας αυτός, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πολιτικής και της τακτικής του ΕΚΛ για την αγωνιστική γραμμή κόντρα στο «διάλογο», για ενότητα στη βάση με ταξικό προσανατολισμό.

- Οι κινητοποιήσεις και οι παραπέρα εξελίξεις δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για τη δουλιά του Εργατικού Κέντρου, σημειώθηκε ότι:

- Εγκαιρα ξεκίνησε η ενημερωτική δουλιά με επισκέψεις στους χώρους εργασίας και το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, αλλά υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης.

- Παρότι σ' αυτή τη φάση δραστηριοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων, αρκετοί συνδικαλιστές, κυρίως της μειοψηφίας, δε βοήθησαν.

- Εγιναν περισσότερες προσπάθειες να ενεργοποιηθούν πρωτοβάθμια σωματεία, όχι όμως με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ και οι Επιτροπές Αγώνα και οι απεργιακές επιτροπές που συγκροτήθηκαν, ήταν κάτω από τις δυνατότητες.

Συζήτηση έγινε και αποφάσεις πάρθηκαν για το πώς θα οργανωθεί η δουλιά από δω και πέρα. Τονίστηκε ότι η υπόθεση με το Ασφαλιστικό δεν τελείωσε, ότι η στάση των ξεπουλημένων πλειοψηφιών μπορεί να δυσκολέψει τον αγώνα της εργατικής τάξης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη η οργάνωση του αγώνα να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και όσων συνδικαλιστικών οργανώσεων θέλουν ν' αντισταθούν. Επισημάνθηκε ότι το ΕΚΛ και τα σωματεία πρέπει να πρωτοστατήσουν να μην περάσει η απογοήτευση και η αδράνεια στους εργαζόμενους, να μην περάσει η γραμμή της αναμονής, ή της αναστολής των αγώνων.

Τονίστηκε πως η κατεύθυνση είναι η συνέχιση-κλιμάκωση των αγώνων με συνδυασμένες μορφές πάλης, με κορύφωση μια νέα απεργία που ζητείται να κηρύξει η ΓΣΕΕ μέσα στον Ιούνη και αποφασίστηκε:

- Να διοργανωθεί σύσκεψη των ΔΣ κι αντιπροσώπων σωματείων, όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα δράσης του ΔΣ του ΕΚΛ.

- Να γίνουν ομιλίες στους τόπους δουλιάς και να κυκλοφορήσει διαφωτιστικό υλικό.

- Να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις και να στηθούν παντού επιτροπές αγώνα.

- Να γίνει συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης, 27 του Ιούνη.

- Να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον καλύτερο κι αποτελεσματικότερο αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων με τους ΕΒΕ και τους αγρότες.

Συλλαλητήρια σε Πάτρα και Κέρκυρα

Με συλλαλητήριο απαντά η εργατική τάξη της Πάτρας στην ενδοτική τακτική των κορυφαίων συνδικαλιστικών ηγεσιών της χώρας. Αυτή την απόφαση πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας σε χτεσινή της σύσκεψη και καλεί εργαζόμενους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης την Τετάρτη στις 20 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης αποφάσισε τη συνέχιση των παρεμβάσεων, από κοινού με αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, σε χώρους δουλιάς, με συσκέψεις, περιοδείες και μοίρασμα έντυπου ενημερωτικού υλικού στους εργαζόμενους, ενημερωτικές καμπάνιες, να γίνουν όπου είναι δυνατόν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, συνέχιση του ανοίγματος της δράσης των επιτροπών αγώνα που έχουν ήδη συγκροτηθεί και στήσιμο επιτροπών αγώνα αλλά και σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν.

Ανάλογες ήταν και οι αποφάσεις που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κέρκυρας, σε χτεσινή της σύσκεψη όπου αποφάσισε συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 27 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαρίνος ο οποίος νωρίτερα είχε περιοδεύσει στο ξενοδοχείο «Glyfada Beach». Εκεί μιλώντας στους εργαζόμενους, τούς κάλεσε να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οργανωθούν στα σωματεία τους συμμετέχοντας ενεργά. Τόνισε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και επισήμανε πως πρέπει να αποδοκιμαστούν οι πολιτικές επιλογές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που στόχο έχουν να γονατίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους για να φουσκώνουν οι τσέπες των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Για τον «κοινωνικό διάλογο» υπογράμμισε πως το ΠΑΜΕ λέει «όχι» στο «διάλογο» που γίνεται για το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι και υποστηρίζει τον ενιαίο αγώνα για νέες διεκδικήσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Είπαν «όχι» στην αγωνιστική συνέχεια

Φιλότιμες προσπάθειες κατέβαλαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» για την αποκλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων και τη σιωπηρή αποδοχή της διαδικασίας του «διαλόγου»-απάτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία της διοίκησης καταψήφισε την πρόταση της «Εργατικής Ενότητας» για κήρυξη 24ωρης απεργίας μέσα στον Ιούνη και υιοθέτησε την πρόταση «κατάθεσης των όπλων», της αδράνειας και αναμονής, που παρουσίασε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, διά στόματος προέδρου του ΕΚΘ, Ν. Γιαννόπουλου.

Με τη στάση τους αυτή και την αγαστή μεταξύ τους συνεργασία οι τρεις παρατάξεις αποδείχνονται για άλλη μια φορά κυματοθραύστες των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και συνεργοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα κυβερνητικά επιτελεία και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το «πάγωμα» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και τη ρυμούλκηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις αίθουσες του «διαλόγου», μέσα απ' τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που υποχρεώθηκε να «παγώσει» προσωρινά λόγω της γενικής κατακραυγής που εκδηλώθηκε με τις μεγαλειώδεις εργατικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.

Η συζήτηση, που έγινε με θέμα «τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τη διαμόρφωση αγωνιστικού προγράμματος για το Ασφαλιστικό», κατέδειξε ότι διαφορετικά κατανοούν τα μηνύματα των κινητοποιήσεων αυτών οι παρατάξεις του ταξικού συνδικαλισμού και του συνδικαλισμού που κινείται μέσα στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής.

Η «Εργατική Ενότητα», παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κατέθεσε ότι τρία βασικά συμπεράσματα βγαίνουν από το μήνα των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων: Η διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των εργαζομένων, για την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών. Καμία συμμετοχή στα παζάρια των «κοινωνικών διαλόγων». Κλιμάκωση και αντεπίθεση με νέες κινητοποιήσεις και πολύμορφες δραστηριότητες.

Στα πλαίσια αυτά η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε να καταδικαστεί η στάση των πλειοψηφιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ γιατί περιφρόνησαν κατάφωρα το μήνυμα των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων και επανέρχονται στον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους δρόμο των στημένων διαλόγων.

«ΑΡΕΤΟΥΣΑ»
Δέκα ώρες ακυβέρνητο το καμάρι των «ΜΙΝΩΙΚΩΝ»

Σε περιπέτεια εξελίχτηκε το ταξίδι 531 επιβατών του πλοίου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ», το οποίο χτες για πάνω από δέκα ώρες βρισκόταν ακυβέρνητο μεσοπέλαγα και συγκεκριμένα 14 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Βιέστε της Ιταλίας. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Βενετία με προορισμό τα ελληνικά λιμάνια Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Πάτρα. Στις 10.30 το πρωί, εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία στον πίνακα ελέγχου του μηχανοστασίου (κοντρόλ). Η φωτιά σβήστηκε από το ίδιο το πλήρωμα, αλλά οι βλάβες που προκλήθηκαν δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθούν. Τελικά, χτες το απόγευμα απέπλευσαν δύο ρυμουλκά, από το λιμάνι Παρλέτα και Μανφρέντον της Ιταλίας για να ρυμουλκήσουν το πλοίο στο δεύτερο λιμάνι. Το πλοίο αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι Μανφρέντον στις 2 τα ξημερώματα, ενώ οι επιβάτες θα επιβιβάζονταν σε άλλο πλοίο της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Μινωικές Γραμμές» για να προωθηθούν στον προορισμό τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΜΕΤΡΟ
Απαντούν με κινητοποιήσεις

Σε στάσεις εργασίας κατεβαίνουν οι οικοδόμοι που εργάζονται στο εργοτάξιο Κηφισού και Πέτρου Ράλλη αύριο Παρασκευή και οι οικοδόμοι σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό την ερχόμενη Τρίτη, απαντώντας αγωνιστικά στην προσπάθεια των εταιριών «Ευρωπαϊκή Τεχνική» και «Ολυμπιακό Μετρό», αντίστοιχα, να αυξήσουν τα κέρδη τους, συμπιέζοντας τα μεροκάματα και εντατικοποιώντας την εργασία.

Συγκεκριμένα, εδώ και τρεις μήνες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και η Πανελλήνια Ενωση Χειριστών έχουν συνυπογράψει κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για την υπογραφή διμερών συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των εργαζομένων και των κατασκευαστικών εταιριών. Ομως, τόσο οι προαναφερθείσες εταιρίες, όσο και οι υπόλοιπες προσπαθούν να μειώσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων, μη ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Γι' αυτό και οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο Κηφισού και Πέτρου Ράλλη αποφάσισαν να κατέβουν σε στάση εργασίας αύριο Παρασκευή, 12 - 2 το μεσημέρι, ενώ οι οικοδόμοι στα εργοτάξια του Μετρό θα κάνουν στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 1-3 η πρωινή βάρδια και 7-9 η απογευματινή.

Αλλωστε, αυτές οι στάσεις εργασίας εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των οικοδόμων, ενόψει, μάλιστα, της πανελλαδικής τους απεργίας, που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη 14 Ιούνη, με κυρίαρχα αιτήματα την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την ικανοποίηση αιτημάτων τους για κάλυψη των σημερινών διευρυνόμενων αναγκών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ