ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Και διαφημιστής φροντιστηρίου ο δήμαρχος

Τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη δημοτική αρχή της Νίκαιας καταγγέλλει η Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας με ανακοίνωσή της - κάλεσμα προς το λαό της πόλης να αντιδράσει στο φαινόμενο της εισόδου οικονομικών συμφερόντων στα σχολειά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα με προσωπική απόφαση του δημάρχου, κ. Τράπαλη, με θέμα «Οι επιλογές, οι διαδικασίες, ο προσανατολισμός για το Λύκειο» και ανάθεση της επιμέλειας και της παρουσίασης στο φροντιστήριο «Αρχέτυπο» της περιοχής.

Οπως σημειώνει η Δημοκρατική Ενότητα είναι χαρακτηριστικό ότι: «με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε πολύχρωμο έντυπο 48 σελίδων, με το πρόγραμμα των μαθημάτων του Ενιαίου Λυκείου και των ΤΕΕ, καθώς και τους πίνακες με τις βάσεις των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο βιβλίο που είναι έκδοση του Δήμου Νίκαιας διαφημίζεται πρωτοσέλιδα το φροντιστήριο «Αρχέτυπο» που έχει την «επιμέλεια» και την «παρουσίαση» της έκδοσης. Ενώ την εισαγωγή του «κοσμούν» δύο πρόλογοι, ένας από τον κ. Τράπαλη και ένας από το προαναφερόμενο φροντιστήριο».

Και στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Καταγγείλαμε αυτή την ενέργεια στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος εκτός των άλλων δε μας απάντησε πόσο κόστισαν για το Δήμο τόσο η εκδήλωση όσο και το έντυπο. Ενημερώνουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, γι' αυτό το γεγονός και την καλούμε να αντιδράσει. Είναι γνωστή η ασυνέπεια της δημοτικής αρχής της Νίκαιας, τόσο στην έγκαιρη καταβολή των λειτουργικών εξόδων όσο και στην καταβολή της αποζημίωσης σ' όσους απασχολεί σε προγράμματα κυρίως παραδοσιακών χορών στα δημοτικά σχολεία.

Επίσης είναι γνωστή η απουσία της από τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για να μην περάσουν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι 2525 και 2640. Ο κ. Τράπαλης μπορεί να είναι απών από την αντιμετώπιση των μεγάλων και μικρότερων εκπαιδευτικών προβλημάτων, αλλά δεν έχει κανένα φραγμό, αρκεί να κάνει τις όποιες «δημόσιες σχέσεις» και στο χώρο της Παιδείας».

Τέλος στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας γίνεται αναφορά στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους μαθητές του δήμου, που η δημοτική αρχή ανέθεσε στην ανώνυμη εταιρία του Σ. Κόκκαλη, ανοίγοντας, όπως σημειώνεται, «νέους δρόμους για τους "χορηγούς", τους σπόνσορες και κάθε είδους οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα στο ευαίσθητο χώρο των σχολείων».

70ή ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Συνεχίζονται οι εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων

Ολοκληρώνονται στις 15 του Ιούνη οι εκλογές στους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας για την ανάδειξη των 500 περίπου αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην 70ή Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), που εκλέξει και τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στις εκλογές η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει σημαντικές επιτυχίες.

Στο σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» ψήφισαν 606 εκπαιδευτικοί και τα άκυρα - λευκά ήταν 24. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πήρε 208 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (είχε 2), η ΔΑΚΕ 132 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (είχε 1), η «Πρωτοβουλία» 101 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 1), η ΠΑΣΚ 97 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 1) και η «Αυτόνομη Συσπείρωση» 44 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 1 αντιπρόσωπο).

Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης ψήφισαν 505 εκπαιδευτικοί και υπήρξαν 17 λευκά - άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ όλες οι παρατάξεις διατήρησαν τον αριθμό των εδρών τους. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πήρε 54 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο, η ΠΑΣΚ 199 και 2, και η ΔΑΚΕ 195 και 2 και η «Πρωτοβουλία» πήρε 40 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Στο Σύλλογο Πρέβεζας ψήφισαν 351 εκπαιδευτικοί και υπήρξαν 7 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πήρε 47 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (είχε 1), η ΠΑΣΚ 177 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 1), η ΔΑΚΕ 91 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (από 1) και η «Πρωτοβουλία» 29 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Στο Σύλλογο Αρτας ψήφισαν 476 εκπαιδευτικοί και υπήρξαν 19 λευκά - άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ όλες οι δυνάμεις διατήρησαν τον αριθμό εδρών που είχαν στο προηγούμενο συνέδριο. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πήρε 75 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, η ΠΑΣΚ 191 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ 170 και 2, και η «Πρωτοβουλία» 21 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Κινητοποίηση φοιτητών

Κινητοποίηση ενάντια στο νόμο - απάτη για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, αλλά και την τρομοκρατική καταστολή, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι φοιτητές ξεκίνησαν πορεία από το χώρο του Πολυτεχνείου. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νόμου για τα ΤΕΙ αλλά και της τρομοκρατίας, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Οταν η πορεία των φοιτητών έφτασε στο Σύνταγμα, φοιτητές και Αγγλοι φίλαθλοι, που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, διαπληκτίστηκαν άνευ αιτίας και αφορμής. Στη συνέχεια, οι φοιτητές, αφού παρέμειναν στη Φιλελλήνων για περίπου μία ώρα, και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, συνέχισαν την πορεία με προορισμό τη Βουλή. Εκεί δημιουργήθηκε λεκτική ένταση μεταξύ των φοιτητών... αφού δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν θα μείνουν στο χώρο ή θα συνεχίσουν με προορισμό το Πολυτεχνείο. Τελικά κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια.

Και χτες οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Η είσοδος για το υπουργείο Παιδείας, από την αρχή της Μητροπόλεως, είχε αποκλειστεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη και κλούβες, «σκηνικό» που επαναλήφτηκε και στη Βουλή, όπου είχε αποκλειστεί η Βασ. Σοφίας.

Από τις 20 Ιούνη οι εισαγωγικές των ΤΕΕ

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων αποφοίτων του Β' κύκλου των ΤΕΕ για την εισαγωγή στα ΤΕΙ. Οσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτές τις εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο στην επιτροπή που λειτουργεί σε κάθε Διεύθυνση μέχρι αύριο Παρασκευή 8 του Ιούνη. Το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 20 Ιούνη: Μαθηματικά.

Πέμπτη 21 Ιούνη: Νέα Ελληνικά.

Παρασκευή 22 Ιούνη: Μηχανές Εσωτερικής Καύσης 2, Δομή και Λειτουργία Υπολογιστικών Συστημάτων, Γραφιστικές Εφαρμογές 2, Ακίνητη Προσθετική 2, Θεωρία Ωρολογοποιίας, Ποιοτικός Ελεγχος 2.

Σάββατο 23 Ιούνη: Εγκαταστάσεις Ψύξης 2, Εκπομπή και Λήψη Ραδιοφωνικού Σήματος, Σχέδιο Κοσμηματοποιίας, Οικοδομική, Οργάνωση και Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπεία.

Δευτέρα 25 Ιούνη: Κινητήρες Αεροσκαφών, Ηλεκτρομηχανικά και Ηλεκτρονικά Συστήματα Αυτοκινήτου, Μετάδοση Δεδομένων και Δίκτυα Υπολογιστών 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Συσκευασία Τροφίμων, Αιματολογία - Αιμοδοσία 2.

Τρίτη 26 Ιούνη: Προγραμματισμός CNC Εργαλειομηχανών, Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις, Κατασκευαστικό Σχέδιο, Αρχές Μάρκετινγκ, Νοσηλευτική, Θεωρία Ακτινοτεχνολογίας 2.

Τετάρτη 27 Ιούνη: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Συντήρηση Εργων Τέχνης, Διοίκηση Προσωπικού Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Φαρμακολογία - Φαρμακογνωσία 2, Μηχανές Πλοίου, Αποκατάσταση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Πέμπτη 28 Ιούνη: Σχεδίαση Επίπλου μέσω Η/Υ, Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας 2, Διατροφικές Συνήθειες, Ειδική Διατροφή - Αισθητικό, Ειδική Διατροφή - Δέρμα, Μαλλιά, Ναυσιπλοΐα - Ναυτική Μετεωρολογία.

Οι αντίστοιχες ειδικές εξετάσεις των μαθητών των εσπερινών ΤΕΕ θα γίνουν την Τετάρτη 20 του Ιούνη με Μαθηματικά και την Πέμπτη 21 του Ιούνη με Νέα Ελληνικά.

Οχι security στο ΤΕΙ

Κινητοποίηση ενάντια στην έμμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 1.30 μμ, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, αντιδρώντας στην ανάθεση από τη διοίκηση του ΤΕΙ, της φύλαξης του Ιδρύματος σε εταιρία security. Οπως δηλώνει η ΠΚΣ, «το άσυλο έγινε με αγώνες και έμπρακτα με αγώνες θα το υπερασπίσουμε, κανένας security μέσα σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Προσφορά στην ΚΝΕ

O X.K. προσφέρει προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ 120.000 δρχ., μέσω της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση

Με την αποψινή εκδήλωση της ΟΒ Νυχτερινών Σχολείων, ξεκινά το ταξίδι του στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Νυχτερινών θα γίνει στις 8.30 το βράδυ στον πεζόδρομο της Ικτίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα συμμετάσχει το νεανικό μουσικό σχήμα «Defkalion».

ΕΜΠ
Πρυτανικές εκλογές στις 15 Ιούνη

Υπέγραψε τελικά χτες ο υπουργός Παιδείας τις παραιτήσεις που είχαν υποβάλει ο πρύτανης του ΕΜΠ θ. Ξανθόπουλος και ο αντιπρύτανης Σ. Σιμόπουλος, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι παραιτήσεις υπογράφτηκαν για να μη δημιουργηθεί νομική εμπλοκή στις πρυτανικές εκλογές που προκηρύχτηκαν στο ΕΜΠ στις 15 Ιούνη. Σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Συνόδου των Πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ