ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
Χρέος να σπάσει η σιωπή όλων

Συνέντευξη Τύπου χτες στο ΔΣΑ, απ' τα μέλη νέας ελληνικής αποστολής που πήγε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και είδε από κοντά τον αγώνα των απεργών πείνας μέχρι θανάτου

Associated Press

Νέο κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να σπάσει επιτέλους τη σιωπή της - μια σιωπή που, όπως τονίστηκε, δηλώνει συνενοχή στα όσα τραγικά συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία - απηύθυναν χτες τα μέλη μιας ακόμα ελληνικής αποστολής που βρέθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόσχεση όλων των μελών - δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καθηγητές του ΕΜΠ και δικαστικοί υπάλληλοι - ήταν πως με κάθε τρόπο θα επιδιώξουν να κρατήσουν το θέμα των «λευκών κελιών» στην επικαιρότητα και πως θα επιχειρήσουν να δώσουν σ' αυτό διεθνή διάσταση.

Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε με την τοποθέτησή της τόσο την πολιτική, όσο και την κοινωνική διάσταση του αγώνα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέσα κι έξω απ' τις φυλακές της Τουρκίας: «Οι διεθνείς οργανισμοί αδιαφορούν για όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, γιατί ενδιαφέρονται μόνο για τις αγορές κι όχι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως, όσο πιο απάνθρωπες είναι οι τακτικές του τουρκικού καθεστώτος, τόσο πιο υπεράνθρωπη είναι η απάντηση που παίρνουν. Ξενίζεται η δική μας κουλτούρα, σοκάρεται ο εφησυχασμός μας από νέους ανθρώπους, που δίνουν στον αγώνα ακόμα και τη ζωή τους».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός, μετέφερε τη φράση Τούρκου εισαγγελέα, που συναντήθηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης αποστολής. «Δε φοβάμαι, προτιμώ το θάνατο από μια εξευτελιστική ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας. Οπως επίσης μετέφερε φράση Τούρκου αγωνιστή, που καταδείχνει σε όλο του το μεγαλείο τι πραγματικά συμβαίνει στη γειτονική χώρα. «Δε με λυπάται ούτε ο Θεός, ούτε ο Χάρος», είπε ο συγκεκριμένος αγωνιστής.

Συγκλονιστικός ήταν χτες και ο Αλέξης Μπακόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ: «Πενθώ σήμερα τους ζωντανούς νεκρούς της Τουρκίας. Το καθεστώς εκεί, μέσω της υποχρεωτικής σίτισης, δεν επιτρέπει ούτε καν να πεθάνει κανείς με αξιοπρεπή θάνατο». Να σημειωθεί, τέλος, πως όλοι χτες επισήμαναν ότι 2.200 πολιτικοί κρατούμενοι κινδυνεύουν να πεθάνουν «εάν δεν ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη», ενώ ήδη στη Σμύρνη αποφυλακίστηκαν 11 ετοιμοθάνατοι απεργοί πείνας «γιατί το καθεστώς δε θέλει κι άλλους νεκρούς μέσα στις φυλακές». Πάντως, οι απεργοί πείνας έχουν... άλλη γνώμη, αφού ήδη στον αγώνα μπήκε και πέμπτη ομάδα πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πεθάνουν...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτήθηκε ο... καθαιρεθείς υπουργός Εσωτερικών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αναταραχή στο εσωτερικό του τουρκικού τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζεται, αυτήν τη φορά με την καθαίρεση - Τρίτη βράδυ - και ακολούθως την παραίτηση - χτες - από την κυβέρνηση όσο και από το κομματικό του πόστο του φερόμενου ως «σταυροφόρου κατά της διαφθοράς», υπουργού Εσωτερικών, Σαντετίν Ταντάν. Ταυτόχρονα με την απομάκρυνση του υπουργού, το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας άφησε ελεύθερους και τους 15 επιχειρηματίες και γραφειοκράτες που είχαν συλληφθεί από τη στρατοχωροφυλακή ως ενεχόμενοι στο σκάνδαλο «Λευκή Ενέργεια», μια απόφαση που τουλάχιστον μία τουρκική εφημερίδα, η «Σαμπάχ», σχολίασε με τη λέξη «σοκ» στο πρωτοσέλιδό της.

Ο βαθύτερος λόγος της απομάκρυνσης του Ταντάν από το σκηνικό είναι η «κόντρα» του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, αφού ο ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας φερόταν ενεχόμενος στα σκάνδαλα με την ενέργεια και ο (φιλόδοξος) Ταντάν απειλούσε να τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Ταντάν είχε αποσπάσει ευνοϊκά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» στην τουρκική πολιτική, ωστόσο το πήγε μάλλον πολύ μακριά και αυτό τού κόστισε την καθαίρεσή του, κατόπιν της συνεννόησης του Γιλμάζ με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ.

Διόλου «τυχαία», ο διεθνής Τύπος αντιμετώπισε με εξαιρετική οξύτητα την απομάκρυνση του (πρώην αστυνομικού διευθυντή) Ταντάν, με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να σχολιάζουν πως «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά υπέστησαν σοβαρό πλήγμα», παρά το ότι οι γνωρίζοντες έχουν υπόψη τους πως ούτε ο ίδιος ήταν τόσο «καθαρός» όσο το θέλουν τα ΜΜΕ. Οι έρευνες του υπουργείου Εσωτερικών είχαν οδηγήσει έναν άλλο πολιτικό, τον Τσουμχούρ Ερσουμέρ, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, σε παραίτηση, και τον Γιλμάζ να του επιτεθεί κατηγορώντας τον ότι υποθάλπει τακτικές «που θυμίζουν Γκεστάπο» και ότι «βάζει την προσωπική φιλοδοξία του πάνω από το κόμμα». Τον Ταντάν αντικατέστησε ο Ρουστού Καζίμ Γιουτζελέν.

Η νέα κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης συμπίπτει με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την «επιθεώρηση» της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα Δυτικοί διπλωμάτες σημείωναν την «ανησυχία» τους για τις διαρκείς συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι οποίες σχετίζονται και με τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ.

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία ετοιμάζει αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα ειδικά για την Ινδία, δήλωσε την Τετάρτη, 6 Ιούνη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Τζάσβαντ Σινγκχ που επισκέπτεται τη Μόσχα. «Πρόκειται για ένα σημαντικό και πολύπλοκο σχέδιο», σημείωσε ο Κλεμπάνοφ έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση της ρωσο-ινδικής διακυβερνητικής επιτροπής στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνητικό αξιωματούχο, το σύστημα αυτό, που θα παρουσιαστεί σύντομα στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί, θα καλύπτει το σύνολο του ινδικού εδάφους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μέχρι το 2010. Επίσης, η Μόσχα και το Νέο Δελχί θα συνεργαστούν για την κατασκευή «μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς» και ενός μεταγωγικού αεροσκάφους «Ιλιούσιν Il-214». Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ακόμα στην κατασκευή «υπερσύγχρονων υποβρυχίων», διευκρίνισε ο Κλεμπάνοφ, προσθέτοντας ότι συμβόλαιο για την πώληση στην Ινδία του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Γκορσκόφ» θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Η Ρωσία και η Ινδία έχουν ήδη συμφωνήσει στην παραγωγή στην Ινδία ρωσικών καταδιωκτικών «Su-30 MKI», σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ. Η Ινδία και η Ρωσία συνδέονται ήδη με συμβόλαια στρατιωτικής συνεργασίας ύψους 10 δισ. δολαρίων. Από την άλλη μεριά, την Τρίτη ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ, με στόχο την εξεύρεση κοινής θέσης ανάμεσα στις δύο χώρες ως προς το αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης αντιπυραυλικής άμυνας. Ενώ η Ρωσία είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό, αλλά πολύ επικριτική ως προς το σχέδιο της Ουάσιγκτον, η Ινδία εξέφρασε την επιθυμία να συνάψει πιο στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και διάκειται ευνοϊκότερα στο αμερικανικό σχέδιο.

Αποθήκη απόβλητων

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το «πράσινο φως» για την εισαγωγή πυρηνικών αποβλήτων στη Ρωσία. Ενέκρινε την Τετάρτη, 6 Ιούνη, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο ανοίγει «προσωρινά» τις πύλες της Ρωσίας στις εισαγωγές πυρηνικών αποβλήτων και το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντολόγοι, απειλεί να μετατρέψει τη χώρα σε «πυρηνικό σκουπιδοτενεκέ». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το νομοσχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε με ψήφους 243 έναντι 125 και 7 αποχές, θα αποφέρει στη Ρωσία κάπου 20 δισ. δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια, αλλά θα της δώσει και τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα δικά της αποθέματα σε πυρηνικά απόβλητα. Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του κόμματος «Γιάμπλοκο», Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, είχε δηλώσει στην Ολομέλεια της Δούμας πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας: «Η σημερινή ψηφοφορία μπορεί να γράψει ιστορία. Εκατό εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες είναι εναντίον του (νομοσχεδίου) και μόνο 500 είναι υπέρ - 300 μέλη που κάθονται εδώ πέρα και 200 γραφειοκράτες που θα τσεπώσουν τα χρήματα». Ο Γιαβλίνσκι τόνισε ότι, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, οι Ρώσοι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Επίσης, την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ, καθώς και οι κυβερνήτες των περιοχών Κέμεροβο, Κρασνογιάρσκ και Σαμάρα.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Νεκρό μωρό από πείνα και δίψα!

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η απόλυτη τήρηση του γράμματος του νόμου προκάλεσε τον αργό και βασανιστικό θάνατο ενός βρέφους, στην «υπερπολιτισμένη Ελβετία»!

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων αυτής της ανήκουστης τραγωδίας, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με αυτά, ένα μωρό 16 μηνών, η μητέρα του οποίου είχε συλληφθεί στις αρχές Μαΐου από την αστυνομία, πέθανε από πείνα και δίψα στο διαμέρισμα της μητέρας του στη Γενεύη και το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα για να έρθει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση, καθώς οι αστυνομικές αρχές, όχι μόνο επιχείρησαν να τη συγκαλύψουν, αλλά να ρίξουν και την ευθύνη για την τραγωδία, στη σιωπή που τήρησε η μητέρα σχετικά με την ύπαρξη του παιδιού, ενώ οι διάφορες ενεχόμενες υπηρεσίες αρνούνταν κάθε ευθύνη. Οταν ανακαλύφθηκε το πτώμα του μωρού, η αστυνομία εντόπισε τη μητέρα του στο πρόσωπο μιας άγαμης και άνεργης γυναίκας, που είχε συλληφθεί στις 8 Μαΐου έπειτα από δύο καταδίκες για κλοπές σε καταστήματα, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία ήταν και τοξικομανής.

Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση, ο Στεφάν Εσπόζιτο, αποκάλυψε όμως σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία, αντίθετα απ' ό,τι ισχυρίζεται, γνώριζε για την ύπαρξη του παιδιού. Σύμφωνα με τον ανακριτή, η τραγωδία οφείλεται σε μια διαδοχή παρεξηγήσεων, αλλά, όπως δήλωσε, «στο στάδιο αυτό δεν υπάρχουν ακόμη εξηγήσεις για όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ